Ποιοι είμαστε
Αρχική Mελέτη του CDC ΔΕΝ έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων νόσησαν από COVID-19 φορούσαν πάντα μάσκεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Mελέτη του CDC ΔΕΝ έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων νόσησαν από COVID-19 φορούσαν πάντα μάσκες

21 Οκτ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που νόσησαν από COVID-19 στο εξεταζόμενο δείγμα φορούσαν πάντα μάσκα.

Συμπέρασμα:

Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που κόλλησαν από το δείγμα της σχετικής μελέτης του CDC επισκέφτηκαν πρόσφατα εστιατόρια, επομένως βρέθηκαν σε πολυσύχναστο χώρο όπου αφαίρεσαν αναγκαστικά τη μάσκα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Κατά συνέπεια η απουσία μάσκας σε πολυσύχναστο χώρο ήταν ο πιθανός παράγοντας κινδύνου. Αυτό το σημείο τονίστηκε και σε σχετική δημοσίευση στο Twitter από το ίδιο το CDC όπου διαψεύσθηκαν ευθεώς τα συμπεράσματα των υπό εξέταση άρθρων.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που νόσησαν από COVID-19 στο εξεταζόμενο δείγμα φορούσαν πάντα μάσκα. Ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί διαστρέβλωση των αποτελεσμάτων της εν λόγω αναφοράς και δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα.

Παραδείγματα: thesecretrealtruth.blogspot.com, antidras.blogspot.com, oimos-athina.blogspot.com

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

ΑΡΘΡΟ: “Μελέτες του CDC κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η…μεγάλη πλειοψηφία όσων μολύνθηκαν από Covid -19 φορούσαν πάντα μάσκες” !

Στις ΗΠΑ το “αφήγημα” γίνεται όλο και πιο…πώς να το θέσουμε πλέον; …μήπως… αλλόκοτο; Και αποδομητικό για τη ρητορική περί ορθής κι ενδεδειγμένης αντι-ιικής μέριμνας (“καθολική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους”) και πακέτων μεθοδεύσεων των εγχώριων και μη αρμόδιων φορέων;…Άλλη μία ανατρεπτική  παραδοχή του CDC (το κορυφαίο εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών : Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – CDC):Μελέτες του CDC κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η…μεγάλη πλειοψηφία όσων μολύνθηκαν από Covid -19 φορούσαν πάντα μάσκες!!

Στη συνέχεια τα υπό εξέταση άρθρα παραθέτουν αυτολεξεί το κείμενο του αγγλικού άρθρου το οποίο χρησιμοποίησαν ως πηγή. Συγκεκριμένα πρόκειται για άρθρο της σελίδας “dailycitizen.focusonthefamily.com” το οποίο έκανε την αρχική παρουσίαση της αναφοράς του CDC. [πηγή]

Το εν λόγω άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά μέσα τα εξής:

Αρχικό κείμενο: A study from the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) has found that masks or cloth face coverings do little to prevent someone from contracting the novel coronavirus.

In surveying 154 patients who tested positive for the coronavirus, in the previous 14 days before their illness began, 71% reported using either a cloth face covering or a mask “always.” Another 14 % said they wore masks “often,” which adds up to 85%.


Μετάφραση: Μια μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) βρήκε ότι οι μάσκες και τα υφασμάτινα καλύματα προσώπου συμβάλουν ελάχιστα στη πρόληψη λοίμωξης με τον νέο κορωνοϊό.

Από την εξέταση 154 ασθενών οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, στο διάστημα των 14 ημερών πριν νοσήσουν, το 71% ανέφερε πως χρησιμοποιούσε συνεχώς είτε κάλλυμα προσώπου ή μάσκα. Επίσης το 14% ανέφερε πως χρησιμοποιούσε μάσκα “συχνά”, το οποίο ανεβάζει το συνολικό ποσοστό χρηστών μάσκας στο 85%.

Τι ισχύει

Η αναφορά στην οποία κάνουν λόγω τα υπό εξέταση άρθρα είναι πραγματική και δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2020 με τίτλο “Community and Close Contact Exposures Associated with COVID-19 Among Symptomatic Adults ≥18 Years in 11 Outpatient Health Care Facilities — United States, July 2020”. [πηγή]

Πρόκειται για αναφορά των αποτελεσμάτων εξέτασης συμπτωματικών ασθενών από 11 κέντρα υγείας στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα ανάλυση των παραγόντων που μπορεί να οδήγησαν στη μόλυνση από τον SARS-CoV-2.

Παρότι τα ποσοστά που παρέθεσαν τα υπό εξέταση άρθρα βρίσκονται όντως στην αναφορά του CDC αποκρύφθηκαν άλλα σημεία τα οποία δείχνουν πως στη πραγματικότητα η ελλιπής χρήση μάσκας ήταν το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγείται μέσα στην αναφορά, τα άτομα που βγήκαν θετικά στον SARS-CoV-2 ήταν 2 φορές πιο πιθανό να έχουν επισκεφτεί πρόσφατα κάποιο εστιατόριο συγκριτικά με τα άτομα που βγήκαν αρνητικά στον ιό. Σύμφωνα με τους ερευνητές η ανάγκη να αφαιρεθεί η μάσκα κατά τη διάρκεια του φαγητού, η επαφή με άλλους ανθρώπους και τα συστήματα εξαερισμού που υπάρχουν συνήθως σε τέτοια καταστήματα μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου.

Με απλά λόγια, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων φορούσαν όντως μάσκα, το ίδιο μεγάλο ήταν και το ποσοστό αυτών που τις 14 ημέρες πριν την εμφάνιση της νόσου σύχναζαν σε εστιατόρια. Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να τονίσουμε πως η μάσκα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέσο περιορισμού μετάδοσης της COVID-19 αλλά από μόνο του δε μπορεί να βοηθήσει. Αποτελεί επικουρικό μέσο προστασίας και πρέπει να συνδυάζεται με τα μέτρα περιορισμού επαφής και κατάλληλη υγιηνή χεριών.

Κατά συνέπεια η συχνή επίσκεψη σε πολυσύχναστα μέρη όπως εστιατόρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι πιθανό να αυξήσει το κίνδυνο μόλυνσης όπως επισημαίνουν και οι συγγραφείς της προαναφερθείσας αναφοράς.

Μάλιστα, λόγω της διάδοσης που είχε το σχετικό άρθρο από τη σελίδα “dailycitizen.focusonthefamily.com” το CDC προέβη σε ανακοίνωση στο Twitter προκειμένου να διευκρινίσει ότι τα συμπεράσματα που παρουσίασε η εν λόγω σελίδα για τη χρήση μάσκας ήταν ανακριβή. [πηγή 1][πηγή 2]

Συγκεκριμένα οι δημοσιεύσεις του CDC στο Twitter ανέφεραν τα εξής:

Αρχικό κείμενο: A recent @CDCMMWR looking at exposures among people w/ and w/o #COVID19 also assessed rates of mask use. However, the interpretation that more mask-wearers are getting infected compared to non-mask wearers is incorrect.

Μετάφραση: Μια πρόσφατη Εβδομαδιαία Αναφορά Θνητότητας και Θνησιμότητας του CDC (CDCMMWR) η οποία εξέτασε την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου μεταξύ ατόμων με και χωρίς COVID-19 εξέτασε επίσης τα ποσοστά χρήσης μάσκας. Ωστόσο, το συμπέρασμα πως τα περισσότερα άτομα που κολλάνε τη νόσο είναι αυτά που φοράνε μάσκα είναι εσφαλμένο.

Αρχικό κείμενο: People w/ and w/o #COVID19 had high levels of mask use in public. Even for those who always wear a mask, there are activities where masks can’t be worn, like eating or drinking. People w/ COVID-19 were more likely to have eaten in a restaurant.

Μετάφραση: Άτομα με και χωρίς COVID-19 εμφάνισαν υψηλά επίπεδα χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους. Ακόμα και γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν πάντα μάσκα υπάρχουν δραστηριότητες όπου η χρήση μάσκας δεν είναι εφικτή, όπως κατά τη διάρκεια του φαγητού ή όταν πίνουν. Τα άτομα με COVID-19 ήταν πιο πιθανό να έχουν φάει σε εστιατόριο.

Επομένως η δημοσίευση του CDC επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ενώ ένα μεγάλο μέρος του δείγματος που εξέτασαν φορούσε τακτικά μάσκα επισκέφτηκαν χώρους εστίασης πρόσφατα και συνεπώς βρίσκονταν σε χώρο με άλλα άτομα και σε πλαίσιο όπου έπρεπε να βγάλουν τη μάσκα τους αυξάνοντας με αυτό το τρόπο τη πιθανότητα μόλυνσης.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός ότι τα άτομα που φοράνε μάσκα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που κολλάνε COVID-19 είναι πλήρης διαστρέβλωση σχετικής αναφοράς του CDC. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που κόλλησαν από το δείγμα της σχετικής μελέτης του CDC επισκέφτηκαν πρόσφατα εστιατόρια, επομένως βρέθηκαν σε πολυσύχναστο χώρο όπου αφαίρεσαν αναγκαστικά τη μάσκα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Κατά συνέπεια η απουσία μάσκας σε πολυσύχναστο χώρο ήταν ο πιθανός παράγοντας κινδύνου.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.