Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Αίγυπτος ΔΕΝ φώτισε τις Πυραμίδες με τη σημαία του Λιβάνου ως μήνυμα συμπαράστασηςFAKE NEWS ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Αίγυπτος ΔΕΝ φώτισε τις Πυραμίδες με τη σημαία του Λιβάνου ως μήνυμα συμπαράστασης

12 Αυγ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Αίγυπτος φώτισε τις εμβληματικές της πυραμίδες με τη σημαία του Λιβάνου, ως μήνυμα συμπαράστασης για τη φονική έκρηξη στη Βηρυττό.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας παλαιότερης εικόνας, ενώ οι αιγυπτιακές αρχές έχουν διαψεύσει την είδηση.

Διαδόθηκε ευρέως σε ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες ο ισχυρισμός ότι η Αίγυπτος, ως μήνυμα συμπαράστασης για τη φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020 στη Βηρυττό, φώτισε τις εμβληματικές της πυραμίδες με τη σημαία του Λιβάνου. Ωστόσο, η είδηση αυτή δεν είναι αληθής, και η φωτογραφία που συνόδευσε τα πάμπολλα άρθρα αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.


Παραδείγματα: in.gr, real.gr, tanea.gr, ekalexandria.org, athensvoice.gr, capital.gr, naftemporiki.gr, parallaximag.gr, sofokleous10.gr, sofokleousin.gr, larissapress.gr, cretalive.gr, athina984.gr, makeleio.gr

Στιγμιότυπα από ελληνικά δημοσιεύματα.


Αληθεύει η είδηση;

Σε ερώτημα δημοσιογράφου του Πρακτορείου Ειδήσεων AFP, πηγή από το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου διέψευσε ότι προέβη η χώρα σε τέτοια ενέργεια. “Η είδηση δεν αληθεύει“, δήλωσε.

Για την συγκεκριμένη είδηση δεν εντοπίζεται προς επιβεβαίωσή της ουδεμία επίσημη πηγή ή ανακοίνωση από τις αιγυπτιακές αρχές, αλλά μόνον μία εικόνα από το Twitter,  που κυκλοφόρησε σε πληθώρα λογαριασμών χρηστών.

Παράδειγμα viral ανάρτησης στο Twitter.

Ωστόσο, η φωτογραφία που επισυνάφθηκε στα υπό εξέταση άρθρα δεν είναι αυθεντική. Μπορούμε να την εντοπίσουμε (λ.χ. με αντίστροφη αναζήτηση εικόνας) αναρτημένη στο διαδίκτυο ήδη από τον Απρίλιο του 2020. Συγκεκριμένα, την αυθεντική έκδοση της φωτογραφίας, που δείχνει τις πυραμίδες της Γκίζας φωτισμένες με κυανό χρώμα και σε λευκό χρώμα με το σύνθημα “EXPERIENCE EGYPT SOON”, έχει αναρτήσει το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Σε άλλες φωτογραφίες από την ίδια δράση στις 18 Απριλίου 2020, είναι ορατό επί των πυραμίδων και το σύνθημα “STAY HOME” ή “SHARED RESPONSIBILITY”. [πηγή 1] [πηγή 2]

Συγκρίνοντας χαρακτηριστικά σημεία της φωτογραφίας, όπως τα νέφη στο φόντο, τις κουκκίδες στο προσκήνιο, αλλά και τα φώτα οικισμού στο βάθος εκατέρωθεν των πυραμίδων – που ιδώνονται υπό την ίδια οπτική γωνία, συμπεραίνουμε ότι η φωτογραφία που κυκλοφόρησε ως τεκμήριο της είδησης, είναι κατασκευασμένη (επεξεργασμένη) ψηφιακά.

Σύγκριση με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία (νέφη, φώτα πόλης εκατέρωθεν, κουκκίδες έμπροσθεν). Στα δεξιά η αρχική, αυθεντική φωτογραφία, και αριστερά η επεξεργασμένη. Τις επισημάνσεις επέθεσε η ινδονησιανή ομάδα fact checkers του Πρακτορείου AFP.

Σύγκριση της αυθεντικής φωτογραφίας με την παραποιημένη. Το gif δημιούργησε η ιταλική ομάδα ελέγχου και διασταύρωσης ειδήσεων open.online. Επισημαίνονται ορισμένα μη επεξεργασμένα σημεία της φωτογραφίας (τα νέφη και οι απροσδιόριστες τελείες κάτω).


Συνοψίζοντας, τα διαθέσιμα στοιχεία επιτρέπουν να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Αίγυπτος δεν φώτισε τις διάσημες πυραμίδες της ως μήνυμα συμπαράστασης για την φονική έκρηξη που συντάραξε τη Βηρυττό τον Αύγουστο του 2020. Η φωτογραφία είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.