Ποιοι είμαστε
Αρχική Τι ισχύει με το viral βίντεο που παρουσιάζει ασθενή σε θάλαμο COVID-19 χωρίς μάσκα;ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Τι ισχύει με το viral βίντεο που παρουσιάζει ασθενή σε θάλαμο COVID-19 χωρίς μάσκα;

20 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Bίντεο που παρουσιάζει ασθενή σε θάλαμο νοσοκομείου χωρίς μάσκα χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας σε νοσοκομεία και κατ΄επέκταση για την αμφισβήτηση της σοβαρότητας της νόσου COVID-19.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο αποτελεί επιλεκτική παρουσίαση αποσπάσματος τηλεοπτικής εκπομπής προς διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Στο βίντεο βλέπουμε να τηρούνται όλα τα θεσπισμένα πρωτόκολλα. Ο ασθενής χωρίς τη μάσκα είχε αποθεραπευτεί και την επόμενη ημέρα, πήρε εξιτήριο και επέστρεψε σπίτι του.

Μεγάλη διασπορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζει ένα βίντεο που παρουσιάζει ασθενή σε θάλαμο νοσοκομείου χωρίς μάσκα. Η σκηνή φαίνεται παράδοξη, ειδικά τη στιγμή που όσοι εμφανίζονται (υγειονομικοί και δημοσιογράφοι) είναι καλυμμένοι με προστατευτικά μέσα.

Το βίντεο δημιούργησε ερωτήματα σε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου και χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα για τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας σε νοσοκομεία και κατ΄επέκταση για την αμφισβήτηση της σοβαρότητας του ιού και της πανδημίας COVID-19.

Την ανάρτηση και μερικά από τα σχόλια που τη συνοδεύουν βλέπουμε στις παρακάτω εικόνες:

Το βίντεο με τις χιλιάδες κοινοποιήσεις
Συζήτηση που λαμβάνει χώρα κάτω από την ανάρτηση
Μερικά από τα σχόλια που συνοδεύουν τις κοινοποιήσεις του βίντεο

Τι ισχύει

Το περιεχόμενο που διαμοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί απόσπασμα τηλεοπτικής εκπομπής. Παρουσιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετικής εντύπωσης από την πραγματικότητα.

Το πρωτότυπο περιεχόμενο έχει ως στόχο να κατανοήσουν οι τηλεθεατές πώς είναι η θεραπεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), πώς βοηθούν οι αναπνευστήρες, πώς είναι να νοσεί κάποιος με COVID-19 και τι συμβαίνει στα νοσοκομεία της Ιταλίας. [Πηγή]

Η ανάλυση του βίντεο

Ακολουθεί ολόκληρο το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=OuacGa-EiA8&feature=emb_logo&ab_channel=Rai

Στο επίμαχο πλάνο εμφανίζονται δύο ασθενείς. Ένας αριστερά και ένας δεξιά. Στο άρθρο του οργανισμού ελέγχου γεγονότων knack.be εντοπίζουμε το πρωτόκολλο του Ανώτατου Οργανισμού Υγείας της Ιταλίας (Italian Higher Institute of Health). Σε αυτό αναφέρεται πως όταν οι υπόλοιποι στο δωμάτιο χρησιμοποιούν προστατευτικά μέσα, οι ασθενείς δεν πρέπει να φοράνε μάσκα που καλύπτει το στόμα τους. [Πηγή]

Η μάσκα λοιπόν, είναι υποχρεωτική για το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά όχι για τους ασθενείς. Όσοι εμφανίζονται στο βίντεο, γιατροί, νοσηλευτές καθώς και δημοσιογράφοι, προστατεύονται τόσο από τις ειδικές στολές όσο και από τις μάσκες τύπου FFP3 που χρησιμοποιούν. Βλέπουμε πως οι κανόνες εφαρμόζονται σωστά.

Μάλιστα, όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες στην αρχή του βίντεο, ο ασθενής στα δεξιά χρησιμοποιεί τον παραδοσιακό αναπνευστήρα [χρονικό σημείο 00:20] και ο αναπνευστήρας-φυσαλίδα προσαρμόζεται στην πορεία [χρονικό σημείο 02:10]. Κατά το μεσοδιάστημα (αλλαγή από το ένα είδος αναπνευστήρα στο άλλο) κανένας από τους δύο ασθενείς δεν φοράει μάσκα [Χρονικό σημείο 01:42].

Ο ασθενής στα δεξιά χρησιμοποιεί τον παραδοσιακό αναπνευστήρα [χρονικό σημείο 00:20]
Ο ασθενής στα δεξιά περιμένει να του τοποθετηθεί ο αναπνευστήρας φυσαλίδα [Χρονικό σημείο 01:42].
Ο αναπνευστήρας φυσαλίδα τοποθετείται στον ασθενή στα δεξιά [Χρονικό σημείο 02:10]

Τέλος, σημαντικό στοιχείο είναι πως καθ’ όλη τη διάρκεια της σύνδεσης με το νοσοκομείο ο εικονολήπτης δεν κάνει καμία προσπάθεια να αποκρύψει κάποιον από τους παρευρισκόμενους.

Η ιστορία του βίντεο

Πριν εμφανιστεί στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ίδιο βίντεο παραποιήθηκε (προστέθηκαν ηχητικά εφέ και άλλο περιεχόμενο) και αναρτήθηκε στην Facebook σελίδα “Buffonate di Stato”. [Πηγή]

Πηγή του αποσπάσματος είναι η απογευματινή εκπομπή του ιταλικού καναλιού Rai “La Vita in Diretta” με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2020. [Πηγή 1][Πηγή 2]

Ο χώρος στον οποίο έχει καταγραφεί το συγκεκριμένο βίντεο είναι ένας θάλαμος COVID-19 του νοσοκομείου Amedeo di Savoia Hospital στο Τορίνο. Για την ακρίβεια η μαγνητοσκόπηση έγινε σε μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (terapie sub intensivă), και όχι σε έναν θάλαμο εντατικής θεραπείας (terapie intensiva). [Πηγή]

Στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας COVID-19 νοσηλεύονται ασθενείς που πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς, αλλά δεν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Έτσι, μπορεί να υπάρχουν και ασθενείς που δεν χρειάζονται την υποστήριξη αναπνευστήρων. [Πηγή 1][Πηγή 2]

Η απάντηση του παρουσιαστή της εκπομπής “La Vita in Diretta” Alberto Matano

Προκειμένου να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα για το τι παρουσιάζει το περιεχόμενο, θα παραθέσουμε το βίντεο στο οποίο τόσο ο παρουσιάστης της εκπομπής, όσο και ένας γιατρός του νοσοκομείου, εξηγούν τι συνέβη.

Συγκεκριμένα, το απόσπασμα που θα αναλυθεί είναι αυτό που πρόεβαλε ο παρουσιαστής της εκπομπής και στις 18 Νοεμβρίου 2020 προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια. [Πηγή]

Στη συνέχεια παραθέτουμε (μεταφρασμένα) κάποια μέρη της συνέντευξης που δίνουν την πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

https://www.youtube.com/watch?v=tgi38Rz1kpg&ab_channel=Rai

[00.00.00] Παρουσιάστης:
Θέλω να επιστρέψω στο βίντεο που δείξαμε πριν από δύο μέρες όταν βρισκόμασταν στο νοσοκομείο Amedeo di Savoia Hospital στο Τορίνο στη μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Εκεί δείξαμε τι συμβαίνει όταν ένας ασθενής που νοσεί από COVID-19 πρέπει να βοηθηθεί από τον αναπνευστήρα φυσαλίδα.

Ξαναμιλάμε γι ‘αυτό, επειδή το βίντεο έχει χειραγωγηθεί και διαμοιραστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει γίνει φάρσα.

Το βίντεο έχει παραποιηθεί, έχουν προστεθεί ηχητικά εφέ και εμείς κατηγορούμαστε πως δεν δίνουμε σωστές πληροφορίες.


[01:40] Παρουσιάστης:
[..] θα έχετε ήδη παρατηρήσει ότι στο βίντεο δίπλα στον κ. Λουτσιάνο (το άτομο που αναπνέει με τον αναπνευστήρα) υπάρχει ένα άλλος ασθενής COVID-19 που νοσηλεύεται στο ίδιο δωμάτιο […] γι αυτό, οι άνθρωποι που είναι δίπλα τους, συμπεριλαμβανομένου του συνεργείου, του δημοσιογράφου και του ιατρικού προσωπικού, έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, επειδή στον χώρο υπάρχουν άρρωστοι.

[…]
Ξέρετε τι είπαν για εμάς; Ότι όλα αυτά είναι ψέματα, ακόμη και για τον “φτωχό” κ. Λουτσιάνο που εξακολουθεί να νοσηλεύεται με αναπνευστήρα. Είπαν ότι είναι ηθοποιός και αυτός και ο κύριος δίπλα.

Θα ήθελα να σας δείξω τώρα πώς ήταν αυτός ο κύριος, ο “γείτονας” του κ. Λουτσιάνο πριν από λίγες μέρες που του πήραν συνέντευξη από το Rainews 24 [..]

Κατά τη διάρκεια της προβολής του ρεπορτάζ από το Rainews (07/11/2020), βλέπουμε τον ίδιο ασθενή που εμφανίζεται να μην φοράει μάσκα και στο υπό εξέταση απόσπασμα.

Στιγμιότυπο από το ρεπορτάζ του Rainews, 7 Νοεμβρίου του 2020

Ο παρουσιαστής συνεχίζει:

[02:47] Παρουσιάστης:
Αυτός ο κύριος κανονικά θα έπρεπε να είναι μαζί μας, μαζί με τον καθηγητή σε ζωντανή σύνδεση, όμως δεν είναι εδώ […]

[02:52] Παρουσιάστης:
[…] ξέρετε γιατί δεν είναι; Επειδή δέχθηκε απειλές, απειλές θανάτου και φοβόταν πολύ […]

Σας δείξαμε πως είναι η θεραπεία στην εντατική επειδή θέλουμε να καταλάβετε τι σημαίνει να νοσεί κάποιος με Covid-19 και τι συμβαίνει στα νοσοκομεία μας […]

Πάω στον καθηγητή για να ρωτήσω πώς είναι σήμερα αυτός ο άνθρωπος που δεν είχε αναπνευστήρα εκείνη την στιγμή, που θα έπρεπε είναι εδώ ζωντανά μαζί μας αλλά δεν είναι […]
οπότε θέλει να μας μεταφέρει το νέο ο καθηγητής.

[03:31] Καθηγητής:
Πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα της μαγνητοσκόπησης, είχε σταματήσει πλέον να χρειάζεται αναπνευστήρα, θεραπεύτηκε και ήταν σε κατάσταση να επιστρέψει σπίτι όπως και επέστρεψε.

[04:26] Παρουσιάστης:
Πρώτα απ’ όλα, είμαστε πολύ χαρούμενοι που γνωρίζουμε πως είναι καλά και πήρε εξιτήριο, προφανώς ήταν στο τέλος της θεραπείας του όταν τον είδαμε στο βίντεο.

Συμπεράσματα

Από την ανάλυση που προηγήθηκε, είναι σαφές πως το βίντεο παρουσιάζει δύο ασθενείς, ο ένας εκ των οποίων ήταν σε καλύτερη κατάσταση, δεν χρειαζόταν υποστήριξη από αναπνευστήρα και πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα της μαγνητοσκόπησης.

Στο βίντεο βλέπουμε να τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και επομένως αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι στα νοσοκομεία δεν λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας, ούτε επιβεβαιώνει τις ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας που αμφισβητούν την ύπαρξη και τη σοβαρότητα του ιού.