Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ΔΕΝ είναι τα 39 έτηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ΔΕΝ είναι τα 39 έτη

6 Σεπ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 39 έτη.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός βασίζεται σε λάθος επίσημης έκθεσης, που μετά από διόρθωση διευκρινίζει ότι η μέση ηλικία των 39 αφορά όλα τα κρούσματα.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε ο ισχυρισμός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων λόγω COVID-19 είναι τα 39 έτη, όμως ο ισχυρισμός είναι λανθασμένος.

Τι ισχύει;

Ο ισχυρισμός βασίζεται στην αρχική έκδοση της 13ης Έκθεσης Προόδου Παρατηρητηρίου για την COVID-19, που στη σελίδα 4 έγραφε: “Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.

Έκτοτε, υπήρξε διόρθωση της συγκεκριμένης φράσης, η οποία πλέον γράφει: “Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.

Αρκετά ΜΜΕ προχώρησαν επίσης σε διόρθωση, αλλά όπως είδαμε παραπάνω, πολλά δεν το έχουν κάνει μέχρι τη στιγμή συγγραφής αυτού του άρθρου.

Συμπερασματικά, η έκθεση αρχικά αναφερόταν λανθασμένα στη μέση ηλικία των διασωληνωμένων, ενώ μετά από διόρθωση, αναφέρεται στη μέση ηλικία όλων των κρουσμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν το λάθος του ΕΟΔΥ δεν φέρουν ευθύνη γι’ αυτό, καθώς πρόκειται για αναπαραγωγή στοιχείων από επίσημη πηγή. Η παρούσα επισήμανση από τα ΕΗ έχει σκοπό την ενημέρωση.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.