Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο καθηγητής Βασιλακόπουλος ΔΕΝ δήλωσε ότι ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα προκαλέσει θανάτουςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο καθηγητής Βασιλακόπουλος ΔΕΝ δήλωσε ότι ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα προκαλέσει θανάτους

21 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι πολλοί υπερήλικες θα πεθάνουν λόγω του εμβολιασμού τους κατά του SARS-CoV-2, και τότε διέκοψαν τη ζωντανή σύνδεσή του και έβαλαν διαφημίσεις.

Συμπέρασμα:

Όταν ο καθηγητής ξεκίνησε να κάνει τη δήλωσή του αναφορικά με το συσχετισμό θανάτων και εμβολιασμού, εμφανίστηκε τεχνικό πρόβλημα, το οποίο όμως επιλύθηκε προτού υπάρξει διακοπή για διαφημίσεις. Στη συνέχεια ο καθηγητής διευκρίνισε πως, επειδή οι θάνατοι υπερηλίκων είναι συνηθισμένοι, μια χρονική σύμπτωση με τον εμβολιασμό δεν πρέπει να συνεπάγεται άμεσα αιτιότητα, προτού διεξαχθούν οι εξετάσεις εύρεσης της αιτίας θανάτου.

Σύμφωνα με διαδικτυακές αναρτήσεις, ο καθηγητής πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι πολλοί υπερήλικες θα πεθάνουν λόγω του εμβολιασμού τους κατά του κορωνοϊού, και τότε διέκοψαν τη ζωντανή σύνδεσή του και έβαλαν διαφημίσεις. Ωστόσο, οι δημοσιεύσεις συνιστούν παραπληροφόρηση.

Το είδαμε σε αναρτήσεις των κοινωνικών δικτύων και στο greeknewsondemand.com.

Τι ισχύει

Το πρωί της 17-1-2021, ο καθηγητής πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Στο 2:29:15 του βίντεο της εκπομπής, ο Δρ. Βασιλακόπουλος επιχειρεί να κάνει κάποιες επισημάνσεις για τους θανάτους που συμπίπτουν χρονικά με τον εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2, ωστόσο αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα και αποσυνδέεται προσωρινά.

Οι παρουσιαστές της εκπομπής ζητούν από το τεχνικό τμήμα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ώστε να ακούσουν τις διευκρινήσεις του κ. Βασιλακόπουλου, και εφόσον αρχικά δε βρίσκεται λύση, ετοιμάζονται να διακόψουν για διαφημίσεις.

Ωστόσο προτού διακόψουν, τελικά το πρόβλημα επιλύεται και ο Δρ. Βασιλακόπουλος διευκρινίζει τα εξής: επειδή οι υπερήλικες αντιμετωπίζουν γενικά υψηλή πιθανότητα θανάτου, όταν ο θάνατός τους συμπίπτει χρονικά με εμβολιασμό δεν πρέπει να προκύπτει άμεσο συμπέρασμα αιτιότητας, αλλά θα πρέπει πρώτα να λαμβάνουν χώρα εξετάσεις, ώστε εκ των υστέρων να διαπιστωθεί αν υφίσταται τυχόν αιτιώδης σχέση.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε το επίμαχο απόσπασμα σε βίντεο (οι διευκρινίσεις από το 1:22):

Από το 2:29:15 του βίντεο της εκπομπής «Τώρα ό,τι συμβαίνει» της 17-1-2021, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Δρ. Βασιλακόπουλος: Μου επιτρέπετε να πω κάτι. Επειδή εμβολιάζουμε πλέον τους υπερήλικες μας, τους ανθρώπους άνω των 85 ετών, είναι προφανές ότι αρκετοί υπερήλικες θα χάσουν τη ζωή τους αφού εμβολιαστούν.

Παρουσίαστρια: Γιατί το λέτε αυτό; Σε σχέση με το εμβόλιο εννοείτε; Χάσαμε τον ήχο. Έπεσε η επιστροφή και μας είπε κάτι πολύ σημαντικό τώρα. Να το δούμε και αν χρειαστεί να παρέμβει στη συνέχεια ο κύριος Βασιλακόπουλος, γιατί πρέπει να πάμε σε διάλειμμα. Μήπως εννοεί συγκυριακά από το ηλικιακό.

[Προσπάθεια επίλυσης του τεχνικού προβλήματος]

Παρουσιάστρια: Τον έχουμε, κύριε καθηγητά, ελάτε να μας το εξηγήσετε, τι θέλατε να πείτε;

Δρ. Βασιλακόπουλος: Ήθελα να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για τους εμβολιασμούς· εξαιτίας του ότι, πολλοί άνθρωποι είναι υπερήλικες· δυστυχώς οι υπερήλικες έχουν αυξημένη πιθανότητα θνητότητας, να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία· μπορεί να είμαι 90 ετών, να κάνω το εμβόλιο, και 7 μέρες μετά να πεθάνω· δε σημαίνει ότι πέθανα από το εμβόλιο. Είναι πάρα πολύ πιθανό να πέθαινα και αν δεν είχα κάνει το εμβόλιο, δηλαδή, μη συνδέσουμε άμεσα τη θνητότητα, ιδίως σε αυτές τις ηλικίες, με τον εμβολιασμό.

Παρουσιάστρια: Προφανώς θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και θα ανακοινωθεί ποια ήταν η αιτία θανάτου.

Δρ. Βασιλακόπουλος: Ακριβώς.

Παρουσιάστρια: Κατανοητό, το διαλευκάναμε.

Καθίσταται επίσης σαφές ότι ο καθηγητής ήθελε να κάνει την ίδια δήλωση και πριν το τεχνικό πρόβλημα, καθώς είχε πει πως «είναι προφανές ότι αρκετοί υπερήλικες θα χάσουν τη ζωή τους αφού εμβολιαστούν»· σε αντίθεση με τη χρονική σύμπτωση θανάτου, η αιτιώδης σύνδεση θανάτου λόγω εμβολιασμού δεν είχε αναφερθεί ως κίνδυνος από καμία εκ των αρχών υγείας κατά την έγκριση του επίμαχου εμβολίου. [MHRA, FDA, PHAC, EMA]

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι ο καθηγητής πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι πολλοί υπερήλικες θα πεθάνουν λόγω του εμβολιασμού τους κατά του κορωνοϊού, και τότε διέκοψαν τη ζωντανή σύνδεσή του και έβαλαν διαφημίσεις αποτελεί παραπληροφόρηση.

Όταν ο καθηγητής ξεκίνησε να κάνει τη δήλωσή του αναφορικά με το συσχετισμό θανάτων και εμβολιασμού, εμφανίστηκε τεχνικό πρόβλημα, το οποίο όμως επιλύθηκε προτού υπάρξει διακοπή για διαφημίσεις. Στη συνέχεια ο καθηγητής διευκρίνισε πως, επειδή οι θάνατοι υπερηλίκων είναι συνηθισμένοι, μια χρονική σύμπτωση με τον εμβολιασμό δεν πρέπει να συνεπάγεται άμεσα αιτιότητα, προτού διεξαχθούν οι εξετάσεις εύρεσης της αιτίας θανάτου.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.