Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Μπάιντεν ΔΕΝ δήλωσε ότι συμμετείχε στη «μεγαλύτερη νοθεία της ιστορίας»ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Όχι, ο Μπάιντεν ΔΕΝ δήλωσε ότι συμμετείχε στη «μεγαλύτερη νοθεία της ιστορίας»

7 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «Κάναμε την μεγαλύτερη νοθεία στην ιστορία».

Συμπέρασμα:

Τα πλήρη συμφραζόμενα της δήλωσης καθιστούν σαφές ότι ο Μπάιντεν αναφερόταν σε οργανισμό με σκοπό την αποτροπή νοθείας ψήφων.

Μεγάλη διάδοση γνώρισαν δημοσιεύματα, κατά τα οποία ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως συμμετείχε στη μεγαλύτερη νοθεία της ιστορίας. Όμως ο ισχυρισμός βασίζεται σε αποκοπή συμφραζομένων της ευρύτερης δήλωσης του Μπάιντεν, και είναι ψευδής.

Το είδαμε στα pronews.gr, crashonline.gr, greeknewsondemand.com, thesecretrealtruth.blogspot.com, dynatielladanews.com, loutrakiodusseas.blogspot.com, pro-news.gr, corfuvoice.gr.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός γνώρισε μεγάλη διάδοση και στις ΗΠΑ, και έχει ήδη ερευνηθεί από τα Snopes και Washington Post.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα επισυνάπτουν βίντεο δηλώσεων του Μπάιντεν από τις 24 Οκτωβρίου, σε απάντηση προς τον Dan Pfeiffer στην εκπομπή Pod Save America. Ωστόσο, παραλείποντας τα συμφραζόμενα της δήλωσης του Μπάιντεν, τα δημοσιεύματα αντιστρέφουν το νόημά της.

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε ολόκληρη τη στιχομυθία παρακάτω (από το 17:54 του βίντεο):

Η απομαγνητοφώνηση ολόκληρου του σχετικού αποσπάσματος από το Snopes είναι διαθέσιμη εδώ. Παρέχουμε μετάφραση του επίμαχου σημείου, με έντονη επισήμανση στη δήλωση που ακούγεται και στο κομμένο βίντεο:

Οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν ότι μπορούν για να δυσκολέψουν τον κόσμο στο να ψηφίσει -ειδικά τα έγχρωμα άτομα. Έτσι, πάτε στο IWILLVOTE.com. Δεύτερον, είμαστε σε μια κατάσταση όπου έχουμε ετοιμάσει, και εσείς παιδιά το κάνατε για τη δική μας κυβέρνηση -τη κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα πριν απ’ αυτό-, έχουμε ετοιμάσει πιστεύω τον πιο εκτενή και συμπεριληπτικό οργανισμό νοθείας ψήφων στην ιστορία της Αμερικανικής πολιτικής. Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Πρόεδρος είναι να αποθαρρύνει τον κόσμο από το να ψηφίσει, υπονοώντας ότι η ψήφος τους δε θα μετρηθεί, δε μπορεί να μετρηθεί, θα την αμφισβητήσουμε και όλα αυτά τα πράγματα. Αν αρκετοί ψηφίσουν, θα υπερφορτωθεί το σύστημα. Βλέπετε τι γίνεται τώρα, εσείς παιδιά το ξέρετε το ίδιο καλά με μένα, βλέπετε τις μακριές, μακριές ουρές και την πρώιμη ψηφοφορία. Βλέπετε τα εκατομμύρια που έχουν ήδη καταθέσει τη ψήφο τους. Έτσι, μην εκφοβίζεστε.

Συμπεραίνουμε ότι τα πλήρη συμφραζόμενα καθιστούν σαφές ότι ο Μπάιντεν δεν αναφερόταν σε οργανισμό που σκοπό είχε τη νοθεία ψήφων στις ΗΠΑ, αλλά σε οργανισμό με σκοπό την αποτροπή νοθείας ψήφων. Έτσι, ο ισχυρισμός ότι ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως συμμετείχε στη μεγαλύτερη νοθεία της ιστορίας, καταρρίπτεται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.