Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει το πραγματικό φιαλίδιο του εμβολίου των Pfizer-BioNTechΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει το πραγματικό φιαλίδιο του εμβολίου των Pfizer-BioNTech

3 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η εικόνα που δίνει η Google για τα φιαλίδια των εμβολίων της Pfizer δείχνει διαφορετική ετικέτα από αυτή που φαίνεται στα φιαλίδια των εμβολίων που χρησιμοποιήθηκαν για τους εμβολιασμούς που έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου 2020.

Συμπέρασμα:

Η εν λόγω φωτογραφία της Google αποτελεί εικόνα αρχείου που δημιουργήθηκε από τον φωτογράφο της ιστοσελίδας Reuters, Dado Ruvic, στις 31 Οκτωβρίου 2020, και δεν ακολουθεί τις υποδείξεις του ΠΟΥ σχετικά με τις σωστές πληροφορίες που θα πρέπει να αναγράφονται στα φιαλίδια των εμβολίων για την COVID-19.

Μετά τον εμβολιασμό της νοσηλεύτριας κ. Ευσταθίας Καμπισιούλη και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κυκλοφόρησαν στο Facebook δημοσιεύματα τα οποία αμφισβητούν ότι το φιαλίδιο του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε ήταν όντως το πραγματικό φιαλίδιο των εταιρειών Pfizer-BioNTech.

Μάλιστα, ως απόδειξη του ισχυρισμού, χρησιμοποιείται μια τυχαία εικόνα από τη μηχανή αναζήτησης της Google, η οποία απεικονίζει εμφανισιακά διαφορετικά φιαλίδια από αυτά που φαίνονται στα αντίστοιχα βίντεο των εμβολιασμών. Σύμφωνα με τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, το εν λόγω εύρημα καθιστά τους εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Δεκεμβρίου απάτη, γεγονός το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παράδειγμα δημοσίευσης στο Facebook:

Τι ισχύει;

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση του υπό εξέταση ισχυρισμού είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως έχουμε ασχοληθεί πρόσφατα με τη περίπτωση της κ. Κιαγιά στο πλαίσιο ανυπόστατων ισχυρισμών για την πανδημία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω άρθρα μας:

1. Γιατρός μέλος του ΙΣΑ: “Τα εμβόλια θα περιέχουν τσιπάκι”

2. Παραπληροφόρηση σχετικά με την επικινδυνότητα του ιού SARS-CoV-2 και τα τεστ ανίχνευσής του από Ελληνίδα γιατρό

Σύμφωνα λοιπόν με την κ. Κιαγιά, η εικόνα των φιαλιδίων του εμβολίου των Pfizer-BioNTech που προκύπτει από την αναζήτηση στη Google, έχει διαφορετική ετικέτα από αυτή που βλέπουμε στα φιαλίδια που χρησιμοποιήθηκαν για τον εμβολιασμό της κα. Καμπισιούλη και του κ. Μητσοτάκη, γεγονός το οποίο καθιστά τη διαδικασία του εμβολιασμού ύποπτη. Ωστόσο, η εικόνα που χρησιμοποιεί η κα. Κιαγιά προκειμένου να συγκρίνει τις ετικέτες, δεν είναι η πραγματική εικόνα των φιαλιδίων.

Στην πραγματικότητα, η εν λόγω απεικόνιση προέρχεται από τις εικόνες αρχείου της ιστοσελίδας Reuters και δημιουργήθηκε από τον φωτογράφο Dado Ruvic στις 31 Οκτωβρίου 2020. [πηγή]

Η εν λόγω εικόνα, εκτός από την ίδια την Reuters, έχει χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα άρθρων από διάφορες ιστοσελίδες.

Παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα:

[πηγή]

Επιπλέον, ο φωτογράφος της Reuters, Dado Ruvic, έχει επίσης δημιουργήσει πανομοιότυπες απεικονίσεις για τα φιαλίδια των εμβολίων της Moderna και της AstraZeneca. [πηγή 1] [πηγή 2]

Καθίσταται λοιπόν σαφές πως πρόκειται για τυχαίες απεικονίσεις φιαλιδίων με σκοπό τη χρήση τους σε διάφορα δημοσιεύματα. Πέραν αυτού, το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech έλαβε άδεια για χρήση τον Δεκέμβριο και έκτοτε χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον η πραγματική φωτογραφία του φιαλιδίου του εμβολίου σε δημοσιεύματα, κάτι το οποίο δεν ήταν εφικτό τον Οκτώβριο, καθώς το εμβόλιο δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα. [πηγή]

Παράδειγμα:

Επομένως τα φιαλίδια των εμβολίων με την ασπρόμαυρη ετικέτα που βλέπουμε να χρησιμοποιούνται στους εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Δεκεμβρίου 2020 είναι τα πραγματικά φιαλίδια.

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η εικόνα που χρησιμοποιεί η κ. Κιαγιά δε θα μπορούσε να είναι η πραγματική εικόνα του φιαλιδίου των Pfizer-BioNTech, αλλά και οποιασδήποτε άλλης εταιρείας, αποτελεί το γεγονός πως η ετικέτα δεν ακολουθεί το πρότυπο το οποίο έχει υποδείξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσον αφορά τις πληροφορίες που θα πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες των εμβολίων για την COVID-19. [πηγή 1] [πηγή 2]

Εν αντιθέσει, οι ετικέτες των φιαλιδίων της εικόνας που δημιούργησε ο φωτογράφος της Reuters, εκτός του ότι δεν είναι συμβατές με τις υποδείξεις του ΠΟΥ, είναι εκτυπωμένες σε απλό χαρτί και όχι αυτοκόλλητο, όπως στα πραγματικά εμβόλια, τα περιγράμματα τους είναι κομμένα ανομοιόμορφα και είναι εμφανώς πιο πρόχειρα τοποθετημένες στα φιαλίδια.

Τέλος, αναφέρουμε ενδεικτικά πως τα ίδια φιαλίδια των εμβολίων με τη χαρακτηριστική ασπρόμαυρη ετικέτα και τις απαραίτητες αναγραφόμενες πληροφορίες, όπως αυτές υποδεικνύονται από τον ΠΟΥ, βλέπουμε πως χρησιμοποιούνται και στον Καναδά. [πηγή]

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την ανωτέρω ανάλυση, καθίσταται σαφές πως η τυχαία εικόνα της Google την οποία χρησιμοποιεί η κ. Κιαγιά για να συγκρίνει τα φιαλίδια των εμβολίων των Pfizer-BioNTech δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά φιαλίδια της εταιρείας καθώς, αφενός, πρόκειται για εικόνα αρχείου της ιστοσελίδας Reuters, η οποία δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο, και αφετέρου η ετικέτα δεν είναι εξ ορισμού σωστή, διότι δεν ακολουθεί τις υποδείξεις του ΠΟΥ σχετικά με τις πληροφορίες που θα πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες των εμβολίων για την COVID-19. Συνεπώς δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απόδειξη πως δεν χρησιμοποιήθηκαν τα πραγματικά φιαλίδια για τους εμβολιασμούς της 27ης Δεκεμβρίου.