Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Δανία ΔΕΝ τα είπε «έξω από τα δόντια» στους ΤούρκουςFAKE NEWS

Όχι, η Δανία ΔΕΝ τα είπε «έξω από τα δόντια» στους Τούρκους

16 Σεπ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Τουρκία «εγκληματικό κράτος» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συμπέρασμα:

Οι δυο χώρες δεν έχουν υπάρξει ταυτοχρόνως μέλη στο Συμβούλιο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, τα στατιστικά που αναφέρονται για τους Τούρκους στη Δανία είναι ψευδή, και δεν έχει υπάρξει καμιά αναφορά του υποτιθέμενου περιστατικού στη διεθνή ειδησεογραφία.

Viral έγινε δημοσίευση κατά την οποία ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Τουρκία «εγκληματικό κράτος» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όμως το αναφερόμενο περιστατικό είναι φανταστικό.

Το είδαμε στα tv10.gr, greece4greeks.blogspot.com, kartson.blogspot.com, kataggeilte.blogspot.com και σε πολυάριθμες δημοσιεύσεις των κοινωνικών δικτύων.

Καταρχάς, το περιστατικό υποτίθεται ότι έλαβε πρόσφατα χώρα κατά τη συμμετοχή των δυο χωρών σε σχετική συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όμως, σύμφωνα την επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου, καμιά από τις δυο χώρες δεν είναι μέλος αυτή τη στιγμή, και επίσης δεν έχουν υπάρξει μέλη ταυτοχρόνως τις τελευταίες δεκαετίες. Η τελευταία φορά που η Δανία υπήρξε μέλος ήταν το 2005-2006, ενώ η Τουρκία το 2009-2010.

Το αναφερόμενο περιστατικό εμφανίζει και ένα ακόμη προβληματικό σημείο:

Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας απάντησε ότι η χώρα του θα μπορούσε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δανία, για να λάβει την απάντηση, από τον Δανό αξιωματούχο:

Φιλοξενούμε δύο εκατομμύρια τριάντα χιλιάδες Τούρκους στη Δανία και τους αντιμετωπίζουμε ανθρωπιστικά, σαν Δανούς πολίτες. Εάν θέλετε να διακόψετε τη διπλωματική σχέση και όλες τις σχέσεις με τη Δανία, μπορείτε να τους αποσύρετε από τη Δανία. Όλοι αυτοί εργάζονται, έχουν οικογένειες και εμείς σεβόμαστε πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους”.

Ενώ ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται να δηλώνει πως η χώρα του έχει πάνω από 2 εκατομμύρια Τούρκους κατοίκους, η επίσημη ιστοσελίδα στατιστικών της Δανίας καταμετρά τους κατοίκους με τούρκικη καταγωγή κατά τη 1η Σεπτεμβρίου του 2020, σε λιγότερους από 65 χιλιάδες.

Ευρύτερα, η ιστοσελίδα καταμετρά τους κατοίκους με μη Δανέζικη καταγωγή σε 806 χιλιάδες, ενώ το συνολικό πληθυσμό σε 5,8 εκατομμύρια. Συνεπώς, ο ισχυρισμός για εκατομμύρια Τούρκους κατοίκους είναι εκ των πραγμάτων αδύνατος.

Τέλος, αν είχε λάβει χώρα ένα τόσο φορτισμένο περιστατικό σε συνεδρία του ΟΗΕ, θα αναμέναμε σειρά σχετικών ρεπορτάζ. Ωστόσο, μια εκτενής αναζήτηση στη διεθνή ειδησεογραφία δεν εντόπισε κανένα.

Συμπερασματικά, το επίμαχο περιστατικό είναι φανταστικό, και έτσι, ο ισχυρισμός ότι ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Τουρκία «εγκληματικό κράτος» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταρρίπτεται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.