Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί για θεραπευτικές ιδιότητες του υπεροξειδίου του υδρογόνουΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί για θεραπευτικές ιδιότητες του υπεροξειδίου του υδρογόνου

11 Αυγ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου αποτελεί κατ' ουσίαν πανάκεια και μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε ασθένεια αλλά το ιατρικό κατεστημένο αποκρύπτει τα οφέλη αυτής της ουσίας.

Συμπέρασμα:

Τα υπό εξέταση άρθρα επιστρατεύουν παρωχημένα επιστημονικά δεδομένα και απόψεις ανθρώπων με μηδενικό ερευνητικό ιστορικό όπως ο Richard Wilhelm προς υποστήριξη των ισχυρισμών τους. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για τον ισχυρισμό πως το υπεροξείδιο του υδρογόνου αποτελεί ιατρική αγωγή για ασθένειες όπως οποιαδήποτε μορφή καρκίνου ή πνευμονίας.

Σε άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε σελίδες σχετικά με “εναλλακτικές ιατρικές πρακτικές” βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως το υπεροξείδιο του υδρογόνου αποτελεί κατ’ ουσίαν πανάκεια και μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε ασθένεια αλλά το ιατρικό κατεστημένο αποκρύπτει τα οφέλη αυτής της ουσίας. Οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Παραδείγματα: naturalsoul.gr, diaforetiko.gr, periergaa.blogspot.com


Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

O Otto Warburg ήταν ένας Γερμανός γιατρός ο οποίος μεταξύ άλλων ασχολήθηκε ερευνητικά με την επίδραση που είχε η ρύθμιση παροχής οξυγόνου σε κύτταρα. Το βραβείο Νόμπελ στη Φυσιολογία δε του δόθηκε για δουλειά με βακτήρια και ιούς αλλά για την μελέτη του πάνω στο μηχανισμό της κυτταρικής αναπνοής και συγκεκριμένα στη φύση και το μηχανισμό δράσης ενός συγκεκριμένου ενζύμου που συμμετέχει στην εν λόγω διεργασία. [πηγή]

Η δουλειά του Dr Warburg αφορούσε επίσης την συνειδητοποίηση πως τα καρκινικά κύτταρα παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας τους από την ζύμωση της γλυκόζης και όχι από την αξιοποίηση οξυγόνου. Ο ίδιος, στο πλαίσιο της ερευνητικής του δουλειάς εστίασε σε ανθρώπινα και ζωϊκά κύτταρα όχι σε βακτήρια ή ιούς. [πηγή 1][πηγή 2]

Τι ισχύει σχετικά με τις ιατρικές ιδιότητες του υπεροξειδίου;

Μια από τις πιο παλιές αναφορές σχετικά με το υπεροξείδιο ως φαρμακευτικό παράγοντα έγινε το 1888 στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of the American Medical Association” από τον I.N. Love. [πηγή]

Σε αυτή τη μελέτη ο Dr. Love ανέφερε ότι το υπεροξείδιο ήταν χρήσιμο στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η οστρακιά, η διφθερίττιδα, ο κολπικός καρκίνος και η πνευμονία. Το 1920 μάλιστα ενέσεις υπεροξειδίου χορηγούνταν σε ασθενείς κατά τη διάρκεια επιδημίας από πνευμονία.

Ο “Dr. Richard Wilhelm” τον οποίο αναφέρουν τα υπό εξέταση άρθρα ως τον πρωτοπόρο της ανάπτυξης θεραπείας με υπεροξείδιο ήταν ένας από τους σύγχρονους υποστηρικτές της ιδέας ότι το υπεροξείδιο αποτελούσε μια μορφή πανάκειας. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως ο Richard Wilhelm δεν ήταν ερευνητής ή γιατρός αλλά συνταξιούχος καθηγητής λυκείου και πρώην ιερέας στον στρατό. Ο ίδιος ανέφερε πως είχε ανακαλύψει τις ιαματικές δυνατότητες του υπεροξειδίου μέσα από τη γνωριμία του με ένα γιατρό της Mayo Clinic. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για τους ισχυρισμούς του.

Το υπεροξείδιο έχει μελετηθεί εκτενώς από ειδικούς ερευνητές ανά τα χρόνια για να εξακριβωθεί αν μπορεί να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες ασθένειες. Τη δεκαετία του 1940 το υπεροξείδιο χρησιμοποιήθηκε σε μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα για να ελεγχθεί αν μπορούσε να αντιμετωπίσει δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, αιμορραγίες και τοξικές αντιδράσεις λόγω επαφής με συγκεκριμένες επικίνδυνες χημικές ουσίες. Από τότε το υπεροξείδιο μελετήθηκε επίσης από πολλούς ερευνητές για πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όταν χρησιμοποιείται μόνο του δεν έχει απολύτως καμία επίδραση.

Μελέτες οι οποίες συνδύασαν τη χρήση του με ακτινοθεραπεία δεν βρήκαν θετική επίδραση συνολικά ενώ ακόμα και μελέτες οι οποίες περιλάμβαναν έγχυση του υπεροξειδίου κατευθείαν στον καρκινικό όγκο ή στη κυκλοφορία του αίματος ήταν επίσης ανεπιτυχείς.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι θεραπεία για οποιαδήποτε από τις ασθένειες που αναφέρονται στα υπό εξέταση άρθρα. [πηγή]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου αποτελεί ιατρική θεραπεία για τον καρκίνο, για τη πνευμονία ή για οποιαδήποτε άλλη νόσο που αναφέρεται στα υπό εξέταση άρθρα.

Οι αναφορές σε επιστήμονες οι οποίοι “απέδειξαν” την ιατρική αξία του υπεροξειδίου αφορούν είτε διαστρέβλωση της ερευνητική δουλειάς πραγματικών επιστημόνων όπως ο Otto Warburg ή παρουσίαση ατόμων με μηδενική ερευνητική γνώση όπως ο Richard Wilhelm ως αυθεντίες.

Οι μελέτες ή  τα όποια αποτελέσματα και πειράματα αναφέρονται έλαβαν χώρα πριν από τουλάχιστον 60 χρόνια και συνεπώς δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τεκμήριο υπεράσπισης των ισχυρισμών περί αποτελεσματικότητας του υπεροξειδίου του υδρογόνου ως ιατρική αγωγή για ασθένειες όπως οποιαδήποτε μορφή καρκίνου ή πνευμονίας.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.