Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Το βίντεο με τους πολίτες στην Ανκόνα και τα μέτρα που ισχύουνΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Fact check: Το βίντεο με τους πολίτες στην Ανκόνα και τα μέτρα που ισχύουν

16 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο αποδεικνύει ότι παρά την εφαρμογή μέτρων lockdown στην Ιταλία, ο κόσμος στην Ανκόνα κυκλοφορεί στην πόλη χωρίς περιορισμούς. Θέατρα και καταστήματα παραμένουν ανοιχτά.

Συμπέρασμα:

Αυστηρά μέτρα lockdown δεν εφαρμόζονται σε όλη την Ιταλία, αλλά σε ορισμένες μόνο περιοχές. Την ημέρα που τραβήχτηκε το βίντεο στην Ανκόνα δεν ίσχυαν περιοριστικά μέτρα.

Βίντεο που παρουσιάζει στιγμιότυπα από την ζωή των πολιτών στην πόλη Ανκόνα της Ιταλίας εν μέσω της πανδημίας κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Νοεμβρίου του 2020. Το βίντεο χρησιμοποιήθηκε και σε άρθρα που αναρτήθηκαν σε ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Παραδείγματα: tilestwra.com, polismedia.gr

Στο υπό εξέταση βίντεο ακούγονται δύο άτομα να σχολιάζουν τη ζωή των κατοίκων της πόλης ενόσω, σύμφωνα με τους ίδιους, βρίσκονται σε lockdown. Χαρακτηριστικά παρατηρούν ότι πολίτες εξέρχονται από ένα θέατρο της πόλης, ότι τα μαγαζιά είναι ανοιχτά και ότι πλήθος κόσμου περπατάει σε μία πεζοδρομημένη περιοχή. Λίγο πριν το τέλος του βίντεο ακούγονται τα εξής:

“-Κοιτάχτε Έλληνες τι γίνεται!
-Κοιτάχτε lockdown παιδιά, lockdown στην Ανκόνα αυτή τη στιγμή.
-Κι εσείς είστε όλοι μέσα κλεισμένοι.
-Παιδιά lockdown στην Ανκόνα έτσι; Όχι τίποτα άλλο… Απλά για να μην λέτε. Εντάξει παιδιά; Να μαστε καλά όλοι.

Καθώς το βίντεο δεν είναι πλέον διαθέσιμο, άλλοι χρήστες που πρόλαβαν να το ανακτήσουν άρχισαν να το κοινοποιούν στους δικούς τους λογαριασμούς.

Το βίντεο που ανέβηκε σε προσωπικό λογαριασμό χρήστη του Facebook.
Κοινοποιήσεις που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς άλλων χρηστών.

Σύστημα τριών ζωνών για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ιταλία

Στις 3 Νοεμβρίου 2020 υπογράφηκε από τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ένα νέο διάταγμα (DPCM). Βάσει αυτού, η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες (κίτρινη, πορτοκαλί και κόκκινη) με κλιμακωτά μέτρα, τα οποία είναι ανάλογα με την εξάπλωση του ιού σε κάθε περιφέρεια της.

Η Ανκόνα ανήκει στην Περιφέρεια Μαρκέ, στον επίσημο ιστότοπο της οποίας, μετά την αύξηση των κρουσμάτων της, ανακοινώθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 η μετάβασή της από την κίτρινη στην πορτοκαλί ζώνη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, η μετάβαση στην πορτοκαλί ζώνη, που έχει ως επακόλουθο την εφαρμογή πιο περιοριστικών μετρων, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, το αρχικό βίντεο δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2020. Εκείνη την ημέρα στην Περιφέρεια Μαρκέ, άρα και στην Ανκόνα, ίσχυαν ακόμη τα μέτρα που αντιστοιχούν στις περιφέρειες που βρίσκονται στην κίτρινη ζώνη. Συνεπώς, τα μαγαζιά και η εστίαση ήταν νομίμως ανοιχτά, με τους θαμώνες να μπορούν να καθήσουν σε αυτά έως τις 18:00. Επίσης, δεν υπήρχε κανένας περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών.

Το σημείο στην Ανκόνα που γυρίστηκε το βίντεο.

Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί ότι μετά την υπαγωγή της Περιφέρειας Μαρκέ στην πορτοκαλί ζώνη θα τεθούν σε εφαρμογή πιο περιοριστικά μέτρα (κυρίως στην εστίαση και στις μετακινήσεις εκτός του τόπου κατοικίας), αλλά όχι μέτρα τύπου καθολικού lockdown.

Για παράδειγμα, τα καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά, ενώ κάποια από τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν να λειτουργούν μόνο ως take away και delivery. Οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στις πόλεις και στις κωμοπόλεις τους, αλλά δεν θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις της ίδιας περιφέρειας.

Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος ή η αναχώρηση από τις περιφέρειες που ανήκουν στην πορτοκαλί ζώνη. Όσον αφορά τους περιρισμούς στις μετακινήσεις, εξαιρούνται οι περιπτώσεις που οι πολίτες αποδεδειγμένα πρέπει να μεταβούν σε κάποια άλλη πόλη ή περιφέρεια της Ιταλίας.

Η εικόνα της Ιταλίας βάσει των δεδομένων που ανακοινώθηκαν στις 13 Νοεμβρίου 2020. Πηγή: corriere.it

Διαβάστε ακόμη: Η Ιταλία αύξησε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρά τις διαδηλώσεις


Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, την ημέρα που τραβήχτηκε το βίντεο στην Ανκόνα δεν είχαν τεθεί σε εφαρμογή οι νέοι περιορισμοί που ισχύουν στην Περιφέρεια Μαρκέ. Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν έχει αποφασίσει καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα. Τα μέτρα που εφαρμόζονται βασίζονται στην εξάπλωση του ιού σε κάθε περιφέρεια.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).