Ποιοι είμαστε
Αρχική Η ταφή των θυμάτων της COVID-19 καταγράφηκε σε νεκροταφείο της Βραζιλίας, και OXI σε τηλεοπτικό στούντιοΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η ταφή των θυμάτων της COVID-19 καταγράφηκε σε νεκροταφείο της Βραζιλίας, και OXI σε τηλεοπτικό στούντιο

21 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός

Οι θάνατοι από Covid-19 δεν υπάρχουν και το αποδεικνύει η εικόνα του νεκροταφείου που έχει δημιουργηθεί σε στούντιο χρησιμοποιώντας ειδικό πράσινο πανί για ψηφιακή επεξεργασία.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι οι θάνατοι από Covid-19 δεν υπάρχουν και ότι η εικόνα που βλέπουμε έχει δημιουργηθεί με ψηφιακή επεξεργασία σε κάποιο στούντιο καταρρίπτεται. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα με το πράσινο πανί είναι ψηφιακά επεξεργασμένη. Η αρχική εικόνα με το υγειονομικό προσωπικό το οποίο μεταφέρει τα φέρετρα είναι πραγματικό στιγμιότυπο από βίντεο το οποίο δεν έχει υποστεί καμία ψηφιακή αλλαγή.

Σύμφωνα με αναρτήσεις που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι θάνατοι που έχουν προκληθεί λόγω της μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 είναι “φτιαχτοί”. Προκειμένου να αποκτήσει υπόσταση ο ισχυρισμός χρησιμοποιείται μία εικόνα, που παρουσιάζει υπάλληλους ενός νεκροταφείου κατά τη διάρκεια μία ταφής. Ακριβώς από κάτω η εικόνα εμφανίζεται ξανά, αυτή τη φορά όμως, φαίνεται σαν να έχει δημιουργηθεί σε στούντιο. Ωστόσο η εικόνα στην οποία στηρίζεται ο υπό εξέταση ισχυρισμός είναι ψηφιακά κατασκευασμένη.

Η υπό εξέταση ανάρτηση

Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε η υπό εξέταση εικόνα απεικονίζει τους εργαζόμενους ενός νεκροταφείου κατά τη διαδικασία μίας ταφής. Κατά την αναζήτηση σχετικών πληροφοριών εντοπίστηκε η ήδη υπάρχουσα και αναλυτική κατάρριψη του ισχυρισμού από το Agence France-Presse (AFP) και το Reuters.

Τι ισχύει

Η συγκεκριμένη εικόνα, όπως θα δούμε και παρακάτω είναι τμήμα ενός βίντεο του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Η πρώτη ένδειξη είναι το υδατογράφημα που εμφανίζεται στο επάνω δεξί τμήμα της εικόνας.

Το βίντεο από το οποίο προέρχεται η εικόνα είναι διαθέσιμο εδώ και εδώ και δείχνει τους εργαζόμενους στο νεκροταφείο Vila Formosa στο Sao Paulo της Βραζιλίας στις 2 Απριλίου 2020. Παρακάτω μπορούμε να το δούμε όπως δημοσιεύθηκε από το CNN της Ισπανίας:

To βίντεο από το οποίο προκύτει η φωτογραφία. Πηγή: CNN Ισπανίας

Στο χρονικό σημείο 00:09 του βίντεο βλέπουμε το απόσπασμα από το οποίο προκύπτει η υπό εξέταση εικόνα.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από το βίντεο

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του ισχυρισμού είναι η δεύτερη εικόνα, η οποία παρουσιάζει την παραπάνω λήψη ως μέρος στημένου πλάνου με χρήση πανό για επεξεργασία βίντεο (Green Screen).

Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος, χρησιμοποιείται συχνά στα τηλεοπτικά στούντιο προκειμένου να απεικονιστούν ψηφιακά σχεδιασμένα γραφικά, δεν χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η εικόνα που εξετάζουμε προέκυψε από μίξη δυο εικόνων με τη βοήθεια λογισμικού επεξεργασίας φωτογραφιών. Η μισή εικόνα, συγκεκριμένα το τμήμα που περιέχει το προσωπικό το οποίο μεταφέρει τα φέρετρα, προέρχεται από το στιγμιότυπο που λήφθηκε από το βίντεο του Reuters, ενώ η άλλη μισή, δηλαδή το τμήμα με το πράσινο πανό, είναι μία εικόνα η οποία βρίσκεται σε πολλούς ιστότοπους παροχής περιεχομένου εικόνων και βίντεο (stock footage) όπως το istockphoto το Shutterstock και άλλα.

Προκειμένου να γίνει ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε η παραποίηση, στην παρακάτω εικόνα, παραθέτονται οι δύο αρχικές εικόνες και αυτή που δημιουργήθηκε στο τέλος (κέντρο).

Οι δύο εικόνες (αριστερά-δεξιά) συνθέτουν την κεντρική και υπό εξέταση εικόνα

Όσον αφορά την ουσία του ισχυρισμού, δηλαδή ότι οι θάνατοι από τη νόσο Covid-19 είναι “φτιαχτοί”, αρκεί να σημειώσουμε πως η πραγματικότητα της παρούσας πανδημίας αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι θάνατοι που έχουν προκληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από τη νόσο Covid-19 είναι παραπάνω από 2 εκατομμύρια. [Πηγή]

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, ο ισχυρισμός ότι οι θάνατοι από Covid-19 δεν υπάρχουν και ότι η εικόνα που βλέπουμε έχει δημιουργηθεί με ψηφιακή επεξεργασία σε κάποιο στούντιο καταρρίπτεται. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα με το πράσινο πανί είναι ψηφιακά επεξεργασμένη. Η αρχική εικόνα με το υγειονομικό προσωπικό το οποίο μεταφέρει τα φέρετρα είναι πραγματικό στιγμιότυπο από βίντεο το οποίο δεν έχει υποστεί καμία ψηφιακή αλλαγή.