Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, επιστημονική μελέτη ΔΕΝ απέδειξε ότι υπάρχουν τροφές που εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2ΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΡΕΥΝΕΣ

Όχι, επιστημονική μελέτη ΔΕΝ απέδειξε ότι υπάρχουν τροφές που εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2

25 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, υπάρχουν 4 τροφές που μπορούν να εξουδετερώσουν τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Συμπέρασμα:

Η μελέτη που χρησιμοποιήθηκε ως πηγή στα υπό εξέταση δημοσιεύματα εξέτασε συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που υπάρχουν σε ορισμένα φυτά και πως αυτές εξουδετερώνουν ένα σημαντικό ένζυμο που επιτρέπει στον SARS-CoV-2 να πολλαπλασιαστεί. Ωστόσο η μελέτη δεν έγινε σε ανθρώπους, πειραματόζωα ή έστω κύτταρα, αλλά σε ενώσεις σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Ενώ τα αποτελέσματα έχουν ερευνητικό ενδιαφέρον πρόκειται για πρώιμη εργαστηριακή δουλειά και όχι για απόδειξη ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να εξουδετερώσουν τον νέο κορωνοϊό.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, υπάρχουν 4 τροφές που μπορούν να εξουδετερώσουν τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Αυτός ο ισχυρισμός ωστόσο αποτελεί παραπληροφόρηση.

Παραδείγματα: protothema.gr, topontiki.gr, ourlife.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, ygeiamou.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Κορωνοϊός: Τέσσερα τρόφιμα που μπορούν να τον εξουδετερώσουν

Φυτοχημικές ενώσεις που θωρακίζουν τα φυτά από τους εισβολείς φαίνεται ότι μπορεί να καταφέρουν ένα δυνατό πλήγμα στην ικανότητα πολλαπλασιασμού του SARS-CoV-2. Δείτε με ποια τρόφιμα και ροφήματα πειραματίζονται οι ερευνητές

Τα χημικά συστατικά ορισμένων τροφίμων μπορούν να παρεμποδίσουν αποτελεσματικά ένα κομβικό ένζυμο του SARS-CoV-2.Τα φυτοχημικά συστατικά τροφίμων και ποτών όπως το πράσινο τσάι, τα στρογγυλόφυλα σταφύλια και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να προσδεθούν και να παρεμποδίσουν την λειτουργία ενός συγκεκριμένου ενζύμου ή πρωτεάσης του SARS-CoV-2 σύμφωνα με νέα έρευνα βοτανολόγων βιολόγων του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα.

Τι ισχύει

Η μελέτη στην οποία γίνεται αναφορά μέσα στα υπό εξέταση δημοσιεύματα έχει τίτλο “Docking Characterization and in vitro Inhibitory Activity of Flavan-3-ols and Dimeric Proanthocyanidins Against the Main Protease Activity of SARS-Cov-2” και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Frontiers in Plant Science” στις 30 Νοεμβρίου 2020. [πηγή]

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση που είχαν συγκεκριμένες οργανικές χημικές ενώσεις σε ένα ένζυμο του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 (πρωτεάση Mpro) το οποίο του είναι απαραίτητο προκειμένου να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται. [πηγή]

Επομένως η μελέτη εξέτασε αν οι προαναφερθείσες χημικές ενώσεις μπορούσαν να σαμποτάρουν αυτό το ένζυμο αναστέλλοντας με αυτό το τρόπο τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Βασικό σημείο προσοχής είναι πως η εν λόγω μελέτη δεν αποτελεί κλινική δοκιμή, δηλαδή δεν εξέτασε τα αναφερόμενα σκευάσματα σε ανθρώπους. Μάλιστα η συγκεκριμένη μελέτη δεν χρησιμοποίησε καν πειραματόζωα ή κύτταρα, αλλά προσομοιώσεις σε πρόγραμμα υπολογιστή. Μέσα από εξειδικευμένο λογισμικό οι ερευνητές προσπάθησαν να δουν αν τα μόρια που εξέταζαν θα μπορούσαν να επηρεάσουν το προαναφερθέν ένζυμο του SARS-CoV-2.

Συμπληρωματικά με τα αποτελέσματα από το σχετικό λογισμικό οι ερευνητές εξέτασαν τις ουσίες αυτές και in vitro. Συγκεκριμένα τοποθέτησαν το ένζυμο του ιού και τις εξεταζόμενες χημικές ενώσεις σε ειδικά εργαστηριακά δοχεία και παρατήρησαν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούσαν.

Το ιδιαίτερα προβληματικό σημείο με την εν λόγω έρευνα είναι πως οι συγγραφείς, ενώ σε κανένα σημείο της μελέτης δεν αναφέρουν πως έχουν εξετάσει αυτές τις ενώσεις σε βιολογικούς οργανισμούς, κάνουν τον πλήρως αβάσιμο ισχυρισμό ότι η κατανάλωση των φυτών που περιέχουν αυτές τις ενώσεις ενδέχεται να εξουδετερώνει το εξεταζόμενο ένζυμο του SARS-CoV-2 και να βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. [πηγή]

Μετάφραση: Συνοπτικά, ενώ αυτά τα φυσικά εκχυλίσματα δεν έχουν ελεγχθεί για την αποδοτικότητα τους στην αναστολή [του ενζύμου Mpro] σε πειραματόζωα και ανθρώπους, με βάση την ανασταλτική τους δράση in vitro, θεωρούμε ότι η αυξημένη κατανάλωση αυτών των προϊόντων [που περιέχουν τις εξεταζόμενες ενώσεις] μπορεί να ενισχύσει την άμυνα ενάντια στον SARS-CoV-2 και να βελτιώσει την έκβαση της νόσου COVID-19.

Η μελέτη βρήκε όντως ότι ορισμένες εκ των εξεταζόμενων χημικών ενώσεων εξουδετέρωναν το εν λόγω ένζυμο του ιού, ωστόσο, οι ερευνητές απομόνωσαν συγκεκριμένες χημικές ενώσεις από φυτά σε υψηλές συγκεντρώσεις και τις έφεραν σε επαφή με το ένζυμο εντός εξειδικευμένου εργαστηριακού εξοπλισμού.

Αυτό το πλαίσιο αλληλεπίδρασης διαφέρει σε τεράστιο βαθμό από λήψη αυτών των χημικών ενώσεων μέσω της τροφής καθώς δεν συνυπολογίζονται παράμετροι απορρόφησης ή άλλων βιολογικών διεργασιών οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την δράση των αναφερόμενων χημικών ενώσεων.

Oι παράμετροι που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα μιας ουσίας μέσα σε έναν σύνθετο βιολογικό οργανισμό είναι πάρα πολλοί, όπως για παράδειγμα η φαρμακοκινητική παράμετρος, δηλαδή το πως ο εκάστοτε οργανισμός μεταβολίζει και μεταφέρει την εκάστοτε φαρμακευτική ουσία. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιες συγκεντρώσεις μια ουσία είναι ασφαλής και αποτελεσματική όπως και την ασφάλεια λήψης σε άτομα με προϋπάρχουσες νόσους ή άτομα που παίρνουν άλλες φαρμακευτικές αγωγές. [πηγή]

Επομένως τα συμπεράσματα για το αν ένα φάρμακο λειτουργεί το ίδιο στον οργανισμό όπως στον δοκιμαστικό σωλήνα βγαίνουν μόνο μετά από σχετικές έρευνες σε πειραματόζωα και αργότερα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Η εξαγωγή συμπερασμάτων για την επίδραση των ουσιών σε ανθρώπους μόνο με δεδομένα από δοκιμαστικό σωλήνα αποτελεί πλήρως εσφαλμένη ερευνητική πρακτική. [πηγή]

Η εν λόγω μελέτη είναι μια αρχική διερεύνηση του κατά πόσο οι εξεταζόμενες χημικές ουσίες θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν ως μέρος φαρμακευτικών σκευασμάτων για τον SARS-CoV-2. Ο άμεσος ή έμμεσος ισχυρισμός λοιπόν ότι τροφές που περιέχουν αυτές τις ενώσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον νέο κορωνοϊό δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Συμπέρασμα

Αναλύοντας τη μεθοδολογία και τα συμπεράσματα της μελέτης που χρησιμοποιήθηκε ως πηγή στα υπό εξέταση δημοσιεύματα καθίσταται σαφές πως οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί περί τροφών που καταπολεμούν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 είναι πλήρως αβάσιμοι.

Η προαναφερθείσα μελέτη εξέτασε συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που υπάρχουν σε ορισμένα φυτά και βρήκε πως σε υψηλές συγκεντρώσεις και σε εργαστηριακό περιβάλλον αυτές οι ενώσεις φαίνεται να εξουδετερώνουν ένα σημαντικό ένζυμο που συμβάλει στον πολλαπλασιασμό του ιού.

Η μελέτη όμως έγινε σε δοκιμαστικούς σωλήνες, όχι σε ανθρώπους, σε πειραματόζωα ή έστω κύτταρα. Πρόκειται για πρώιμη εργαστηριακή δουλειά η οποία θα μπορούσε δυνητικά να θέσει τις βάσεις για πιθανές μελλοντικές φαρμακευτικές αγωγές ενάντια στον SARS-CoV-2.

Δεν αποτελεί ωστόσο τεκμήριο αποτελεσματικότητας και φυσικά δεν αποδεικνύει πως η βρώση τροφών που περιέχουν τις αναφερόμενες χημικές ενώσεις είναι αποδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.