Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα πραγματικά δεδομένα για την πορεία της πανδημίας με την COVID-19 στην ΑφρικήFAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Τα πραγματικά δεδομένα για την πορεία της πανδημίας με την COVID-19 στην Αφρική

29 Σεπ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Αφρική δεν έχει κορωνοϊό. Η παγκόσμια ελίτ εκμεταλλεύεται τους λαούς των χωρών της Αφρικής και δεν χρειάζεται προπαγάνδα και στημένα "σώου" τρομοκρατίας για να τους εκφοβίσει.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (δεδομένα έως και 28/09/2020), συνολικά περισσότεροι από 1.460.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει με την COVID-19 από την αρχή της πανδημίας στην αφρικανική ήπειρο. Από αυτούς 35.160 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τα τελευταία 24ωρα εντοπίζονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύσεις που αναφέρουν ότι στην Αφρική δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού. Το κείμενο που εντοπίζουμε είναι το ακόλουθο:

“ΑΛΗΘΕΙΑ … ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑΤΙ Η ΑΦΡΙΚΗ, ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ …. “ΚΟΡΟΝΟΪΟ” ;;;;Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΗ: Ολόκληρη η Αφρική τελεί υπό κατοχή της παγκόσμιας ελίτ ( ενεργειακά, φαρμακευτικά, εφοπλιστικά, εφοδιαστικά καρτέλ και τραστ) με τους κατοίκους της είτε να εξοντώνονται με κάθε μορφή και τρόπο χωρίς κανένας μας να ενδιαφέρεται), είτε να εκδιώκονται και να οδηγούνται σε άλλες χώρες μέσω των ΜΚΟ. Και κόσμος που ακόμα παραμένει εκεί βρίσκεται απόλυτα υποταγμένος, χωρίς κανένα απολύτως ανθρώπινο ή πολιτικό δικαίωμα … Άρα ο COVID εκεί δεν έχει κανένα νόημα …. Εκεί, δεν χρειάζεται προπαγάνδα και στημένα “σώου” τρομοκρατίας! Ο φόβος φτάνει και περισσεύει! ΤΩΡΑ ΠΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ … ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ!”

Στιγμιότυπο από ανάρτηση που εντοπίσαμε στο Facebook.

Τα ποσοστά του κορωνοϊού στην Αφρική

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (τα δεδομένα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο ανακτήθηκαν από την ιστοσελίδα του Π.Ο.Υ. στις 28/09/2020) και ανανεώνονται σε καθημερινή βάση, 1.460.193 περιπτώσεις με COVID-19 έχουν καταγραφεί στην αφρικανική ήπειρο (δεδομένα για African Continent). Συνολικά 1.204.787 άτομα έχουν αναρρώσει και 35.160 έχουν καταλήξει εξαιτίας του κορωνοϊού. Κείμενο για την πορεία της νόσου τους πρώτους μήνες εμφάνισης της στην ήπειρο αναρτήθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό The Lancet.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Π.Ο.Υ. διαιρεί τον κόσμο σε έξι περιοχές, για διοικητικούς και στρατηγικούς λόγους. Η πλειονότητα των χωρών της αφρικανικής ηπείρου ανήκουν στην African Region (Αφρικανική Περιοχή) και οι υπόλοιπες στην Eastern Mediterranean Region (Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου). Αυτός είναι και ο λόγος που στην ιστοσελίδα εντοπίζονται διαφορετικά δεδομένα στις κατηγορίες African Region και African Continent.

Αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά χώρα. Ο χάρτης ανακτήθηκε από ourworldindata.org/

Συμπερασματικά, ο κορωνοϊός υπάρχει. Σε καθημερινή βάση χιλιάδες είναι οι συνάνθρωποί μας που αρρωσταίνουν και πεθαίνουν εξαιτίας της COVID-19. Η Αφρική δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την πανδημία. Όπως αποδεικνύουν και τα δεδομένα, ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων και των θανάτων αυξάνεται και σε αυτήν την ήπειρο.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).