Ποιοι είμαστε
Αρχική Οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ για ασφαλείς μετακινήσεις εκτός σπιτιού.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ για ασφαλείς μετακινήσεις εκτός σπιτιού.

27 Αυγ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε τακτικά τις αναλυτικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Το άρθρο αποτελεί μετάφραση του κειμένου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και όχι του ΕΟΔΥ (ενημερώθηκε στις 30 Ιουλίου 2020).


Τι πρέπει να ξέρετε

  • Σε γενικές γραμμές, όσο πιο στενές επαφές έχετε με τους άλλους και όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η αλληλεπίδραση, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης της COVID-19.
  • Εάν αποφασίσετε να λάβετε μέρος σε δημόσιες δραστηριότητες, συνεχίστε να προστατεύετε τον εαυτό σας εφαρμόζοντας καθημερινά τις προληπτικές ενέργειες που συνιστώνται.
  • Κρατήστε τα ακόλουθα ανά χείρας όταν βγαίνετε έξω: μάσκα, χαρτομάντηλα, κι ένα αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών (περιεκτικότητας τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη).

Κατανοήστε τους πιθανούς κινδύνους πριν βγείτε έξω

Καθώς η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς και οι επιχειρήσεις ανοίγουν, μπορεί να ψάχνετε τρόπους για να συνεχίσετε κάποιες καθημερινές σας δραστηριότητες με ασφάλεια. Ενώ δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί ο μηδενικός κίνδυνος μόλυνσης, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους πιθανούς κινδύνους και να υιοθετήσετε διάφορα μέτρα πρόληψης για να προστατευθείτε και να συμβάλλετε στον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19.

Ο κίνδυνος που απορρέει από μία δραστηριότητα που θα κάνετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Εξαπλώνεται η COVID-19 στην κοινότητά σας;
  • Υπάρχει η πιθανότητα να έρθετε σε στενή επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος ή κάποιον που δεν φοράει μάσκα (και μπορεί να είναι ασυμπτωματικός);
  • Είστε στην κατηγορία ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά;
  • Εφαρμόζετε σε καθημεερνή βάση τις κατάλληλες ενέργειες για να προστατευτείτε από την COVID-19;

Οι οργανισμοί δημόσιας υγείας δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το συγκεκριμένο επίπεδο κινδύνου για κάθε δραστηριότητα σε κάθε κοινότητα. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό για εσάς να λαμβάνετε υπόψη τη δική σας προσωπική κατάσταση και τον κίνδυνο για εσάς, την οικογένειά σας, και την κοινότητά σας πριν βγείτε έξω.


Η στενή επαφή με άλλους ανθρώπους αυξάνει τον κίνδυνο

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο στενά αλληλεπιδράτε με τους άλλους και όσο μεγαλύτερη χρονικά είναι αυτή η αλληλεπίδραση, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης της COVID-19. Έτσι, σκεφτείτε τα παρακάτω:

  • Με πόσους ανθρώπους θα αλληλεπιδράσετε;
    • Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν αλληλεπιδράτε με περισσότερους ανθρώπους.
    • Όταν βρίσκεστε σε μια ομάδα με ανθρώπους που δεν τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή δεν φορούν μάσκα ο κίνδυνος αυξάνεται.
    • Η συναναστροφή με νέα άτομα (π.χ. με άτομα που δεν ζουν μαζί σας) αυξάνει επίσης τον κίνδυνο.
    • Μερικοί άνθρωποι έχουν τον ιό και δεν έχουν συμπτώματα, και δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο συχνά οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.
  • Μπορείτε να κρατήσετε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τους άλλους; Θα βρίσκεστε σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο;
    • Όσο πιο κοντινή επαφή έχετε με ανθρώπους που μπορεί να έχουν μολυνθεί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αρρωστήσετε.
    • Η διατήρηση των αποστάσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα που βρίσκονται στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενες νόσους.
    • Οι εσωτερικοί χώροι είναι πιo επικίνδυνοι από τους υπαίθριους, καθώς είναι δυσκολότερο να τηρήσουν οι άνθρωποι τις αποστάσεις και υπάρχει λιγότερος εξαερισμός.
  • Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θα αλληλεπιδράσετε με ανθρώπους;
    • Περνώντας περισσότερο χρόνο με ανθρώπους που μπορεί να έχουν μολυνθεί αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.
    • Περνώντας περισσότερο χρόνο με ανθρώπους αυξάνεται ο κίνδυνος να τους μεταδώσετε την ασθένεια, σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να έχετε ήδη μολυνθεί.

Τι κάνει τις δραστηριότητες πιο ασφαλείς

Οι δραστηριότητες είναι ασφαλέστερες εάν:

  • Μπορείτε να διατηρήσετε μία απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τους άλλους. Η νόσος COVID-19 εξαπλώνεται πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων μεταξύ τους.
  • Λαμβάνουν χώρα σε εξωτερικούς χώρους. Οι εσωτερικοί χώροι με λιγότερο εξαερισμό στους οποίους είναι δυσκολότερο να τηρηθούν οι αποστάσεις είναι πιο επικίνδυνοι.
  • Οι άνθρωποι φορούν μάσκες. Η αλληλεπίδραση με άλλους χωρίς να φοράτε μάσκες αυξάνει επίσης τον κίνδυνο.

Μείνετε στο σπίτι αν είστε άρρωστοι

Εάν έχετε την COVID-19, έχετε συμπτώματα που συνάδουν με την COVID-19, ή έχετε έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει την COVID-19, είναι σημαντικό να μείνετε στο σπίτι και μακριά από άλλους ανθρώπους. Η εξοδός σας από το σπίτι και η συναναστροφή σας με άλλους εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες για διαφορετικές καταστάσεις. Ακολουθήστε τις συστάσεις του CDC ανάλογα με τις περιστάσεις.


Τι να σκεφτείτε πριν βγείτε έξω

Κάνοντας τις ακόλουθες ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το επίπεδο κινδύνου:

Εξαπλώνεται η COVID-19 στην περιοχή μου Ενημερωθείτε για τις τελευταιες εξελίξεις στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.
Ποιες είναι οι οδηγίες για την περιοχή μου Ενημερωθείτε για τις τελευταιες εξελίξεις από την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ και τις τοπικές αρχές για να κατανοήσετε την κατάσταση που επικρατεί στην κοινότητά σας και τις οδηγίες που υπάρχουν γι’ αυτή. Επίσης, να παραμείνετε ενήμεροι για το κλείσιμο των σχολείων, το άνοιγμα επιχειρήσεων και οδηγίες για παραμονή στο σπίτι.
Θα με φέρει η δραστηριότητα που θα κάνω σε στενή επαφή με άλλους;

Τηρήστε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς η COVID-19 μεταδίδεται κυρίως από ανθρώπους που έρχονται σε στενή επαφή με άλλους.

  • Είναι σημαντικό να φοράτε εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας μάσκα όταν βρίσκεστε σε δημόσιους χώρους και ιδιαίτερα όταν είναι δύσκολο να κρατάτε συνεχώς την απόσταση των 2 μέτρων.
  • Επιλέξτε δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και μέρη όπου είναι εύκολο να διατηρήσετε τις αποστάσεις των 2 μέτρων, όπως σε πάρκα και εγκαταστάσεις σε ανοιχτούς χώρους.
  • Αναζητήστε φυσικά εμπόδια, όπως χωρίσματα πλέξιγκλας ή άλλες τροποποιημένες διαρρυθμίσεις, που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε την απόστασή σας από τους άλλους.
  • Χρησιμοποιήστε οπτικές υπενθυμίσεις—όπως πινακίδες, αναδιατάξεις καρεκλών, σημάνσεις στο πάτωμα ή βέλη— για να σας υπενθυμίζει να διατηρείτε την απόστασή σας από τους άλλους.
Βρίσκομαι σε κίνδυνο να εμφανίσω την ασθένεια σε σοβαρή μορφή; Οι ηλικιωμένοι και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα εξαιτίας της COVID-19. Ενώ ο κίνδυνος για τη σοβαρή μορφή της ασθένειας είναι χαμηλότερος για τους άλλους, όλοι εμφανίζουν κάποιον κίνδυνο να ασθενήσουν. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα, άλλοι έχουν ήπια συμπτώματα, και μερικοί νοσούν σε πιο σοβαρό βαθμό.
Ζω με κάποιον που βρίσκεται σε κίνδυνο να εμφανίσει την ασθένεια σε σοβαρή μορφή; Εάν ζείτε με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με κάποιον που έχει υποκείμενα νοσήματα, τότε εσείς και όλα τα μέλη της οικογένειάς σας θα πρέπει να λαμβάνετε επιπλέον προφυλάξεις για να ελαχιστοποίησετε τον κίνδυνο. Μάθετε περισσότερα για το τι μπορείτε να κάνετε εάν εσείς ή οποιαδήποτε από τα μέλη της οικογένειάς σας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση της σοβαρής μορφής της COVID-19.
Χρειάζετε να εφαρμόζω σε καθημερινή βάση τις προληπτικές ενέργειες; Συνεχίστε να προστατεύετε τον εαυτό σας με το να εφαρμόζετε σε καθημερινή βάση τις προτεινόμενες προληπτικές ενέργειες, όπως το να παρακολουθείτε για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων, να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας με άπλυτα χέρια, να πλένετε τα χέρια σας συχνά, να τηρείτε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, να απολύμαινετε τις επιφάνειες, να φοράτε μάσκες, και να παραμένετε στο σπίτι, εάν είστε άρρωστοι.
Θα πρέπει να μοιραστώ αντικείμενα, εξοπλισμό ή εργαλεία με άλλα άτομα; Επιλέξτε μέρη που η κοινή χρήση των αντικειμένων είναι περιορισμένη και όσα αντικείμενα είναι κοινόχρηστα καθαρίζονται και απολυμαίνονται διεξοδικά ανάμεσα σε κάθε χρήση. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να επισκεφθείτε μέρη όπου κοινοποιούν ή ανακοινώνουν ότι πραγματοποιούν συνεχώς καθαρισμούς και απολυμάνσεις για την προστασία των άλλων από την COVID-19.
Θα χρειαστεί να μετακινηθώ με τις δημόσιες συγκοινωνίες για να πάω στη δουλειά μου; Οι δημόσιες συγκοινωνίες μπορεί να σας φέρουν σε στενή επαφή με άλλους. Όταν χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακολουθήστε τις οδηγίες του CDC για το πώς να προστατευθείτε κατά τη μετακίνησή σας.
Απαιτείται από την εργασία μου μετακίνηση σε άλλη περιοχή; Πριν οργανώσετε ταξίδια έξω από την κοινότητά σας, συμβουλευτείτε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Σε περίπτωση που νοσήσω με την COVID-19 θα πρέπει να απουσιάσω από τη δουλειά και το σχολείο; Σε περίπτωση που νοσήσετε με την COVID-19 μείνετε στο σπίτι σας. Επίσης, ενημερωθείτε για τις παρεχόμενες δυνατότητες της δουλειάς σας ή του σχολείου σας όσον αφορά τη συμμετοχή σας σε δραστηριότητες μέσω τηλεδιασκέψεων ή για την παροχή άδειας ασθενείας.
Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που νοσήσω; Μάθετε τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε στον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 σε περίπτωση που νοσήσετε.

Να είστε προετοιμασμένοι και να παραμένετε ασφαλείς

Εάν αποφασίσετε να συμμετάσχετε σε δημόσιες δραστηριότητες, συνεχίστε να προστατεύετε τον εαυτό σας εφαρμόζοντας σε καθημερινή βάση τις ενδεδειγμένες προληπτικές ενέργειες.

Αντικείμενα που πρέπει να έχετε ανά χείρας

  • Μία μάσκα
  • Χαρτομάντηλα
  • Αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών (περιεκτικότητας τουλάχιστον 60%)

Συντακτική ομάδα