Ποιοι είμαστε
Αρχική ΗΠΑ: Ψευδείς ισχυρισμοί για το εκλογικό αποτέλεσμα στην ΠενσυλβάνιαΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Ψευδείς ισχυρισμοί για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πενσυλβάνια

1 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1

Είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Πενσυλβάνια θα κατοχυρωθεί υπέρ του Προέδρου Τραμπ.

Συμπέρασμα 1

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσυλβάνια απέρριψε την ένσταση Ρεπουμπλικανών μέσω της οποίας αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητα της επιστολικής ψήφου. Ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια επικύρωσε τα τελικά αποτελέσματα των Προεδρικών Εκλογών με νικητές τους Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις.

Ισχυρισμός 2

Στις 27 Νοεμβρίου, το CNN μετέδωσε στον αέρα ότι υπάρχει η πιθανότητα ο Τραμπ να κερδίσει άλλη μία τετραετία στο Λευκό Οίκο.

Συμπέρασμα 2

Η εκπομπή προβλήθηκε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου του 2020. Ο δημοσιογράφος παραθέτει σε αυτή υποθετικά σενάρια κατά τα οποία, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να νικήσει τις εκλογές ακόμη και αν δεν κέρδιζε την πλειοψηφία των ψήφων.

Σε άρθρα εντοπίζουμε τον ισχυρισμό πως ύστερα από πρόσφατες εξελίξεις “είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο πως η πολιτεία της Πενσυλβάνια κατοχυρώνεται υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ” ενώ “το πουλόβερ νίκης του fake Προέδρου Μπάιντεν, ξηλώνεται”. Εντούτοις, οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει:

Παραδείγματα: theflagreport.com (αρχική πηγή), triklopodia.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, oimaskespeftoun.blogspot.com κ.α

Δείτε ολόκληρο το κείμενο εδώ.

Αρχική Πηγή

Καταρχάς, το υπό εξέταση κείμενο εκπηγάζει από δημοσίευση της σελίδας “The Gateway Pundit” η οποία έχει ιστορικό δημοσίευσης ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας. [πηγή]

Τι ισχύει ;

Λαμβάνοντας υπόψιν την πολυπλοκότητα του υπό εξέταση θέματος, κρίνεται αναγκαίο να γίνει χρονολογική ανάλυση των γεγονότων που οδήγησαν σε παραπλανητικά συμπεράσματα σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στην πολιτεία της Πενσυλβάνια:

Στις 21 Νοεμβρίου ομάδα Ρεπουμπλικάνων κατέθεσε καταγγελία στο πολιτειακό Δικαστήριο της Πενσυλβάνια αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα της πράξης υπ’αριθμόν 77 του κώδικα για τις εκλογές της πολιτείας της Πενσυλβάνια σχετικά με την επιστολική ψήφο. Η εν λόγω πράξη ήταν προσφάτως αναθεωρημένη (31 Οκτωβρίου του 2019).

Μερικές ημέρες αργότερα, στις 25 Νοεμβρίου, η δικαστικός Patricia A. McCullough του πολιτειακού δικαστηρίου ανακοίνωσε την προσωρινή παύση της διαδικασίας πιστοποίησης των αποτελεσμάτων για την πολιτεία της Πενσυλβάνια.

Στις 27 Νοεμβρίου, η κα. McCullough κατέθεσε υπόμνημα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πενσυλβάνια εξηγώντας γιατί αιτήθηκε την προσωρινή παύση της διαδικασίας της πιστοποίησης των εκλογέων που πρόκειται να διοριστούν ύστερα από την τελική καταμέτρηση των ψήφων, στις 25 Νοεμβρίου του 2020.

Στο υπό εξέταση άρθρο διαβάζουμε χαρακτηριστικά πως:

Η δικαστής έβγαλε απόφαση η οποία λέει ότι οι εκλογές στην Πολιτεία της Πενσυλβάνια ήταν πιθανότατα αντισυνταγματικές και δίνει την εξουσία στα νομοθετικά σώματα να εκλέξουν εκείνα τους εκλέκτορες που θα στείλουν στο Κογκρέσο.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ειδικότερα, στις 28 Νοεμβρίου του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσυλβάνια απέρριψε ομόφωνα την αναφορά των εναγόντων Ρεπουμπλικανών. [πηγή]

Μάλιστα, σύμφωνα με τον David Wecht, δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πενσυλβάνια:

Απέτυχαν να αποδείξουν ότι έστω μια επιστολική ψήφος είχε μετρηθεί ή κατατεθεί δόλια

Ακόμη, οι δικαστές συνεχίζουν:

“At the time this action was filed on November 21, 2020, millions of Pennsylvania voters had already expressed their will in both the June 2020 Primary Election and the November 2020 General Election and the final ballots in the 2020 General Election were being tallied, with the results becoming seemingly apparent. Nevertheless, Petitioners waited to commence this litigation until days before the county boards of election were required to certify the election results to the Secretary of the Commonwealth.”

Όταν η εν λόγω πράξη κατατέθηκε, στις 21 Νοεμβρίου του 2020, εκατομμύρια ψηφοφόροι από την Πενσυλβάνια είχαν ήδη ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές του Ιουνίου και στην τελική αναμέτρηση του Νοεμβρίου. Επιπλέον, οι τελευταίες ψήφοι είχαν καταμετρηθεί, με το αποτέλεσμα να είναι προφανές. Βέβαια, οι ενάγοντες περίμεναν να ξεκινήσουν τη δικαστική διαδικασία μόλις μερικές μέρες πριν ζητηθούν οι (εκλογικοί) πίνακες της κομητείας για επικύρωση των αποτελεσμάτων απ’ την γραμματέα του Commonwealth (Kathy Boockvar). [πηγή][πηγή]

Certificate of ascertainment: To επίσημο έγγραφο επικύρωσης των εκλεγέντων της πολιτείας της Πενσυλβάνια.

Ωστόσο, ήδη από τις 25 Νοεμβρίου ο Γενικός Εισαγγελέας της Πενσυλβάνια, Josh Shapiro είχε διαβεβαιώσει πως το αίτημα της δικαστικού για παύση της διαδικασίας πιστοποίησης των νεοεκλεγέντων υποψηφίων, δεν πρόκειται να επηρεάσει την προαναφερθείσα διαδικασία χάριν της οποίας γίνεται η ταυτοποίηση των υποψηφίων, οι οποίοι κατάφεραν να εκλεγούν.

Μια μέρα νωρίτερα, στις 24 Νοεμβρίου ο Κυβερνήτης της πολιτείας της Πενσυλβάνια καθιστά σαφές σε δημοσίευσή του στην πλατφόρμα του Twitter:

Μετάφραση: Σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Πενσυλβάνια πιστοποίησε τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στην Πενσυλβανία για πρόεδρο και αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως προβλέπεται από τον ομοσπονδιακό νόμο, υπέγραψα το Πιστοποιητικό Βεβαίωσης για την εκλογή των Joe Biden και Kamala Harris.


CNN και η Εκλογή Τραμπ

Ένας ακόμη ισχυρισμός που εντοπίζεται στο υπό εξέταση κείμενο είναι ότι:

Επίσης, χθες, σε μία κίνηση που πρέπει να προκάλεσε πολλά καρδιακά επεισόδια στους Δημοκρατικούς, το CNN μετέδωσε στον αέρα ότι υπάρχει η πιθανότητα ο Τραμπ να κερδίσει άλλη μία τετραετία στο Λευκό Οίκο, ραγίζοντας το ψευδές αφήγημα περί της νίκης Μπάιντεν.

Εντούτοις, η εκπομπή στην οποία αναφέρεται το υπό εξέταση άρθρο δεν κοινοποιήθηκε “χθες”, δηλαδή στις 27 Νοεμβρίου του 2020 λαμβάνοντας υπόψιν την ημέρα δημοσίευσής του.

Πρόκειται για απόσπασμα της εκπομπής του Fareed Zakaria, GPS η οποία προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό CNN δημοσιευμένη στις 27 Σεπτεμβρίου του 2020, δηλαδή 2 μήνες πριν. Ακολουθεί το απόσπασμα:

Δεδομένου λοιπόν, ότι το απόσπασμα χρονολογείται από τις 27 του Σεπτέμβρη, καθίσταται σαφές πως η εκπομπή του δημοσιογράφου Fareed Zakaria προηγείτο των εξελίξεων σχετικά με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν με διαφορά 80 χιλιάδων ψήφων. [πηγή]

Ειδικότερα, μέσω αυτής της εκπομπής, ο δημοσιογράφος παρουσιάζει υποθετικά σενάρια σχετικά με τρόπους και μηχανισμούς στους οποίος θα μπορούσε να προσφύγει ο Πρόεδρος Τραμπ στην περίπτωση που δεν κέρδιζε μέσω των ψήφων.


Με το άρθρο της ιστοσελίδας, “The Gateway Pundit” ασχολήθηκε επίσης η ομάδα διασταύρωσης ειδήσεων Lead Stories (IFCN).

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία συνάγουμε το συμπέρασμα πως οι υπό εξέταση ισχυρισμοί είναι αναληθείς και παραπλανητικοί. Ως εκ τούτου, καταρρίπτονται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).