Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Μακρόν κι ο Μητσοτάκης δεν συζήτησαν μπροστά από χάρτη της ελληνικής ΑΟΖFAKE NEWS

Όχι, ο Μακρόν κι ο Μητσοτάκης δεν συζήτησαν μπροστά από χάρτη της ελληνικής ΑΟΖ

11 Σεπ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία από την συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στην Κορσική τον Σεπτέμβριο του 2020, δείχνει ότι κατά τη συνομιλία τους είχαν στο φόντο έναν χάρτη της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ.

Συμπέρασμα:

Η εικόνα έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Στην αυθεντική εικόνα διακρίνεται καθρέπτης.

Με αφορμή την επίσημη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στην Κορσική τον Σεπτέμβριο του 2020, κυκλοφόρησε σε ενημερωτικές ιστοσελίδες φωτογραφία από την κατ’ ιδίαν συζήτησή τους, με φόντο έναν χάρτη με τα όρια της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ. Όμως, πρόκειται για ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα.


Παραδείγματα: pronews.gr, defencenet.gr, eretikos.gr

Απόσπασμα άρθρου

Τι ισχύει;

Η φωτογραφία πράγματι προέρχεται από την μνημονευόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, στο πλαίσιο της Συνόδου των MED7. Ωστόσο, η αυθεντική φωτογραφία δεν δείχνει στο βάθος να κρέμεται πίνακας με χάρτη της δυνητικής ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), αλλά έναν καθρέπτη.

Η αυθεντική φωτογραφία.
Πηγή: Δημήτρης Παπαμήτσος/ΓΤ Πρωθυπουργού
Φωτογραφία υπό διαφορετική οπτική γωνία. Πηγή φωτογραφίας: Ludovic Marin/Pool via Reuters

Στο παρακάτω βίντεο γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρόκειται για καθρέφτη (δείτε μετά το 0:09):

https://youtu.be/MZkB4zfq1V8

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεραίνουμε ότι η φωτογραφία με τον χάρτη της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ στο φόντο της συνομιλίας Μητσοτάκη – Μακρόν αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.