Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ δεν ήταν απόφαση του Υπουργείου ΕμπορίουHOAXES

Όχι, η απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ δεν ήταν απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου

28 Ιου
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Την απόφαση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους χώρους των σούπερ μάρκετ έλαβε μόνο του το Υπουργείο Εμπορίου (και όχι το Υπουργείο Υγείας), ώστε πρόκειται για ανυπόστατη ή τουλάχιστον παράνομη -ως αναρμοδίως εκδοθείσα- διοικητική πράξη, στην οποία δεν πρέπει να συμμορφωνόμαστε.

Συμπέρασμα:

Η σχετική απόφαση έχει ληφθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ' Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 45850 (ΦΕΚ B΄ 2948/17.07.2020), που υπογράφουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών.

Στα τέλη Ιουλίου 2020 γνώρισε μεγάλη διάδοση μια σειρά δημοσιεύσεων στο Facebook με τον ισχυρισμό ότι η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ, τόσο από το προσωπικό που εργάζεται, όσο και από τους καταναλωτές, έχει εκδοθεί από αναρμόδιο υπουργείο, το Υπουργείο Εμπορίου και όχι το Υπουργείο Υγείας. Συνακόλουθα, καλούνται οι πολίτες να μην συμμορφώνονται με τις σχετικές διατάξεις, αφού πρόκειται για καταφανή παρανομία και αναρμοδιότητα. Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν έχει καμία βάση.


Παραδείγματα στο Facebook εδώ κι εδώ.

Στιγμιότυπο της αρχικής ανάρτησης στο Facebook.

Τι ισχύει;

Η απόφαση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας έχει ληφθεί δυνάμει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) υπ’ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 45850 (ΦΕΚ B΄ 2948/17.07.2020). Δηλαδή, μιας κανονιστικής πράξης – ουσιαστικού νόμου που συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών.

Υπουργείο “Εμπορίου”, άλλωστε, δεν υπάρχει σήμερα με αυτό το όνομα.


Ανακεφαλαιώνοντας, την απόφαση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους χώρους των σούπερ μάρκετ δεν έλαβε μόνο του κάποιο Υπουργείο Εμπορίου, ώστε να πρόκειται για κάποια ανυπόστατη ή παράνομη -ως αναρμοδίως εκδοθείσα- διοικητική πράξη, αλλά οι συναρμόδιοι Υπουργοί με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνυπογράφοντος και του Υπουργού Υγείας.