Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ μεταφέρουν βρέφη με φορτηγά ψυγεία στο εσωτερικό ζώωνΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Όχι, ΔΕΝ μεταφέρουν βρέφη με φορτηγά ψυγεία στο εσωτερικό ζώων

21 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βρέθηκε νέος τρόπος διακίνησης βρεφών. Τα μεταφέρουν με φορτηγά ψυγεία στο εσωτερικό ζώων.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός στηρίζεται σε δύο φωτογραφίες, εκ των οποίων, η μία είναι πλαστή και η άλλη ανακυκλωμένη και θεματικά ασύνδετη με το περιεχόμενο του ισχυρισμού.

Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ανάρτηση που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα. Μέσω της ανάρτησης οι χρήστες καταγγέλλουν πως βρέφη διακινούνται στο εσωτερικό αγελάδων, μέσα σε φορτηγά ψυγεία. Όμως ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι ψευδής.

Ιστορικό ισχυρισμού

Ο εν λόγω ισχυρισμός κυκλοφόρησε αρχικά τον Οκτώβριο του 2019, από μεξικανή χρήστη του Facebook η οποία δημοσίευσε ότι έχει ανακαλυφθεί ένας νέος τρόπος εμπορίας παιδιών και απέδωσε την τελική ευθύνη στην εταιρεία Carnemart. [Πηγή]

Αργότερα, οι εικόνες και ο ισχυρισμός εμφανίστηκαν και σε άλλη δημοσίευση η οποία έχει καταρριφθεί ήδη τον Ιούλιο του 2020 από τον οργανισμό επαλήθευσης ειδήσεων της Περουβιανής εφημερίδας La Republica: “Verificador“. Μπορούμε να την δούμε στην παρακάτω εικόνα:

Στο σχόλιο που συνοδεύει την ανάρτηση διαβάζουμε:

Ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο διακίνησης παιδιών. Μεταφέρουν παιδιά μέσα σε φορτηγά ψυγεία κρέατος, μία διάσημη αλυσίδα μεταφοράς κρέατος θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά βοοειδών που κρύβουν στο εσωτερικό τους παιδιά. Φροντίστε τα παιδιά σας. Η ανθρώπινη κακία είναι απεριόριστη.

Όπως γίνεται φανερό, και σε αυτή τη δημοσίευση, ο ισχυρισμός είναι ο ίδιος, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση πέρα από την φωτογραφία με το βρέφος στην κοιλιά του νεκρού ζώου βλέπουμε και το “υπό φύλαξη” φορτηγό που υποτίθεται ότι τα μεταφέρει.

Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να εξετάσουμε τις δύο εικόνες ξεχωριστά:

Εικόνα φορτηγού

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η εικόνα συνδέεται με ένα περιστατικό που έλαβε χώρα το 2017 και περιλάμβανε τη κλοπή και εγκατάλειψη ενός φορτηγού. Η πιο “κοντινή” φωτογραφία είναι αυτή που βλέπουμε παρακάτω. Όπως φαίνεται συγκεντρώνει πολλά ίδια στοιχεία με την υπό εξέταση εικόνα. Το φορτηγό, ο δρόμος, το υπόβαθρο, οι αστυνομικοί, όλα αποδεικνύουν ότι πρόκειται για το ίδιο περιστατικό.

Επιπλέον, όπως βλέπουμε στις δύο φωτογραφίες το φορτηγό δεν έχει κανένα διακριτικό στοιχείο το οποίο να το συνδέει με την εταιρεία Carnemart. Το συμπέρασμα είναι πως στην αυθεντική εικόνα προστέθηκε το λογότυπο της εταιρείας με τη χρήση λογισμικού επεξεργασίας εικόνων.

Παρακάτω μπορείτε να σύρετε δεξιά και αριστερά για να συγκρίνετε μία από τις εικόνες του περιστατικού και την παραποιημένη εικόνα:

Σύγκριση αυθεντικής και παραποιημένης εικόνας

Από την ανάλυση που έγινε μέχρι αυτό το σημείο, γίνεται αντιληπτό πως η αρχική δημοσίευση, από την οποία προέρχεται και η ανάρτηση που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα δεν συγκεντρώνει τα απαιτούμενα επίπεδα αξιοπιστίας. Η μία από τις δύο εικόνες που παραθέτει είναι πλαστή.

Εικόνα βρέφους

Η δεύτερη φωτογραφία, που πρωταγωνιστεί στην ελληνική δημοσίευση, απεικονίζει το σώμα ενός νεκρού ζώου με τα εσωτερικά του όργανα (τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση) να έχουν αντικατασταθεί από ένα βρέφος.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως η εικόνα κυκλοφορεί από το 2017 και οι παλιότερες κοινοποιήσεις της φωτογραφίας δεν έκαναν λόγο για την επίμαχη συνωμοσία. Ο υπό εξέταση ισχυρισμός εμφανίστηκε το 2019, όπως προκύπτει από την αναζήτηση του συνωμοσιολογικού κειμένου.

Η φωτογραφία, λοιπόν, κυκλοφορεί σε διεθνείς ιστότοπους τουλάχιστον από το 2017. Αν και δεν εντοπίστηκαν ακόμη πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το αρχικό πλαίσιο της, σε καμία από τις περιπτώσεις που εμφανίζεται δεν αναφέρεται ότι παιδιά διακινούνται με αυτόν τον τρόπο. [Πηγή 1][Πηγή 2 (αρχείο)][Πηγή 3]

Για παράδειγμα όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα που δημοσιεύθηκε πριν από 4 χρόνια τα σχόλια που συνοδεύουν την φωτογραφία αφορούν δηλώσεις περί διατροφικών συνηθειών. Στη σελίδα που περιέχει την φωτογραφία δεν εντοπίζεται πουθενά η οποιαδήποτε αναφορά σε εγκληματικές πρακτικές που περιλαμβάνουν την εμπορία βρεφών, γεγονός που καθιστά τη χρήση της στην ανάρτηση παραπλανητική.

Ανάλυση μίας δημοσίευσης του 2017 [Πηγή]

Συμπέρασμα

Ανακεφαλαιώνοντας,  ο ισχυρισμός ότι διακινούνται βρέφη κρυμμένα στο εσωτερικό κρεάτων στηρίζεται σε δύο φωτογραφίες που κατά την εξέταση τους διαπιστώθηκε ότι η μία είναι πλαστή ενώ η άλλη ανακυκλωμένη και θεματικά ασύνδετη με το περιεχόμενο της επίμαχης συνωμοσίας. Κατά συνέπεια, ο υπό εξέταση ισχυρισμός καταρρίπτεται.