Ποιοι είμαστε
Αρχική Το CDC ΔΕΝ ανακοίνωσε πως μόνο το 6% των θανάτων που σχετίζονται με κορωνοϊό, προκαλούνται όντως απ’ αυτόνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το CDC ΔΕΝ ανακοίνωσε πως μόνο το 6% των θανάτων που σχετίζονται με κορωνοϊό, προκαλούνται όντως απ’ αυτόν

2 Σεπ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Νέα ενημερωμένα δεδομένα από το CDC δείχνουν τώρα ότι ΜΟΝΟ το 6% των 161.392 αναφερόμενων θανάτων από κοροναϊούς στις ΗΠΑ προκαλούνται από το COVID-19

Συμπέρασμα:

Το ποσοστό 6% καταγράφει τους θανάτους που προκλήθηκαν μόνο λόγω επιπλοκών που προκάλεσε η COVID-19, αλλά η νόσος συνιστούσε την υποκείμενη αιτία θανάτου στο 92% των περιπτώσεων οι οποίες είχαν και παράλληλα και άλλα προβλήματα υγείας.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε ο ισχυρισμός ότι μετά από πρόσφατη ενημέρωση, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) πλέον θεωρούν πως μόνο το 6% των 161.392 αναφερόμενων θανάτων από κορωνοϊούς στις ΗΠΑ προκαλούνται όντως από την COVID-19. Όμως ο ισχυρισμός βασίζεται σε παρερμηνεία της αναφοράς του CDC και είναι λανθασμένος.

Παραδείγματα: zougla.gr, enallaktikos.com, skglife.gr, vulpinews.gr

Το zougla.gr, απ’ το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά η είδηση στα ελληνικά, γράφει ότι ο αρχικός τίτλος του δημοσιεύματός του είχε ως εξής:

Νέα ενημερωμένα δεδομένα από το CDC δείχνουν τώρα ότι ΜΟΝΟ το 6% των 161.392 αναφερόμενων θανάτων από κοροναϊούς στις ΗΠΑ σχετίζονται με τη COVID-19

Ένω έπειτα τον ενημέρωσε ως εξής:

Νέα ενημερωμένα δεδομένα από το CDC δείχνουν τώρα ότι ΜΟΝΟ το 6% των 161.392 αναφερόμενων θανάτων από κοροναϊούς στις ΗΠΑ προκαλούνται από το COVID-19

Εντός του κειμένου όμως γράφονται τα εξής:

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το CDC δήλωσε ότι μόνο το 6% των 153.504 θανάτων στις ΗΠΑ σχετίζονται μόνο με το COVID-19. Το άλλο 94% είχε, κατά μέσο όρο, 2 και πλέον προϋπάρχουσες καταστάσεις ή αιτίες ανά θάνατο.

Η μόνη διατύπωση που μπορεί να θεωρηθεί ορθή είναι η τρίτη, ενώ η πρώτη και η δεύτερη συνιστούν παραπληροφόρηση.


Καταρχάς χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι το στατιστικό σχετικά με το 6% των θανάτων δεν πρόκειται για κάποια νέα ενημέρωση του CDC, αλλά αναφερόταν στη σελίδα του τουλάχιστον από τις 12 Ιουλίου, και το αντίστοιχο στατιστικό του Μαΐου ήταν 7%.

Σχετικά με την ουσία του ισχυρισμού: τα πιστοποιητικά θανάτου αναφέρουν την αιτία θανάτου, και συχνά παραθέτουν επίσης συνοσσυρότητες οι οποίες συνέβαλαν στο θάνατο, δηλαδή είτε υπάρχουσες παθήσεις του ατόμου (π.χ. διαβήτης), είτε επιπλοκές που προκάλεσε η πάθηση (π.χ. πνευμονία).

Στην προκειμένη περίπτωση, το CDC ανακοίνωσε ότι μόνο στο 6% των πιστοποιητικών θανάτου μέχρι τις 22 Αυγούστου, αναφερόταν μόνη της η COVID-19 χωρίς συνοσσυρότητες. Όμως ο δείκτης αυτός από μόνος του δεν προσφέρει κατανόηση για το ρόλο του κορωνοϊού σε αυτούς τους θανάτους, καθώς δεν καταγράφει το ποσοστό που πέθανε σε συνδυασμό με τις επιπλοκές που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Όταν γίνεται λόγος για την αιτία που προκάλεσε το θάνατο, ο πιο σχετικός δείκτης αφορά το ποσοστό θανάτων όπου η COVID-19 ήταν η υποκείμενη αιτία θανάτου, δηλαδή η αιτία που έθεσε σε κίνηση την αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο.

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Υπεύθυνο Στατιστικών Θνησιμότητας του Εθνικού Κέντρου για Στατιστικά Υγείας των ΗΠΑ, Dr Robert Anderson. Ο Dr Anderson διευκρίνισε ότι στο 92% των 153.504 θανάτων που αναφέρει το CDC, η COVID-19 ήταν η υποκείμενη αιτία θανάτου, ενώ στο υπόλοιπο 8% των περιπτώσεων συνιστούσε παράγοντα που συνέβαλε στο θάνατο.

Δηλαδή, στο 92% των περιπτώσεων ο κορωνοϊός έθεσε με άμεσο τρόπο σε κίνηση την αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο, αλλά και στο υπόλοιπο 8% ήταν πιθανό να μην είχε επέλθει θάνατος χωρίς τη συνδρομή και του κορωνοϊού. Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που πέθανε παρουσίαζε προϋπάρχουσες παθήσεις, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά το σχετικό ρίσκο και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, και πάλι αυτά τα άτομα δεν θα είχαν πεθάνει ακόμη αν δεν είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Ο Dr Anderson επιβεβαίωσε τα παραπάνω και σε επικοινωνία του με το CNBC, ενώ ο Dr Fauci, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, δήλωσε:

Δε σημαίνει ότι κάποιος που έχει υπέρταση ή διαβήτη και πέθανε από την COVID-19 δεν πέθανε απ’ τον κορωνοϊό. Απ’ αυτόν πέθανε, και έτσι τα νούμερα που ακούτε, άνω των 180 χιλιάδων νεκρών, είναι πραγματικοί θάνατοι από την COVID-19. Ας μην υπάρχει σύγχυση γι’ αυτό.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι ενημερωμένα δεδομένα από το CDC δείχνουν ότι μόνο το 6% των 161.392 αναφερόμενων θανάτων από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ προκλήθηκαν από COVID-19, διαστρεβλώνει την πραγματική αναφορά του CDC και είναι λανθασμένος.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.