Ποιοι είμαστε
Αρχική Φυλακές Κορυδαλλού: Σατιρική φωτογραφία κοινοποιείται ως πραγματικήHOAXES

Φυλακές Κορυδαλλού: Σατιρική φωτογραφία κοινοποιείται ως πραγματική

8 Οκτ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Κρατούμενοι της Δ' πτέρυγας φυλακών Κορυδαλλού ανήρτησαν πανό με το εξής μήνυμα: "Βρε καλώς τα παιδιά!".

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση φωτογραφία είναι προϊόν επεξεργασίας, όμως αρκετές σελίδες, blogs και χρήστες των κοινωνιών δικτύων την εξέλαβαν ως πραγματική. Το μήνυμα του πανό είναι σατιρικό.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται πανό από το ίδρυμα κράτησης Κορυδαλλού. Ωστόσο, η εν λόγω φωτογραφία είναι σατιρική ενώ το μήνυμα που φέρει το πανό είναι παραποιημένο. Ας δούμε τι ισχύει

Δημοσιεύσεις σε ΜΚΔ: Facebook, Twitter, Instagram.
Σελίδες και Blogs: Flash.gr, sikam.wordpress.com, piperata.gr


Αληθεύει;

Το δικό τους μήνυμα έστειλαν οι κρατούμενοι της Δ’ πτέρυγας φυλακών Κορυδαλλού αναρτώντας πανό στα παράθυρα του δευτέρου ορόφου, όπου και αναγραφόταν το μήνυμα: “Δεν είναι αθώοι – Οι ναζί στη φυλακή”.


Η ανωτέρω ανάρτηση κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα του Facebook στις 6 Οκτωβρίου του 2020 και ώρα 8:34 το πρωί.

Όπως είναι γνωστό, η καταδικαστική απόφαση της Δικαιοσύνης ανακοινώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 11:30 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου του 2020. [πηγή]


Ανάλυση των καρέ

Εξετάζοντας τις δύο φωτογραφίες κανείς αντιλαμβάνεται πως η πραγματική φωτογραφία στην οποία το πανό φέρει το μήνυμα “Δεν είναι αθώοι – Οι ναζί στη φυλακή” έχει υποστεί επεξεργασία.

Στη νέα επεξεργασμένη και σατιρική φωτογραφία, η οποία αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την προαναφερθείσα απόφαση του δικαστηρίου, εντοπίζουμε το μήνυμα “Βρε Καλώς τα Παιδιά !”.


Οι ομοιότητες των δύο καρέ είναι εμφανείς. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε τη θέση των ρούχων τα οποία είναι απλωμένα στα παράθυρα του δευτέρου ορόφου της Δ’ πτέρυγας των φυλακών. Ομοίως, η γωνία λήψης παραμένει η ίδια και στα δύο καρέ.

Διαφωτιστική ήταν επίσης η εστίαση στις δυο εικόνες. Χαρακτηριστικά, διαπιστώσαμε πως το πανί στο οποίο δήθεν αναγραφόταν το μήνυμα “Βρε Καλώς Τα Παιδιά!” φέρει τις ίδιες πτυχές με το αυθεντικό.


Τέλος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές επαληθεύεται η ανάρτηση του πρώτου πανό ενώ από την έρευνα δεν προκύπτει ανάρτηση δεύτερου.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, συνάγουμε το συμπέρασμα πως η παραποιημένη φωτογραφία που φέρει το μήνυμα “Βρε Καλώς Τα Παιδιά!” είναι σατιρική όμως αρκετές σελίδες, blogs και χρήστες των κοινωνιών δικτύων την εξέλαβαν ως πραγματική.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).