Ποιοι είμαστε
Αρχική Οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC)- Προστατεύστε τον εαυτό σας στις μετακινήσειςΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC)- Προστατεύστε τον εαυτό σας στις μετακινήσεις

31 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Το άρθρο αποτελεί μετάφραση του κειμένου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ (ενημερώθηκε στις 26 Μαΐου 2020) κι όχι στον ΕΟΔΥ.

Καθώς τα σχολεία, οι επιχειρήσεις και οι διάφορες οργανώσεις στην κοινότητα αρχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες, εξετάστε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να επιβραδύνετε την εξάπλωση της COVID-19 όταν χρησιμοποιείτε μέσα μεταφοράς. Όταν εξετάσετε τις ακόλουθες επιλογές, σκεφτείτε τι είναι εφικτό, πρακτικό, και αποδεκτό σε εσας και ικανοποιεί τις ανάγκες σας.

Το παρόν κείμενο παρέχει πληροφορίες για τις μετακινήσεις στην περιοχή που κατοικείται με σκοπό τη διευθέτηση καθημερινών δραστηριοτήτων.

 


Για όλα τα μέσα μεταφοράς

 

Όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς, ακολουθήστε αυτές τις γενικές οδηγίες:

Εφαρμόστε τις οδηγίες για την υγιεινή των χεριών και των αναπνευστικών οδών.

  • Πριν φύγετε, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών περιεκτικότητας τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη.
  • Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, το συντομότερο δυνατό κατά την άφιξή σας, πλύνετε εκ νέου τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών περιεκτικότητας τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.
  • Καλύψτε το πρόσωπό σας όταν βήχετε και όταν φτερνιζεστε με έναν χαρτομάντηλο ή χρησιμοποιήστε το εσωτερικό του αγκώνα σας. Πετάξτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα στα σκουπίδια και πλύνετε τα χέρια σας αμέσως με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών περιεκτικότητας τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη.

Να τηρείτε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

  • Κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων, προσπαθήστε να κρατήσετε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τους ανθρώπους με τους οποίους δεν ζείτε μαζί – για παράδειγμα, όταν περιμένετε σε μία στάση λεωφορείων ή όταν επιλέγετε θέσεις σε ένα τρένο.

Να φοράτε μάσκες.

  • Φορέστε μία μάσκα όταν είναι δύσκολο να τηρήσετε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
    • Σημείωση: Οι μάσκες δεν πρέπει να φοριούνται από:
      • Βρέφη και παιδιά κάτω των 2 ετών.
      • Άτομα που έχουν δυσκολία στην αναπνοή ή δεν έχουν τις αισθήσεις τους.
      • Άτομα που δεν μπορούν να αφαιρέσουν το υφασμάτινο κάλυμμα προσώπου χωρίς βοήθεια.
  • Οι μάσκες συμβάλλουν στην προστασία άλλων ανθρώπων σε περίπτωση που αυτός που το φοράει έχει μολυνθεί εν αγνοία του αλλά δεν έχει τα συμπτώματα.

Να μένετε στο σπίτι όταν είναι απαραίτητο.

  • Όσοι είναι άρρωστοι ή είχαν πρόσφατα στενή επαφή (μικρότερη των 2 μέτρων για τουλάχιστον 15 λεπτά) με ένα άτομο με την COVID-19 δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι, εκτός από την περίπτωση που αναζητούν ιατρική περίθαλψη.

Να έχετε επαρκείς προμήθειες.

  • Πριν ταξιδέψετε, πάρτε μαζί σας αντισηπτικά μαντηλάκια χεριών και αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών περιεκτικότητας τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη (σε περίπτωση που δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας στον προορισμό σας). Να έχετε μαζί σας ένα υφασμάτινο κάλυμμα προσώπου για να το φορέσετε σε στιγμές που η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι δύσκολη, για παράδειγμα, καθώς βρίσκεστε σε ένα τρένο ή ένα λεωφορείο, περιμένετε σε μια στάση, ή βρίσκεστε σε ένα αυτοκίνητο με άτομα με τα οποία δεν ζείτε μαζί.

Προστατέψτε τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά με την COVID-19.

  • Τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά με την COVID-19, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρίες και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να περιορίσουν τα ταξίδια τους.
  • Εάν χρειάζεστε ειδικά καταλύματα ή βοήθεια ενώ ταξιδεύετε (για παράδειγμα, βοήθεια με ανελκυστήρα για αναπηρικά αμαξίδια ή με τσάντες), αν είναι δυνατόν, πάρτε μαζί σας ένα φίλο (κατά προτίμηση κάποιον με τον οποίον μένετε μαζί) για να σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

 


Δημόσια μέσα μεταφοράς

Ακολουθήστε τις γενικές αρχές που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και τις ακόλουθες. . . .

Μείνετε ενημερωμένοι.

  • Επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους για τις δημόσιες μεταφορές στην περιοχή σας για να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις αλλαγές στις υπηρεσίες και τις διαδικασίες, ειδικά αν χρειάζεστε επιπρόσθετη βοήθεια.

Αποφύγετε να αγγίζετε επιφάνειες.

  • Περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο το άγγιγμα επιφανειών που τις αγγίζουν συχνά, όπως κιόσκια, ψηφιακές διεπαφές, π.χ. οθόνες αφής και σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων, μηχανήματα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων, περιστροφικές θύρες ελέγχου εισιτηρίων, κιγκλιδώματα, επιφάνειες τουαλέτας, κουμπιά ανελκυστήρα και παγκάκια.
    • Εάν πρέπει να αγγίξετε αυτές τις επιφάνειες, το συντομότερο δυνατόν, πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό ή τρίψτε τα χέρια σας με αλκοολούχο απολυμαντικό περιεκτικότητας 60% σε αλκοόλη.
  • Όταν καθίσταται δυνατόν, επιλέξτε τις ανέπαφες πληρωμές και τους κάδους απορριμμάτων και τις πόρτες που ανοίγουν χωρίς να τα αγγίζετε. Ανταλλάξτε μετρητά ή πιστωτικές κάρτες τοποθετώντας τα σε δίσκο παραλαβής ή στον πάγκο και όχι χέρι-χέρι,αν είναι δυνατόν.

Να τηρείτε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

  • Σε περίπτωση που είναι δυνατόν, εξετάστε το ενδεχόμενο να μην ταξιδέψετε τις ώρες αιχμής, καθώς είναι πιθανό να συναντήσετε λιγότερους ανθρώπους.
  • Τηρήστε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης κρατώντας τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση από άτομα που δεν μένουν μαζί σας. Για παράδειγμα:
    • Αποφύγετε να συγκεντρώνεστε σε ομάδες, και μη μένετε σε πολυσύχναστους χώρους, όταν είναι δυνατόν, ειδικά σε σταθμούς διέλευσης και στάσεις.
    • Σε περίπτωση που είναι δυνατόν, εξετάστε το ενδεχόμενο να παραλείψετε μια σειρά καθισμάτων ανάμεσα σε εσάς και στους άλλους επιβάτες.
    • Μπείτε και βγείτε από τα λεωφορεία μέσω των πίσω θυρών εισόδου, σε περίπτωση που είναι δυνατόν.
    • Αναζητήστε τις οδηγίες των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ή φυσικούς οδηγούς που προσφέρονται από τους υπεύθυνους των δημόσιων μεταφορών (για παράδειγμα, αυτοκόλλητα δαπέδου ή πινακίδες που υποδεικνύουν πού να σταθείτε ή να καθίσετε για να τηρείτε την απόσταση των 2 μέτρων από τους άλλους).

Εφαρμόστε πρακτικές για την υγιεινή των χεριών.

  • Όταν απομακρυνθείτε από το σταθμό διέλευσης ή τη στάση, χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών περιεκτικότητας τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη.
  • Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

 


Μετακίνηση με συνεπιβάτες, ταξί, ενοικίαση πολυτελών οχημάτων με οδηγό

Ακολουθήστε τις γενικές οδηγίες που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και τα ακόλουθα. . .

Αποφύγετε να αγγίζετε επιφάνειες.

  • Αποφύγετε την επαφή με επιφάνειες που αγγίζουν συχνά οι επιβάτες ή οι οδηγοί, όπως το πλαίσιο και οι λαβές της πόρτας, τα παράθυρα και άλλα μέρη του οχήματος. Σε περιπτώσεις όπου η επαφή αυτή είναι αναπόφευκτη, χρησιμοποιήστε, το συντομότερο δυνατόν, ένα αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών περιεκτικότητας τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη.
  • Αποφύγετε να δέχεστε δωρεάν μπουκάλια νερού και αποφύγετε να αγγίζετε περιοδικά ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να παρέχονται δωρεάν στους επιβάτες.
  • Επιλέξτε τις ανέπαφες πληρωμές όταν είναι διαθέσιμες.

Να τηρείτε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

  • Περιορίστε τον αριθμό των επιβατών στο όχημα μόνο σε εκείνους που είναι απαραίτητοι.
  • Αποφύγετε τις από κοινού μετακινήσεις με πολλά άτομα για να μοιραστείτε τα έξοδα ή τις μετακινήσεις όπου παραλαμβάνουν πολλούς επιβάτες που δεν ζουν μαζί.
  • Καθίστε στο πίσω κάθισμα σε μεγαλύτερα οχήματα, όπως φορτηγά και λεωφορεία, ώστε να μπορείτε να τηρείτε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τον οδηγό.

Βελτιώστε τον εξαερισμό.

  • Ζητήστε από τον οδηγό να βελτιώσει τον εξαερισμό στο όχημα, αν είναι δυνατόν — για παράδειγμα, ανοίγοντας τα παράθυρα ή θέτοντας τον εξαερισμό/κλιματισμό σε λειτουργία μη εσωτερικής ανακύκλωσης του αέρα.

Εφαρμόστε πρακτικές για την υγιεινή των χεριών.

  • Μετά την έξοδο από το όχημα, χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών περιεκτικότητας τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη.
  • Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

 


Κοινόχρηστα ποδήλατα, σκούτερ, skateboards και άλλες συσκευές μικρο-κινητικότητας

Ακολουθήστε τις γενικές οδηγίες που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και τα ακόλουθα. . .

Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες.

  • Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες στα μέσα μετακίνησης που αγγίζονται συχνά (π.χ. τιμόνι, γρανάζια, λαβές πέδησης, κλειδαριές κ.λπ.) ή τον κοινόχρηστο εξοπλισμό πριν τα χρησιμοποιήσετε. Σε περίπτωση που διαθέτετε, χρησιμοποιείστε απολυμαντικά μαντηλάκια απολύμανσης.

Αποφύγετε να αγγίζετε επιφάνειες.

  • Σε περίπτωση που είναι διαθέσιμες και υπάρχουν επιλέξτε τις ανέπαφες πληρωμές.

Εφαρμόστε πρακτικές για την υγιεινή των χεριών.

  • Μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού σας, να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε ένα αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών περιεκτικότητας τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη.

 


Ιδιόκτητα οχήματα

Ακολουθήστε τις γενικές αρχές που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και τα ακόλουθα. . .

Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες.

  • Καθαρίστε και απολυμάνετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά (για παράδειγμα, το τιμόνι, τον λεβιέ των ταχυτήτων, το πλαίσιο/τη λαβή της πόρτας, τα παράθυρα, τα καντράν ραδιοφώνου/θερμοκρασίας και τις ζώνες ασφαλείας).
  • Όταν χρησιμοποιείτε παρκόμετρα και σταθμούς πληρωμής, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μετά τη χρήση τους μαντηλάκια με οινόπνευμα για την απολύμανση των επιφανειών ή να χρησιμοποιήσετε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών περιεκτικότητας τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα το συντομότερο δυνατό.

Να τηρείτε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

  • Εξετάστε το ενδεχόμενο περιορισμού του αριθμού των επιβατών του οχήματος μόνο σε εκείνους που είναι απαραίτητοι (για παράδειγμα, επιλέξτε ένα ή δύο μέλη της οικογένειας που δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά για να εκτελέσουν τις εξωτερικές δουλειές).

Βελτιώστε τον εξαερισμό.

  • Βελτίωστε τον εξαερισμό στο όχημα, όταν είναι δυνατόν (για παράδειγμα, ανοίξτε τα παράθυρα ή ρυθμίστε τον εξαερισμό/κλιματισμό σε λειτουργία μη εσωτερικής ανακύκλωσης του αέρα).

 

Συντακτική ομάδα