Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι η χρήση μάσκας ΔΕΝ προκαλεί βακτηριακή πνευμονίαFAKE NEWS ΥΓΕΙΑ

Όχι η χρήση μάσκας ΔΕΝ προκαλεί βακτηριακή πνευμονία

18 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η χρήση μάσκας για την προστασία από τον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηριακής πνευμονίας.

Συμπέρασμα:

Καμία εκ των πηγών που χρησιμοποιούν τα υπό εξέταση ελληνικά δημοσιεύματα δεν τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό ότι η χρήση μάσκας μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη βακτηριακής πνευμονίας. Επιπρόσθετα καμία επιστημονική μελέτη ή επίσημος φορέας υγείας δεν έχει κάνει καμία σχετική αναφορά σε αυτή τη θέση.

Σε ισχυρισμούς που κυκλοφορούν σε διάφορα διαδικτυακά ιστολόγια βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως η χρήση μάσκας για την προστασία από τον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηριακής πνευμονίας. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο είναι ψευδής.

Παραδείγματα: sfagi.gr, edo-ola-edo.blogspot.com, dionios.blogspot.com,

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Η χρήση μάσκας προκαλεί βακτηριακή πνευμονία !

Έγγραφα που σοκάρουν, μας εξηγούνε, πως η χρήση μάσκας, ευθύνεται για τους θανάτους, οι οποίοι προέρχονται από την βακτηριακή πνευμονία.

Παρακάτω θα διαβάσετε τα 3 έγγραφα που αποδεικνύουν, πως η χρήση μάσκας προκαλεί βακτηριακή πνευμονία, η οποία βακτηριακή πνευμονία είναι υπεύθυνη για τους περισσότερους θανάτους, σε πανδημική γρίπη !

Μία πανδημική γρίπη είναι και αυτή του Covid !

Άρα συμπεραίνουμε, ότι η χρήση μάσκας, κάθε άλλο παρά καλό κάνει, όταν την χρησιμοποιούμε, ως μέσον προφύλαξης από μορφές πανδημικών γριπών.

Στο πρώτο κείμενο που το έχουμε κάνει μια γρήγορη μετάφραση, αναφέρεται σε έγγραφο του Δρ. James Meehan, ο οποίος γράφει ότι παρατηρεί ασθενείς που έχουν εξανθήματα προσώπου, μυκητιασικές λοιμώξεις, βακτηριακές λοιμώξεις. Επίσης αναφορές από συναδέλφους του, σε όλο τον κόσμο, υποδηλώνουν ότι οι βακτηριακές πνευμονίες αυξάνονται.

Μετά από αυτό, στο δεύτερο κείμενο σας έχουμε, το κείμενο με τίτλο «Κυρίαρχος ρόλος της βακτηριακής πνευμονίας ως αιτία θανάτου στην πανδημική γρίπη: Επιπτώσεις στην ετοιμότητα της πανδημικής γρίπης»

Εν συνεχεία και συμπληρωματικά με το δεύτερο κείμενο συνδέεται η έρευνα του τρίτου κειμένου, το οποίο έχει τίτλο «Η βακτηριακή πνευμονία προκάλεσε τους περισσότερους θανάτους το 1918 πανδημία γρίπης».

Στη συνέχεια των υπό εξέταση άρθρων παρατίθενται μεταφράσεις ενός αγγλικού άρθρου από σελίδα ενημέρωσης και μετάφραση τμημάτων από δυο επιστημονικές μελέτες.

Η μοναδική αναφορά που γίνεται στη χρήση μάσκας και τον ισχυρισμό περί πρόκλησης βακτηριακών λοιμώξεων γίνεται στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα “Global Research”. [πηγή]

Τη σελίδα αυτή ίδρυσε το 2001 ο Michel Chossudovsky, καναδός οικονομολόγος, συγγραφέας και γνωστός συνωμοσιολόγος ενώ η σελίδα του έχει χαρακτηριστεί ως μια εκ των πιο διαδεδομένων σελίδων διασποράς ψευδών ειδήσεων και συνωμοσιολογικής παραπληροφόρησης. [πηγή]

Χαρακτηριστικά, μεταξύ των θεωριών συνωμοσίας που έχει μεταφέρει μέσω της σελίδας Global Research εντοπίζονται πλήρως αβάσιμοι ισχυρισμοί σχετικά με το ότι η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου προκλήθηκε από επίθεση που έκανε η ίδια η Αμερικανική κυβέρνηση ενάντια στο πληθυσμό της καθώς και πληθώρα αντιεμβολιαστικών άρθρων. [πηγή 1][πηγή 2]

Στο άρθρο λοιπόν που δημοσιεύτηκε στη Global Research αναφέρονται οι απόψεις του οπτομέτρη Robert Zoellner και του James Meehan, ενός οφθαλμολόγου, όπως αυτές παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε πως κανένας εκ των δυο ομιλητών δεν έχουν εξειδίκευση ή τη παραμικρή σχέση με το κλάδο της επιδημιολογίας. Επιπλέον ο Dr. James Meehan πέρα από οφθαλμολόγος δηλώνει και ειδικός “ολιστικής ιατρικής”, μιας κατηγορίας ψευδοεπιστημονικών πρακτικών με μηδενική επιστημονική βάση. Ο ίδιος έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα στη σελίδα του τα οποία τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας και πολλών φαρμάκων. [πηγή 1][πηγή 2]

Σε κανένα σημείο του βίντεο, στη περιγραφή ή στο σχετικό άρθρο από το Global Research δεν εμφανίζονται πηγές, δηλαδή επιστημονικές μελέτες ή αναφορές από επίσημους φορείς υγείας, οι οποίες να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό πως η χρήση μάσκας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηριακής πνευμονίας ή οποιασδήποτε άλλης βακτηριακής λοίμωξης.

Μάλιστα η μια αναφορά που γίνεται στη συνέντευξη τύπου για επιστημονική μελέτη είναι η εξής:

Αρχική αναφορά: New research is showing that cloth masks may be increasing the aerosolization of the SARS-COV-2 virus into the environment causing an increased transmission of the disease…

Μετάφραση: Νέες μελέτες δείχνουν πως οι υφασμάτινες μάσκες αυξάνουν την αεριοποίηση του ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον, προκαλώντας με αυτό το τρόπο αύξηση της μετάδοσης της νόσου (…)

Αυτός ο ισχυρισμός είναι λανθασμένος, καθώς από τη σχετική βιβλιογραφία προκύπτει το ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Συγκεκριμένα σε πρόσφατη μελέτη η οποία εξέτασε την αποτελεσματικότητα των υφασμάτινων μασκών στο φιλτράρισμα του νέου κορωνοϊού βρέθηκε πως η ικανότητα τους να συγκρατούν τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική περιορίζοντας με αυτό το τρόπο τη μετάδοση της νόσου. [πηγή]

Οι άλλες δυο πηγές που χρησιμοποιούνται στα ελληνικά δημοσιεύματα είναι μια μελέτη και μια επιστολή που δημοσιεύτηκαν στην επίσημη σελίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) και οι δυο εκ των οποίων εξετάζουν τη σοβαρότητα και την επίδραση της βακτηριακής πνευμονίας στον αριθμό θανάτων κατά την Ισπανική Γρίπη το 1918. Σε κανένα σημείο αυτών των δημοσιεύσεων ωστόσο δεν γίνεται η οποιαδήποτε αναφορά στη χρήση μάσκας ή στα γεγονότα της τωρινής πανδημίας. [πηγή 1][πηγή 2]

Μάλιστα το ίδιο το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institute of Health – NIH), δηλαδή ο οργανισμός στον οποίο δημοσιεύτηκαν οι προαναφερθείσες πηγές ανέφερε μέσω εκπροσώπου του στη σελίδα ελέγχου γεγονότων AFP (μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων – IFCN) ότι οι μελέτες αυτές δεν είχαν καμία αναφορά στη χρήση μάσκας ούτε συσχετίζουν τη χρήση μάσκας με ανάπτυξη βακτηριακής πνευμονίας. [πηγή]

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απόδειξη επικινδυνότητας από τη χρήση μάσκας, με επίσημους φορείς, όπως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων των ΉΠΑ (CDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) να δηλώνουν ρητά πως η χρήση μάσκας είναι ένα χρήσιμο και πλήρως ασφαλές επικουρικό μέσο προστασίας για το περιορισμό μετάδοσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι η χρήση μάσκας για την πρόληψη μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή πνευμονία είναι ψευδής. Σε καμία εκ των πηγών που δόθηκαν από τα υπό εξέταση άρθρα δεν παρουσιάζονται αποδείξεις που να στηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό ενώ δεν βρίσκονται επίσημες πηγές ή μελέτες που να τεκμηριώνουν αυτή τη θέση.

Μέχρι στιγμής η θέση της επιστημονικής κοινότητας και των επίσημων φορέων υγείας είναι ότι η μάσκα αποτελεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό επικουρικό μέσο προστασίας στο πλαίσιο περιορισμού μετάδοσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.