Ποιοι είμαστε
Αρχική Τι ακριβώς συμβαίνει με τις ακτινογραφίες ασθενούς από covid-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τι ακριβώς συμβαίνει με τις ακτινογραφίες ασθενούς από covid-19

24 Σεπ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Απάτη με ακτινογραφίες που δείχνουν την επιδείνωση 38χρονου άνδρα από τον κορωνοϊό, καθώς η φωτογραφία της ακτινογραφίας θώρακος είναι από το 2015.

Συμπέρασμα:

Η σημείωση στο κάτω μέρος της οθόνης, που περιλαμβάνει το ιστορικό παρελθοντικών απεικονιστικών εξετάσεων, αναφέρεται σε αξονική τομογραφία που έλαβε χώρα το 2015.

Mεγάλη διάδοση έχει λάβει, ανάμεσα σε χρήστες του Facebook και σε ελληνικές ιστοσελίδες, ο ισχυρισμός ότι ακτινογραφίες ασθενούς από το 2015 εμφανίζονται ψευδώς και παραπλανητικά ως πρόσφατες και σχετικές με τη νόσο Covid-19. Ωστόσο, δεν είναι αληθής αυτός ο ισχυρισμός.

Παραδείγματα στο Facebook και σε ιστοσελίδες όπως kourdistoportokali.com, sportime.gr, pireasnews.gr, triklopodia.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com :


Τι ισχύει;

Όπως έγραψαν αρκετές ενημερωτικές ιστοσελίδες (παραδείγματα εδώ κι εδώ), ιατρός από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΚΑΤ δημοσίευσε στο Facebook φωτογραφίες από δύο ακτινογραφίες ενός ασθενούς με κορωνοϊό που, σύμφωνα με το κείμενο που τις συνοδεύει, έχουν ληφθεί εντός της ίδιας ημέρας. [πηγή]

Στιγμιότυπο από τη viral ανάρτηση, όπως αλιεύεται από δελτίο ειδήσεων. Πηγή: megatv.com

Όπως και ο ίδιος είχε διευκρινίσει, δεν επρόκειτο για ασθενή του ή γενικά νοσηλευόμενο στο ΚΑΤ. Μάλιστα, ήταν εμφανές ότι το κείμενο με τις πληροφορίες για τις ακτινογραφίες ήταν στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) άλλης ανάρτησης, την οποία και εντοπίσαμε.

Ερευνώντας, ήρθαμε σε επικοινωνία με την χρήστρια (αρχική πηγή) που ανάρτησε τις φωτογραφίες στο Facebook, και η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της. Μας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ασθενή που είχε στην επίβλεψή της τον Μάιο 2020, και μας απέστειλε το αρχικό screenshot, χωρίς την κάλυψη των στοιχείων που φαίνονται στο κάτω μέρος.

Φωτογραφία της ίδιας ψηφιακής οθόνης που δείχνει την επίμαχη ακτινογραφία.
Το πεδίο που προκάλεσε την όλη συζήτηση είναι η εγγραφή στο μέσον
23/05/2015 CT / CT Angiogram

Πρόκειται για νοσηλεύτρια του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), που φρόντιζε τον ασθενή που υποβλήθηκε στις εν λόγω ακτινογραφίες. Στην επικοινωνία που είχαμε μαζί της, δήλωσε.


“Η ακτινογραφία αυτή είναι ασθενούς που φρόντιζα τον Μάιο του 2020.
Από κάτω φαίνεται αυτή η ημερομηνία και δίπλα γράφει CT, όπου είναι αξονική τομογραφία.

Το σύστημα που έχουμε εδώ, έχει όλες τις εξετάσεις σε ένα πρόγραμμα. Ο γιατρός «ανοίγει» την εξέταση που θέλει, και από κάτω σε κουτάκια έχει διαθέσιμες τις υπόλοιπες εξετάσεις του ασθενούς, είτε αυτές είναι ακτινογραφίες (XRAY), είτε αξονικές τομογραφίες (CT), είτε μαγνητικές (MRI).

Από κάτω, λοιπόν, το κουτάκι γράφει “23/05/2015 CT”.

Η φωτογραφία όμως είναι καθαρά XRAY.”


Πράγματι στην κάτω πλευρά της οθόνης εμφανίζεται το διαθέσιμο, στον εκάστοτε αρμόδιο, ιστορικό ακτινολογικών-ακτινοδιαγνωστικών απεικονιστικών εξετάσεων, που μάλιστα προσδιορίζονται με τις συντομογραφίες XR για τις ακτινογραφίες (XRAY), CT για τις αξονικές τομογραφίες και MRI για τις μαγνητικές (για τις δύο πρώτες συντομογραφίες βρίσκουμε αναφορές στο αυθεντικό στιγμιότυπο παραπάνω).

Η «επίμαχη» εγγραφή από το 2015, που με δυσκολία διακρίνεται και στην επεξεργασμένη εκδοχή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην πραγματικότητα αποτελεί συντομογραφικό κείμενο – σύνδεσμο προς παλαιότερη αξονική τομογραφία, για την ακρίβεια αξονική αγγειογραφία (CT angiogram), η εικόνα της οποίας διαφέρει σημαντικά από αυτήν της ακτινογραφίας ακτίνων Χ.


Ανάρτηση της νοσηλεύτριας στην ιδιωτική ομάδα όπου αναρτήθηκαν οι αρχικές εικόνες.

Ανακεφαλαιώνοντας, η φωτογραφία – στιγμιότυπο οθόνης δεν παρουσιάζει ακτινογραφία του 2015. Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται συντομογραφική ένδειξη – σύνδεσμος προς παλαιότερη αξονική αγγειογραφία, ανάμεσα σε άλλες ακτινολογικές εξετάσεις από το ιστορικό του ασθενούς, που είναι διαθέσιμες στον ιατρό.

Άρα, ο ισχυρισμός ότι η ακτινογραφία που βλέπουμε έχει χρονολογία 2015 και την δημοσίευσαν για να μας εξαπατήσουν, δεν ευσταθεί, καθώς οι ημερομηνίες που φαίνονται αναφέρονται σε παλιότερες εξετάσεις από το ιστορικό του ασθενούς.