Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει 3,5 εκατομμύρια Γερμανούς αρνητές της πανδημίας του SARS-CoV-2 στο ΒερολίνοFAKE NEWS ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όχι, η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει 3,5 εκατομμύρια Γερμανούς αρνητές της πανδημίας του SARS-CoV-2 στο Βερολίνο

2 Αυγ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός 1

Εικόνα απεικονίζει 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές στο Βερολίνο οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα προστασίας κατά της COVID-19

Συμπέρασμα 2

Η εν λόγω φωτογραφία απεικονίζει παρέλαση Μουσικού Φεστιβάλ στη Ζυρίχη η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου του 2019.

Ισχυρισμός 2

3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, στο Βερολίνο

Συμπέρασμα

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, οι συμμετέχοντες στις 2 πορείες διαμαρτυρίας δεν ξεπέρασαν, συνολικά, τις 40 χιλιάδες.

Κυκλοφόρησε φωτογραφία η οποία απεικονίζει τις μαζικές διαδηλώσεις 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Βερολίνο κατά των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, το υπό εξέταση καρέ είναι παραπλανητικό. Ας δούμε γιατί.

Η δημοσίευση:


Αληθεύει;

Το υπό εξέταση καρέ ωστόσο, δεν απεικονίζει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν στο Βερολίνο την πρώτη Αυγούστου του 2020 για τα μέτρα του κορωνοϊού. Αναλυτικά, πρόκειται για καρέ από την ετήσια παρέλαση δρόμου που λαμβάνει χώρα στην Ζυρίχη της Ελβετίας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ για την ανεκτικότητα, την αγάπη και την ελευθερία.

Πηγή: Google Maps Τοποθεσία: Ζυρίχη, Γέφυρα Quaibrücke.

Η παρέλαση του 2019

Η παρέλαση το 2019 ονομάστηκε “COLOURS OF UNITY”, δηλαδή χρώματα της ενότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήσαμε από τη κεντρική ιστοσελίδα της εκδήλωσης μάλιστα, στην παρέλαση παρευρέθηκαν 850.000 συμμετέχοντες . Επίσης, η αντίστοιχη εκδήλωση του 2020 έχει ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ακολουθούν φωτογραφίες από την παρέλαση του 2019:

Στη συλλογή με τις φωτογραφίες συναντάμε επίσης το υπό εξέταση καρέ: 


Πορείες Διαμαρτυρίας Βερολίνο

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Berliner Morgenpost, έγιναν 2 διαμαρτυρίες. Στην πρώτη συμμετείχαν 17 χιλιάδες αρνητές του κορωνοϊού, με κύριο σύνθημά τους ότι «η μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας είναι αυτή της πανδημίας».

Protesters, mostly unmasked, attend a rally in Berlin against coronavirus restrictions.

Πηγή

berlin-maa
Πηγή Reuters.

Κατά τη δεύτερη πορεία με τίτλο “Το τέλος της πανδημίας – Ημέρα ελευθερίας“, συγκεντρώθηκαν 20 χιλιάδες αρνητές της COVID-19. Επειδή δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, η αστυνομία αναγκάστηκε να παρέμβει.

Τις ανωτέρω πληροφορίες επιβεβαιώνει επίσης το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. [Πηγή] [Πηγή]


Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως η φωτογραφία που εξετάσαμε δεν απεικονίζει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για μέτρα κατά της COVID-19 στο Βερολίνο αλλά απεικονίζει το μεγαλύτερο ετήσιο μουσικοχορευτικό φεστιβάλ της Ζυρίχης, στην Ελβετία. Ως εκ τούτου, ο υπό εξέταση ισχυρισμός καθότι αναληθής και παραπλανητικός, καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).