Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Δήλωσε το Κογκρέσο επισήμως ότι δεν έχει εκλεγεί Πρόεδρος;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Fact check: Δήλωσε το Κογκρέσο επισήμως ότι δεν έχει εκλεγεί Πρόεδρος;

2 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Το κογκρέσο έκανε επίσημη δήλωση ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Αυτό σημαίνει ότι οι ισχυρισμοί Μπαιντεν ότι είναι πρόεδρος είναι ψευδής. Τα ΜΜΕ ψεύδως επιβεβαιώνουν την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα. Το κογκρέσο προέβη σε επίσημη επιβεβαίωση.

Συμπέρασμα:

Το έγγραφο δεν αποτελεί επίσημη θέση του Κογκρέσου αλλά έχει συνταχθεί από ένα μέλος του, τον Ρεπουμπλικανό Jody Hice.

Χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι επίσημο έγγραφο του Κογκρέσου αποδεικνύει πως ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο επόμενος εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο ίδιος ισχυρισμός εντοπίστηκε και σε ενημερωτικές ιστοσελίδες. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμό συνιστά παραπληροφόρηση, καθώς το έγγραφο δεν εκφράζει το νομοθετικό σώμα.

Παραδείγματα: sinomosiologos.blogspot.com

Το επίμαχο έγγραφο

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός πλαισιώνεται από κάποιες εικόνες ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται ένα στιγμιότυπο από tweet με το επίμαχο έγγραφο. Το tweet αναρτήθηκε από τον λογαριασμό ενός ανώνυμου χρήστη του μέσου κι όχι από τον επίσημο λογαριασμό του Κογκρέσου στο Twitter.

Το έγγραφο, στιγμιότυπο του οποίου εντοπίζεται και στις δημοσιεύσεις στο Facebook, έχει συνταχθεί από τον Ρεπουμπλικανό Jody Hice, ένα από τα μέλη του Κογκρέσου, ο οποίος συμμετέχει στην υποεπιτροπή Κυβερνητικών Υπηρεσιών.

Το υπό εξέταση έγγραφο είναι επιστολή που απευθύνεται στην Emily Murphy, επικεφαλής της GSA (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Γενικών Υπηρεσιών), και αναφέρεται στην αποδέσμευση ενός κονδυλίου από την αρμόδια υπηρεσία για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας από την παρούσα κυβέρνηση στην επόμενη.

Στο κείμενο ο Hice αναφέρει ότι τα αποτελέσματα σε πολλές πολιτείες είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση και ότι την τελική απόφαση για την αποδέσμευση του ποσού δεν την λαμβάνουν τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα αλλά η GSA.

Η επιστολή είναι απάντηση σε αυτήν που είχε σταλεί στις 9 Νοεμβρίου 2020 από τρία μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Δημοκρατικό κόμμα, τους Βill Pascrell, Gerry Connolly και Dina Titus. Στην εν λόγω επιστολή, που επίσης απευθυνόταν στην Emily Murphy, ζητούσαν περαιτέρω πληροφόρηση σχετικά με την τήρηση των διαδικασιών μετάβασης από την επικεφαλής της GSA.

Αιτία αποτέλεσαν ρεπορτάζ που κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ, τα οποία ανέφεραν ότι η επικεφαλής της υπηρεσίας εμποδίζει την αποδέσμευση του κονδυλίου για να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την μετάβαση της εξουσίας στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο.

Η διαδικασία για την παράδοση της προεδρίας

Σύμφωνα με τη νομοθεσία στις ΗΠΑ, η GSA είναι υπεύθυνη για την ομαλή μετάβαση των εξουσιών από τον απερχόμενο στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο βάσει του Presidential Transition Act Law του 1963. Για τον λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό κονδύλιο το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο όταν η υπηρεσία κρίνει ότι υπάρχει ένας προφανής νικητής από την εκλογική διαδικασία.

Βάσει αυτού, ο νέος Πρόεδρος και η ομάδα του λαμβάνουν απόρρητες ενημερώσεις για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια. Ακόμη, τους παρέχονται γραφεία, εξοπλισμός και οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη εξόδων.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, το έγγραφο δεν αποτελεί επίσημη δήλωση του Κογκρέσου αλλά συντάχθηκε από ένα μέλος του. Η επικεφαλής της GSA στις 23 Νοεμβρίου 2020 ενημέρωσε με επίσημο έγγραφο τον Τζο Μπάιντεν ότι αποδεσμεύει το κονδύλιο που απαιτείται για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).