Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Η είδηση με το άρρωστο άλογο στην ΚηφισιάΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ LIKE FARMING

Fact check: Η είδηση με το άρρωστο άλογο στην Κηφισιά

4 Σεπ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Εντοπίστηκε απεριποίητο άλογο στην Κηφισιά, άρρωστο με πληγές στα πόδια.

Συμπέρασμα:

Το περιστατικό έγινε το 2015. Ο κτηνίατρος που εξέτασε το άλογο διαπίστωσε ότι ήταν καλά στην υγεία του και συνέστησε την περιποίηση των πληγών.

Περισσότερες από 8.600 κοινοποιήσεις σε δύο ημέρες έχει δημοσίευση σε σελίδα στο Facebook που αναφέρει ότι εντοπίστηκε κακοποιημένο άλογο που σέρνει άμαξα στην Κηφισιά. Η σελίδα παρακινεί τους χρήστες του μέσου να κοινοποιήσουν τη δημοσίευση σε φιλοζωικές. Η “είδηση” εντοπίστηκε και σε ιστοσελίδα.

Παράδειγμα: newpost.gr

Η επίμαχη δημοσίευση στο Facebook.

Είδηση του 2015

Το περιστατικό είχε απασχολήσει τις αρχές του Δήμου Κηφισιάς το 2015. Όπως διαβάζουμε στο zoosos.gr, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 15 Αυγούστου 2015 και είχαν μεγάλη διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στις 20 Αυγούστου το άλογο εξέτασε κτηνίατρος, στην γνωμάτευση του οποίου αναφέρεται ότι το άλογο βρισκόταν σε καλή κλινική και διατροφική κατάσταση. Έφερε παλαιές πληγές και οιδήματα στα πίσω άκρα, λόγω προηγούμενης θεραπείας, τα οποία ήταν σε ύφεση. Ο ιατρός συνέστησε την τοπική περιποίηση των πίσω άκρων που έφεραν τις πληγές. Τη γνωμάτευση είχε δημοσιοποιήσει ο αντιδήμαρχος Κηφισιάς, Ερυθραίας και Εκάλης, Χρήστος Καλός.

Η γνωμάτευση του κτηνιάτρου. Πηγή: zoosos.gr

Συμπερασματικά, πρόκειται για περιστατικό του 2015. Το άλογο εξέτασε κτηνίατρος ο οποίος απεφάνθη ότι η κλινική του εικόνα είναι καλή και συνέστησε την περιποίηση των πίσω άκρων.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).