Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, 640 Γερμανοί και Ισπανοί ιατροί δεν αποτελούν την έγκυρη επιστημονική πλειοψηφία, που δεν προβάλλεται στα ΜΜΕΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, 640 Γερμανοί και Ισπανοί ιατροί δεν αποτελούν την έγκυρη επιστημονική πλειοψηφία, που δεν προβάλλεται στα ΜΜΕ

31 Αυγ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

640 γιατροί απέδειξαν (ή ισχυρίζονται ότι έχουν τις αποδείξεις) ότι η πανδημία της νόσου COVID-19 είναι «απάτη». Δεν προβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης παρόλο που το παγκόσμιο αυτό κίνημα ιατρών υπερτερεί σε αριθμό και σε κύρος.

Συμπέρασμα:

Οι αναφερόμενες ομάδες δεν αποτελούν πλειοψηφική τάση εντός των κόλπων της επιστημονικής κοινότητας ούτε έχουν κάποιο εγνωσμένο κύρος. Οι ισχυρισμοί που παρουσιάζουν προς υποστήριξη του ότι η πανδημία είναι «απάτη», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχουν διατυπώσει σωρεία ψευδών, ανακριβών και παραπλανητικών ισχυρισμών.

Διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες ορισμένα βίντεο και κείμενα συνοδεία του ισχυρισμού ότι 640 γιατροί απέδειξαν, ή πάντως ισχυρίζονται ότι έχουν αποδείξεις, ότι η πανδημία της νόσου COVID-19 είναι «απάτη». Δεν προβάλλονται, λέγεται, από τα μέσα ενημέρωσης «παρόλο που το παγκόσμιο αυτό κίνημα ιατρών υπερτερεί σε αριθμό και σε κύρος». Ωστόσο, οι υπονοούμενες ομάδες κυρίως Ισπανών και Γερμανών επιστημόνων δεν υπερτερούν αριθμητικά, ούτε απηχούν διεθνές κύρος. Αντιθέτως, πρόκειται για μικρό υποσύνολο της επιστημονικής κοινότητας, που διατυπώνει συχνά παραπλανητικούς, ανακριβείς και ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την COVID-19.


Παραδείγματα δημοσιεύσεων και βίντεο στο Facebook:

Παραδείγματα σε ιστοσελίδες: greeknewsondemand.com


Ποιοι είναι οι αναφερόμενοι επιστήμονες; Αποτελούν έγκυρη πλειοψηφία;

Στις δημοσιεύσεις γίνεται λόγος για «640 ιατρούς». Από τα συμφραζόμενα και τις εικόνες που εμφανίζονται στις υπό εξέταση αναρτήσεις συμπεραίνουμε ότι γίνεται λόγος αφενός για την ομάδα ιατρών-αρνητών της πανδημίας κορωνοϊού στην Ισπανία ονόματι “Médicos por la verdad (Γιατροί για την αλήθεια)” που αριθμούσαν αρχικά 140 μέλη, και, αφετέρου, την ομάδα “Ärzte für Aufklärung (Γιατροί για τον διαφωτισμό)” από τη Γερμανία που ισχυρίζεται ότι έχει 500 μέλη – αλλά και “πολλές αποδείξεις” ότι ο κορωνοϊός είναι μια ψεύτικη ιστορία.

Παράλληλα, αναφέρεται η διεθνής διαδικτυακή προσπάθεια (μια σειρά από διαδικτυακά πάνελ), με πυρήνα γερμανόφωνη ομάδα, επιστημόνων (από διάφορους κλάδους) που αυτοχαρακτηρίζεται ως “Außerparlamentarischer Corona Untersuchungsausschuss- Εξωκοινοβουλευτική Επιτροπή Διερεύνησης για τον κορωνοϊό (ACU)”, και η ιστοσελίδα της οποίας επισυνάπτεται συχνά στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις.


Αναλογιζόμενοι ότι μόνο στη Γερμανία, σύμφωνα με την EuroStat, καταγράφονται πάνω από 350.000 ιατροί, είναι προφανές ότι η ομάδα αυτή των 500 δεν αποτελεί παρά ισχνή μειοψηφία. Αντίστοιχα και στην Ισπανία, όπου καταγράφονται τουλάχιστον 180.000 ιατροί, μία ομάδα λιγότερων από 200 επιστημόνων σαφώς και δεν αποτελεί την πλειοψηφία.

Για την ομάδα Ärzte für Aufklärung, μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ευρισκόμενα στην ιστοσελίδα της ονόματα υποστηρικτών-μελών δεν περιλαμβάνουν μόνο γιατρούς – αδιευκρίνιστης ειδικότητας, αλλά και αξιοσημείωτο αριθμό από ασκούντες εναλλακτική ιατρική, φυσικοπαθητικούς, συμβούλους υγείας, life-coaches, επιχειρηματίες, ηλεκτρονικούς, επικοινωνιολόγους, συγγραφείς και από διάφορα άλλα μη ιατρικά επαγγέλματα.


Όσον αφορά το κύρος που φέρεται να έχουν οι σχετικές ομάδες, μια κρίση αξιολογική, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι τα προβεβλημένα στελέχη των ομάδων αυτών δεν αποτελούν εγνωσμένου κύρους επιστήμονες με εξειδίκευση στη λοιμωξιολογία, την ιολογία, την επιδημιολογία, τη δημόσια υγεία κοκ, αλλά επιστήμονες υγείας άλλων ειδικοτήτων ή επιστήμονες που έχουν διασπείρει παραπληροφόρηση σχετικά με την εν εξελίξει πανδημία.

Ανάμεσα στην ισπανική ομάδα, για παράδειγμα, εμφανίζονται ως σημαντικά στελέχη μία γενική ιατρός, η Natalia Prego Cancelo, που έχει και στο παρελθόν προβεί σε εσφαλμένους ισχυρισμούς σχετικά με την COVID-19 και τη χρήση μάσκας, σύμφωνα με τον οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων Maldita.es, και μία αυτοαποκαλούμενη ως καθηγήτρια κλινικών διαγνωστικών πράξεων, η María José Martínez Albarracín, η ιδιότητα της οποίας δεν επαληθεύεται, όπως αναλύει η ομάδα διασταύρωσης ειδήσεων του πρακτορείου AFP. Μάλιστα, κατά την εκδήλωση παρουσίασης (25/7/2020) της παραπάνω ισπανικής ομάδας, μέρη της οποίας αναπαράγονται στο ελληνόφωνο Facebook, διατυπώθηκε μία σειρά από αβάσιμους ισχυρισμούς. Όπως αναλυτικά παρουσίασαν οι fact checkers των newtral.es, maldita.es, factual.afp.com, αναφέρθηκαν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις οδηγίες του ΠΟΥ για τη χρήση προστατευτικής μάσκας, ψευδείς πληροφορίες για σοβαρά προβλήματα υγείας από τη χρήση της, ανυπόστατοι ισχυρισμοί για την αποτελεσματικότητα και ειδικότητα των μοριακών τεστ PCR, την μη τεκμηριωμένη σχέση εμβολιασμού εναντίον της γρίπης και βαρείας νόσησης από κορωνοϊό, την υδροξυχλωροκίνη παρουσιαζόμενη ως αποτελεσματική θεραπεία, παρά τα ανεπαρκή δεδομένα, και διάφορες άλλες μηδαμινής τεκμηρίωσης θεραπείες κατά της COVID-19 με όζον, υπεροξείδιο του υδρογόνου και διοξείδιο του χλωρίου.

Στην προαναφερθείσα γερμανόφωνη ομάδα, αλλά και το διαδικτυακό εγχείρημα, που πλέον διεκδικεί τον ρόλο παγκόσμιου κινήματος, ηγετικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζουν οι Bodo Schiffman (στην ACU), διάφοροι ισχυρισμοί του οποίου έχουν επισημανθεί ως ψευδείς και παραπλανητικοί από τους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων presseportal.de, correctiv.org, br.de, και Heiko Schöning (σε αμφότερες), γνωστός ως μέλος των “Γιατρών για τον διαφωτισμό”, που στις αρχές Αυγούστου 2020 προέβαλαν σωρεία ψευδών πληροφοριών σε βίντεο που ήλεγξε ενδελεχώς το correctiv.org. Από τις προγραμματικές τους δηλώσεις, προκύπτει η τάση εξίσωσης – και άρα υποβάθμισης – του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τον ιό της γρίπης, χωρίς ωστόσο να αντιπαραβάλλεται η πολλαπλάσια θνητότητα, η υπό διερεύνηση ελάχιστη ανοσία του παγκόσμιου πληθυσμού, η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, η μη διαθεσιμότητα εμβολίου, και ότι τα στελέχη της οικογένειας ιών της γρίπης μελετώνται εδώ και δεκαετίες, ενώ ο νέος κορωνοϊός δεν έχει τόσο εμβριθώς ερευνηθεί [λ.χ. ως προς της μακροχρόνιες επιπτώσεις του κλπ].


Με λίγα λόγια, οι αναφερόμενοι ιατροί δεν αποτελούν παρά μια αριθμητική μειοψηφία χωρίς αξιοσημείωτο κύρος στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, και χωρίς υποστήριξη από κάποιον εθνικό ή διεθνή επίσημο επιστημονικό φορέα. Οι ισχυρισμοί που έχουν εισφέρει ως «αποδείξεις» για την «απάτη» του κορωνοϊού ανακυκλώνουν, σε πολλές περιπτώσεις, παραπλανητικές ή ψευδείς πληροφορίες, τις οποίες έχουν καταρρίψει διάφοροι οργανισμοί διασταύρωσης ειδήσεων. Ο ισχυρισμός ότι «το παγκόσμιο αυτό κίνημα ιατρών υπερτερεί σε αριθμό και σε κύρος» ή «έχει αποδείξει την απάτη του κορωνοϊού» δεν αληθεύει.