Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, πάνω από έξι χιλιάδες επιστήμονες και γιατροί ΔΕΝ υπέγραψαν διακήρυξη κατά των lockdownsΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ

Όχι, πάνω από έξι χιλιάδες επιστήμονες και γιατροί ΔΕΝ υπέγραψαν διακήρυξη κατά των lockdowns

10 Οκτ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε επιστολή που υπέγραψαν κορυφαίοι γιατροί ανά το κόσμο τάσσονται κατά των μέτρων lockdown.

Συμπέρασμα:

Η υπό εξέταση λίστα αποτελεί συλλογή ονομάτων τα οποία δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά ότι όντως υπέγραψαν. Ανάμεσα σε αυτούς είναι εκπρόσωποι ψευδοεπιστημών όπως η ομοιοπαθητική ή ακόμα και επίπλαστα πρόσωπα. Συγκεκριμένα στη προσπάθεια μας να εξακριβώσουμε την αυστηρότητα με την οποία οι συγγραφείς της επιστολής ελέγχουν τους ανθρώπους που υπογράφουν στείλαμε προσωπικά αιτήματα υπογραφής χρησιμοποιώντας ψευδή ονόματα και λίγα λεπτά αργότερα αυτά τα ονόματα εμφανίστηκαν στην εν λόγω λίστα.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως σε επιστολή που υπέγραψαν επιστήμονες και γιατροί ανά το κόσμο τάσσονται κατά των μέτρων lockdown. Ωστόσο τη συγκεκριμένη επιστολή υπογραφουν, ως επί το πλείστον, εκπρόσωποι ψευδοεπιστημών όπως η ομοιοπαθητική ή εντελώς πλασματικά πρόσωπα.

Παραδείγματα: amfipolinews.blogspot.com, theflagreport.com, ygeiamou.gr, youmagazine.gr, vimakritis.gr, patris.gr, protothema.gr


Στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε τα εξής:

Πάνω από 6.000 επιστήμονες και γιατροί υπέγραψαν Διακήρυξη κατά των Lockdowns

Πάνω από έξι χιλιάδες επιστήμονες και γιατροί υπέγραψαν αίτημα κατά των μέτρων αποκλεισμού εξαιτίας του κορωνοϊού, προτρέποντας όσους δεν ανήκουν στην κατηγορία κινδύνου, να συνεχίσουν τις ζωές τους κανονικά, καθώς οι κανόνες των lockdowns, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλούν «ανεπανόρθωτη ζημιά».

Μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει, είναι καθηγητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δρ. Sunetra Gupta, ήταν ένας από τους συντάκτες της ανοικτής επιστολής, που εστάλη μαζί με το αίτημα, μαζί με τον Δρ. Martin Kulldorff του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και τον Δρ. Jay Bhattacharya του Στάνφορντ.

Το αίτημα αναφέρει, ότι οι κοινωνικές αποστάσεις και η υποχρεωτική μάσκα, προκαλούν «βλαβερές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία».

Το αίτημα, που ονομάζεται, Διακήρυξη του Great Barrington, στην πόλη της Μασαχουσέτης, στην οποία συντάχθηκε, έχει υπογραφεί από περίπου 54.000 πολίτες μέχρι στιγμής, από περισσότερους από 2.600 επιστήμονες ιατρικής και δημόσιας υγείας και περίπου 3.500 ειδικευόμενους.

«Όσοι δεν είναι ευάλωτοι, θα πρέπει να έχουν αμέσως το δικαίωμα να συνεχίσουν τη ζωή τους, όπως είναι κανονικά», αναφέρει, προσθέτοντας: «Η διατήρηση αυτών των μέτρων εγκλωβισμού (lockdown) σε ισχύ, μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά, με τους μη προνομιούχους να έχουν υποστεί δυσανάλογη βλάβη».

«Οι τρέχουσες πολιτικές αποκλεισμού, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δημόσια υγεία», αναφέρει επίσης, η Διακήρυξη.

Και συνεχίζει: «Τα αποτελέσματα (για να αναφέρω μερικά), περιλαμβάνουν χαμηλότερα ποσοστά παιδικού εμβολιασμού, επιδείνωση των καρδιοαγγειακών επεισοδίων, λιγότερες εξετάσεις καρκίνου και επιδείνωση της ψυχικής υγείας – οδηγώντας σε μεγαλύτερη θνησιμότητα τα επόμενα χρόνια, με την εργατική τάξη και τα νεότερα μέλη της κοινωνίας, να φέρουν το μεγαλύτερο φορτίο».

«Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα πρέπει να είναι ανοικτά για διαπροσωπική διδασκαλία. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός, θα πρέπει να επαναληφθούν. Οι νεαροί ενήλικες χαμηλού κινδύνου, πρέπει να εργάζονται κανονικά, και όχι από το σπίτι», τονίζει η Διακήρυξη.

Τέλος, απαιτεί να συνεχιστεί η φυσιολογική ζωή, αναφέροντας ότι: «Τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις πρέπει να ανοίξουν. Οι τέχνες, η μουσική, ο αθλητισμός και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, πρέπει να επαναληφθούν. Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μπορούν να συμμετέχουν, εάν το επιθυμούν, ενώ η κοινωνία ως σύνολο, απολαμβάνει την προστασία που της παρέχεται, σε σχέση με τους ευάλωτους, από αυτούς που έχουν δημιουργήσει την ανοσία της αγέλης.

Τι ισχύει

Η συγκεκριμένη επιστολή η οποία έλαβε το όνομα “Great Barrington Declaration” από την πόλη Barrignton των ΗΠΑ όπου και συντάχθηκε, ήταν ιδέα των καθηγητών Martin Kulldorff και Jay Bhattacharya, και της καθηγήτριας Sunetra Gupta. Οι τρεις συγγραφείς της επιστολής προέτρεψαν τη κυβέρνηση να επιτρέψει στα νέα άτομα και όσους δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να κολλήσουν εθελούσια COVID-19 ώστε να προωθήσουν την ανοσία αγέλης. Ταυτόχρονα πρότειναν όσα άτομα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να τεθούν υπό “στοχευμένη προστασία”. [πηγή]

Όπως βλέπουμε στους τίτλους των υπό εξέταση άρθρων την υποστήριξη τους στις οδηγίες της εν λόγω επιστολής έδωσαν μέσω της υπογραφής τους χιλιάδες επιστήμονες παγκοσμίως.

Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Αν εξαιρέσουμε τους τρεις συγγραφείς της επιστολής δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για καμία άλλη εκ των υπογραφών που βρίσκονται στο εν λόγω έγγραφο. Μάλιστα αν εξετάσουμε προσεκτικά τη λίστα βρίσκουμε εντός της ονόματα τα οποία είναι προφανώς ψευδή και πολλά τα οποία είναι ξεκάθαρα σατιρικά. Συγκεκριμένα, εντός της επιστολής υπάρχουν ονόματα όπως “Dr. Person Fakename ή “Dr. Johnny Bananas ο οποίος μάλιστα δηλώνει “Δρ. δύσκολων αριθμών”.

Στη προσπάθεια μας να εξακριβώσουμε κατά πόσο μπορεί ο οποιοσδήποτε να στείλει την ηλεκτρονική του υπογραφή και την ιδιότητα του χωρίς κανένα έλεγχο στείλαμε και εμείς ορισμένα ονόματα με ψευδείς ιδιότητες τα οποία εμφανίστηκαν εντός ολίγων λεπτών στη λίστα.

Συγκεκριμένα:

Η διαδικασία με την οποία προστίθενται ονόματα στη λίστα είναι απλά η συμπλήρωση του email, του ονόματος και της ιδιότητας. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας έλεγχος για εξακρίβωση των στοιχείων. [πηγή]

Αυτό μάλιστα το παραδέχτηκε και ο Dr. Bhattacharya, ένας εκ των συγγραφέων της επιστολής, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Δεν έχουμε τους πόρους για να ελέγχουμε κάθε υπογραφή, ειδικά δεδομένης της μεγάλης απήχησης που είχε η επιστολή μας. Είναι ατυχές ότι κάποιοι άνθρωποι καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη μας προσθέτοντας ψευδή ονόματα αλλά υποθέτω πως κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πέρα από τις υπογραφές ατόμων που δεν υπάρχουν, στη λίστα βρίσκουμε και υπογραφές ατόμων που εκπροσωπούν ψευδοεπιστημονικές πρακτικές. Συγκεκριμένα βρίσκουμε τουλάχιστον 18 ομοιοπαθητικούς και πάνω από 100 “θεραπευτές” σε κλάδους όπως “υπνοθεραπεία” και “θεραπεία με χρήση ηχητικών συχνοτήτων”.

Αναφορά στην εν λόγω επιστολή έκανε και ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στο LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάνοντας λόγο για «φαιδρότητα» και επισημαίνοντας ότι:

Όσοι υπογράφουν τη διακήρυξη αποτελούν ένα υποπληθυσμό της τάξεως του 0.01% της επιστημονικής κοινότητας και στα πανεπιστήμια τους και παγκοσμίως.

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση επιστολή δεν έχει απολύτως κανένα βάρος καθώς η ακρίβεια των ονομάτων που υπογράφουν δεν επιβεβαιώνεται από κανένα ενώ μέσα στη λίστα των υπογραφών βρίσκουμε και έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ψευδοεπιστημόνων.

Επιπρόσθετα μια επιστολή, ανεξάρτητα από ποιόν υπογράφεται δεν είναι επαρκές τεκμήριο προς υπεράσπιση μιας επιστημονικής θέσης. Για να υποστηριχθεί μια στρατηγική, όπως η εθελούσια μόλυνση με τον SARS-CoV-2 για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω εδραίωσης ανοσίας αγέλης, πρέπει να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θέση και μέχρι στιγμής κανένας επίσημος φορέας υγείας δεν έχει υποστηρίξει αυτή τη θέση. Αντιθέτως η εν λόγω προσέγγιση έχει δεχτεί κριτική από φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. [πηγή]

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα λοιπόν, ο ισχυρισμός ότι η υπό εξέταση επιστολή αποτελεί έγγραφο στο οποίο χιλιάδες επιστήμονες ασκούν κριτική στα μέτρα lockdown είναι πλήρως αβάσιμος.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.