Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι υποστηρικτές του Trump εισέβαλαν στο ΚαπιτώλιοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι υποστηρικτές του Trump εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

7 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Τα άτομα που εισέβαλαν στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο δεν ήταν υποστηρικτές του Trump, αλλά μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων και υποστηρικτές του κινήματος Black Lives Matter.

Συμπέρασμα:

Δεν στοιχειοθετείται καμιά σύνδεση των επίμαχων προσώπων με τους Antifa. Το ένα πρόσωπο τεκμηριώνεται ως υποστηρικτής του Trump και της θεωρίας QAnon, ενώ τα στοιχεία που υποτίθεται ότι συνέδεαν το δεύτερο πρόσωπο με αντιφασιστικές οργανώσεις, είναι στρεβλά.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες εντοπίζονται δημοσιεύσεις που αναφέρουν ότι τα άτομα που εισέβαλαν στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο είναι μέλη της Antifa και υποστηρικτές του κινήματος Black Lives Matter.

Παραδείγματα: triklopodia.gr, greeknewsondemand.com, oparlapipas.gr

Οι εν λόγω δημοσιεύσεις συνοδεύονται από φωτογραφίες μέσα από το Καπιτώλιο, οι οποίες υποτίθεται ότι “αποδεικνύουν” ότι τα άτομα που εισέβαλαν στο χώρο δεν είναι υποστηρικτές του Τραμπ.

Ποιοι είναι οι εικονιζόμενοι;

Στις φωτογραφίες απεικονίζονται κυρίως δύο άτομα τα οποία όπως θα αποδείξουμε, δε σχετίζονται με τους Antifa.

Jacob Anthony Chansley, αλλιώς γνωστός ως Jake Angeli ή Q Shaman

Ανάμεσα στις φωτογραφίες που υπάρχουν στις δημοσιεύσεις στο Facebook είναι αυτές ενός άντρα που φοράει ένα γούνινο καπέλο με κέρατα.

Πρόκειται για τον Jacob Anthony Chansley, ο οποίος είναι γνωστός ως Jake Angeli και όπως αποδεικνύεται από το υλικό που είχε αναρτήσει το azcentral.com είναι υποστηρικτής της QAnon και συμμετείχε σε ακροδεξιές συγκεντρώσεις που γινόταν τα τελευταία έτη στην Αριζόνα.

Jake Angeli, γνωστό μέλος της QAnon [φωτογραφία: EPA/JIM LO SCALZO]

Σε συνέντευξη που είχε δώσει ο J. Angeli τον Μάιο του 2020 στην ρεπόρτερ BrieAnna J. Frank του azcentral, ακουγεται ο ίδιος να αναφέρει ότι είναι υποστηρικτής του Trump και των Q τους οποίους και ευχαριστεί. Τα βίντεο που ακολουθούν ανακτήθηκαν από τον λογαριασμό της δημοσιογράφου στο Twitter.

Όπως προαναφέραμε ο J. Angeli συμμετείχε και σε άλλες διαδηλώσεις γεγονός που επιβεβαιώνεται από την φωτογραφία του Reuters που τραβήχτηκε σε συγκέντρωση που έλαβε χώρα στις 7 Νοεμβρίου 2020 στο Φοίνιξ της Αριζόνα από υποστηρικτές του Trump με θέμα “Stop the Steal” που υποστήριζαν ότι έχουν κλαπεί ψήφοι κατά την εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με άρθρο που αναρτήθηκε στο Poynter, ο ίδιος είχε ξεκινήσει μια καμπάνια για να συγκεντρώσει χρήματα για μπορεί να συμμετέχει στις συγκεντρώσεις που γίνονται υπέρ του Trump.

Η φωτογραφία σε πραγματικό μέγεθος φανερώνει ότι στο πλακάτ γράφει μήνυμα υπέρ των Q.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν το PolitiFact και το Reuters στο προσωπικό προφίλ του στο Facebook, εντόπισαν δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν ότι ο J. Angeli είναι υποστηρικτής του Trump και της θεωρίας QAnon.

Επίσης, δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι τα τρια τρίγωνα που έχει ως τατουάζ στο στήθος είναι το επίσημο λογότυπο των παιδόφιλων. To συγκεκριμένο σύμβολο, το οποίο ονομάζεται βάλκνουτ (valknut) εντοπίζεται, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, σε διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν από λαούς της Βόρειας Ευρώπης. Τη σημερινή εποχή το ίδιο σύμβολο εντοπίζεται σε τατουάζ κάποιων υποστηρικτών της ιδεολογίας της λευκής υπεροχής, ειδικότερα στους παγανιστές ρατσιστές. Το ίδιο τατουάζ κάνουν και άτομα που έχουν ασπαστεί τον παγανισμό αλλά δεν έχουν ρατσιστικές απόψεις.

Είναι μέλος των Antifa το άλλο πρόσωπο που εμφανίζεται δίπλα στον J. Angeli;

Ακόμη, εντοπίζεται ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο δίπλα στον Jake Angeli εμφανίζεται γενειοφόρο μέλος των Antifa, φωτογραφία του οποίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα “phillyantifa.org”.

Μάλιστα, το ίδιο άτομο φέρεται να έχει το σύμβολο του σφυροδρέπανου στο αριστερό του χέρι ως τατουάζ.

Ωστόσο, στην ιστοσελίδα phillyantifa.org δεν απεικονίζεται μέλος των Antifa, αλλά ο ακροδεξιός Jason Tankersley. [πηγή]


Δεύτερον και κυριότερον όμως, ο άνδρας που φαίνεται στο εσωτερικό του Καπιτωλίου και φορά το κίτρινο φούτερ, δεν είναι στην πραγματικότητα ο Jason Tankersley.

Ειδικότερα πρόκειται για άτομο που επί του παρόντος δεν έχει ταυτοποιηθεί. Αυτό το διαπιστώσαμε κάνοντας σύγκριση μεταξύ του εικονιζόμενου προσώπου και φωτογραφιών που ανάρτησε πρόσφατα στους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων του ο Jason Tankersley. Ενδεικτικά, τα τατουάζ στην παρακάτω φωτογραφία του Tankersley δεν εμφανίζονται στο επίμαχο πρόσωπο:

Στα αριστερά ο μη ταυτοποιημένος εισβολέας στο Καπιτώλιο. Στα δεξιά ο Jason Tankersley.

Όσον αφορά το τατουάζ που υπάρχει στο χέρι του γενειοφόρου με το κίτρινο φούτερ, δεν πρόκειται για σφυροδρέπανο ή κάποιο διακριτικό των Antifa. Το συγκεκριμένο σχέδιο μοιάζει με το σημάδι του Outsider από το βιντεοπαιχνίδι Dishonored.

Την Δευτέρα 11/1/2021 η ομοσπονδιακή αστυνομία ταυτοποίησε και συνέλαβε τον γενειοφόρο άνδρα με το κίτρινο φούτερ που στεκόταν δίπλα στον Jacob Anthony Chansley (Jake Angeli). Ειδικότερα, πρόκειται για τον 23χρονο William Watson, από την Αλαμπάμα. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς:

Βίντεο μέσα από το κτήριο του Καπιτωλίου κατέγραψε εικόνες διαδηλωτών στις οποίες μεταξύ άλλων εντοπίζεται και ο κατηγορούμενος, ντυμένος με κίτρινο φούτερ να στέκεται δίπλα σε κερασφόρο άνδρα. Ο κατηγορούμενος ταυτοποιήθηκε από τις τοπικές αρxές.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, δεν στοιχειοθετείται καμιά σύνδεση των επίμαχων προσώπων με τους Antifa. Το ένα πρόσωπο τεκμηριώνεται ως υποστηρικτής του Trump και της θεωρίας QAnon, ενώ τα στοιχεία που υποτίθεται ότι συνέδεαν το δεύτερο πρόσωπο με αντιφασιστικές οργανώσεις, είναι στρεβλά.

7 Ιανουαρίου 2021 – Τα άρθρο ενημερώθηκε παραθέτοντας τα στοιχεία που δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την ταύτιση του Jason Tankersley και του δεύτερου εικονιζόμενου.

13 Ιανουαρίου 2021 – Το άρθρο ενημερώθηκε για να προστεθούν στοιχεία για την ταυτοποίηση και σύλληψη του William Watson από τις αρχές.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).