Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν δημοσίευσε οδηγία για χρήση μάσκας μόνο σε παιδιά άνω των 12 ετώνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν δημοσίευσε οδηγία για χρήση μάσκας μόνο σε παιδιά άνω των 12 ετών

12 Σεπ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με πρόσφατη οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται μόνο από παιδιά 12 ετών και άνω.

Συμπέρασμα:

Οι ισχυρισμοί που βρίσκουμε στα υπό εξέταση άρθρα αποτελούν διαστρέβλωση των οδηγιών που δόθηκαν στη κοινή επιστολή που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF. Στην εν λόγω επιστολή αναφέρθηκε πως η κάθε κυβέρνηση πρέπει να καθορίζει μόνη της τα όρια ηλικίας για χρήση μάσκας συμβουλευόμενη τις οδηγίες αρμόδιων φορέων για παιδιά μέχρι 12 ετών. Για παιδιά 12 ετών και άνω ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως ισχύουν οι ίδιες οδηγίες που εφαρμόζονται και στους ενήλικες. Σε κανένα σημείο της επιστολής δεν αναφέρθηκε πως δεν ενθαρρύνεται η χρήση μάσκας για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Σε άρθρα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με πρόσφατη οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται μόνο από παιδιά 12 ετών και άνω. Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής και παραποιεί τις οδηγίες που δόθηκαν από τον οργανισμό σε κοινή δημοσίευση που έκανε με την UNICEF.

Παραδείγματα: otavoice.gr, thermisnews.gr


Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Αλλάζει τα δεδομένα ο ΠΟΥ: Μάσκες σε παιδιά άνω των 12 ετών και όχι καθολική χρήση

Αλλάζει τα δεδομένα με οδηγία του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και βάζει φρένο στην ανεξέλεγκτη χρήση μάσκας ακόμη και σε νήπια. Μάλιστα συνιστά η χρήση μάσκας σε ανήλικους να γίνεται μόνο όταν υπάρχει βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο και ισχύουν ευρεία περιοριστικά μέτρα.Τα παιδιά από την ηλικία των 12 ετών και άνω θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα, στις ίδιες περιπτώσεις και υπό τις ίδιες συνθήκες που είναι υποχρεωτική και για τους ενήλικους, συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στο έγγραφο με τις αναθεωρημένες συστάσεις του ΠΟΥ, «συστήνεται η χρήση μάσκας από τα παιδιά άνω των 12 ετών» ιδίως όταν δεν είναι εφικτό να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους ανθρώπους και εφόσον υπάρχει ευρεία διάδοση του νέου κορονοϊού στη συγκεκριμένη ζώνη.Στη χώρα μας αναπτύχθηκε μια μεγάλη αντίδραση για το αν θα πρέπει να γίνει η χρήση μάσκας καθολικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ακόμη κια στο νηπιαγωγείο.

Μάλιστα υπήρξε και παρέμβαση των αρχών σε ομάδες του διαδικτύου που εκφέρονταν ενάντια στην χρήση μάσκας. Η εξέλιξη αυτή προφανώς εκθέτει κάποιους που έσπευσαν να δαιμονοποιήσουν τον αντίλογο, εκτός και αν υποβάλλουν μηνύσεις και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η χρήση μάσκας σε πολύ μικρές ηλικίες σίγουρα δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα μιας και τα πολύ μικρά παιδιά είναι ατίθασα και πιθανά να δημιουργεί και ψυχολογικά τραύματα στις ευαίσθητες παιδικές ψυχές.

Τι ισχύει

Το έγγραφο με τις αναθεωρημένες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο οποίο αναφέρονται τα εξεταζόμενα άρθρα είναι το παρακάτω. [πηγή]

Πρόκειται για επιστολή που δημοσιεύτηκε από κοινού μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF στην οποία παραθέτουν τις πιο πρόσφατες οδηγίες σχετικά με τη χρήση μάσκας σε παιδιά ηλικίας μέχρι 18 ετών.

Ωστόσο στην εν λόγω επιστολή δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή/και η UNICEF αποθαρρύνουν τη χρήση μάσκας σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τη χρήση μάσκας από παιδιά 5 ετών και άνω, αυτή η οδηγία δεν είναι απόλυτη καθώς βασίζεται στην ικανότητα των ενηλίκων, καθηγητών ή/και γονέων να καθοδηγήσουν αποτελεσματικά τα παιδιά που επιτηρούν. Κατά συνέπεια δίνεται η δυνατότητα επιλογής στη κάθε χώρα να επιλέξει το ηλικιακό όριο χρήσης μάσκας με κατώτατο όριο τα 2 έτη.

Όσον αφορά το όριο ηλικίας για τη χρήση μάσκας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η Αμερικανική Εταιρία Παιδιατρικής καθώς και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία έχουν υποστηρίξει σε επίσημες ανακοινώσεις τους πως η χρήση μάσκας από παιδιά 2 ετών και άνω είναι πλήρως ασφαλής. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Για παιδιά από 12 ετών και άνω η χρήση της μάσκας, σύμφωνα με την επιστολή, ακολουθεί τις ίδιες οδηγίες όπως και στη περίπτωση των ενηλίκων.

Συμπέρασμα

Εξετάζοντας την επιστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF καθίσταται σαφές πως οι ισχυρισμοί που βρίσκουμε στα ελληνικά άρθρα αποτελούν παραπληροφόρηση. Η εν λόγω επιστολή δεν αποθαρρύνει τη χρήση μάσκας από παιδιά κάτω των 12 ετών. Δίνει την ελευθερία σε κάθε χώρα να διαλέξει το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας βασιζόμενη πάντα στις συστάσεις επίσημων φορέων όπως η Αμερικανική Εταιρία Παιδιατρικής.

Με βάση τις συστάσεις αυτών των φορέων λοιπόν πολλές χώρες θέσπισαν ως ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας σε κοινόχρηστους χώρους τα 2 έτη. Για παιδιά άνω των 12 ετών η επιστολή αναφέρει πως ισχύουν οι ίδιες οδηγίες με τους ενηλίκους.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.