Ποιοι είμαστε
Αρχική Απατηλά μηνύματα καλούν σε επιστράτευσηFAKE NEWS ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατηλά μηνύματα καλούν σε επιστράτευση

23 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει τους πολίτες μέσω γραπτού μηνύματος πως ξεκινάει η διαδικασία επιστράτευσης σειρών αρχής γενομένης 298 έως 396. Θα δοθούν υπόλοιπες πληροφορίες εν καιρώ

Συμπέρασμα

Το ΓΕΕΘΑ δεν προέβη σε καμιά ανακοίνωση. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ διαψεύδει τα μηνύματα που καλούν σε επιστράτευση και συμβουλεύει τους πολίτες να αγνοήσουν τα μηνύματα.

Την έναρξη της διαδικασίας της επιστράτευσης αναγγέλλουν μηνύματα που διαδίδονται με αποστολέα δήθεν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αληθεύει;

Σύμφωνα με μήνυμα το οποίο διαμοιράζεται τις τελευταίες ώρες:

«Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι ξεκινάει η διαδικασία επιστράτευσης σειρών αρχής γενομένης 298 έως 396. Θα δοθούν υπόλοιπες πληροφορίες εν καιρώ».

Κατόπιν επικοινωνίας με το ΓΕΕΘΑ, ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει ουδεμία ανακοίνωση και πως το εν λόγω μήνυμα είχε επίσης κοινοποιηθεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στον Έβρο. Ακολουθεί παράδειγμα μηνύματος που κυκλοφόρησε το Μάρτιο.


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ διενήργησε έρευνα σχετική με νέο μήνυμα το οποίο επίσης διαμοιράζεται σε κινητά τηλέφωνα, καλώντας τους πολίτες να παρουσιαστούν στο κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα για δήθεν χορήγηση Φύλλου Πορείας από το Στρατό. Παράδειγμα:

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας, το μήνυμα είναι απατηλό και ως εκ τούτου οι πολίτες παρακαλούνται να το αγνοούν. [Πηγή]


Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψιν την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ καθώς και τη δήλωση του ΓΕΕΘΑ, καθίσταται σαφές πως τα μηνύματα που εξετάσαμε και τα οποία αποστέλλονται σε πολίτες σχετικά με την έναρξη της επιστράτευσης , είναι απατηλά. 


Προσθήκη: 20:45, 23.7.2020. 

Μέσω δημοσίευσης στην πλατφόρμα του Twitter, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαψεύδει επίσης την αυθεντικότητα των μηνυμάτων που διακινούνται σχετικά με την έκδοση φύλλου πορείας.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).