Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Πολιτεία της Καλιφόρνια ΔΕΝ ακύρωσε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της ModernaΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η Πολιτεία της Καλιφόρνια ΔΕΝ ακύρωσε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Moderna

29 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Καλιφόρνια ακύρωσε τη διαδικασία του εμβολιασμού έπειτα από σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου της Moderna.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα, προέκυψε προσωρινή παύση των εμβολιασμών που αφορούσε μία συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου της Moderna, ενώ ταυτόχρονα έγινε σύσταση για χρήση εμβολίων από διαφορετικό απόθεμα, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία του εμβολιασμού. Κατόπιν διερεύνησης των αντενδείξεων που παρουσίασαν 7 λήπτες του εμβολίου σε μια κλινική του San Diego, οι αρμόδιοι φορείς υγείας και η Πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισαν πως δεν συντρέχει κίνδυνος από τη χρήση της επίμαχης παρτίδας εμβολίων της Moderna και κατά συνέπεια η διαδικασία του εμβολιασμού συνεχίστηκε κανονικά με την εν λόγω παρτίδα.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί σε διάφορες ιστοσελίδες ενημέρωσης η είδηση πως στην Πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ ακυρώθηκε μαζικά η χορήγηση του εμβολίου της Moderna λόγω σοβαρών παρενεργειών σε πολλούς από τους λήπτες του. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι οι εμβολιασμοί στην Καλιφόρνια συνεχίζονται κανονικά.

Παράδειγμα δημοσίευσης:

Τι ισχύει;

Καταρχάς, να σημειώσουμε πως ενώ σε ορισμένα δημοσιεύματα ο τίτλος παρουσιάζει ως απόλυτο το γεγονός της γενικευμένης ακύρωσης των εμβολιασμών στην Καλιφόρνια, εντός του κειμένου αναφέρεται πως η ακύρωση αφορά συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων της Moderna.

Πράγματι, σύμφωνα με δήλωση της επιδημιολόγου Dr. Erica S. Pan, στις 17 Ιανουαρίου 2021, παρατηρήθηκαν σε μια κλινική του San Diego πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις σε λιγότερους από 10 λήπτες (συγκεκριμένα 7) του εμβολίου της Moderna , προερχόμενες από μια συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων (Moderna Lot 041L20A).

Για το λόγο αυτό, η Dr. Erica S. Pan πρότεινε την προσωρινή παύση της χορήγησης εμβολίου της Moderna μόνο από τη συγκεκριμένη παρτίδα, έως ότου διερευνηθεί το θέμα από τον FDA, το CDC και την ίδια τη Moderna. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν έγινε ακύρωση της διαδικασίας του εμβολιασμού σε όλη την Πολιτεία της Καλιφόρνια. [πηγή 1] [πηγή 2]

Μάλιστα η Dr. Pan ανέφερε στη δήλωση της πως, ενόσω γινόταν η διερεύνηση για τη συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων, η κλινική συνέχισε τους εμβολιασμούς χρησιμοποιώντας προσωρινά μια άλλη παρτίδα εμβολίων.

Μετάφραση: Ο χώρος όπου γίνονταν οι εμβολιασμοί, αφού έκλεισε για λίγες ώρες, χρησιμοποίησε εμβόλια της Moderna από άλλη παρτίδα.

Την ίδια πρακτική συνέστησε να ακολουθήσει το προσωπικό και σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου οι εμβολιασμοί να συνεχιστούν κανονικά έως ότου εξεταστεί η συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων της Moderna.

Μετάφραση: Λόγω του ότι θα πρέπει να είμαστε υπερβολικά προσεκτικοί, αναγνωρίζοντας επίσης την εξαιρετικά περιορισμένη προμήθεια σε εμβόλια, συστήνουμε στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να χρησιμοποιήσουν εμβόλια από διαφορετικό διαθέσιμο απόθεμα και να διακόψουν προσωρινά την χορήγηση εμβολίων από την παρτίδα 041L20A της Moderna μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Επιπλέον, η Dr. Pan στην ίδια δήλωση επισημαίνει πως δεν έχουν αναφερθεί παρόμοιες αντενδείξεις, έπειτα από τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna, από τις υπόλοιπες (286) μονάδες ιατρικής περίθαλψης της Πολιτείας, στις οποίες έχει διανεμηθεί η ίδια παρτίδα εμβολίων.

Η προαναφερθείσα πληροφορία επιβεβαιώθηκε και από την εταιρεία Moderna σε ανακοίνωση της στις 19 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, η εταιρεία δήλωσε πως έχει λάβει γνώση για τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από την Πολιτεία της Καλιφόρνια για τη συγκεκριμένη κλινική στο San Diego, ωστόσο δεν έχει πληροφορηθεί για παρόμοιες αντενδείξεις από άλλες κλινικές οι οποίες έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη ή άλλη παρτίδα εμβολίων. [πηγή 1][πηγή 2]

Εν συνεχεία, στις 20 Ιανουαρίου η Dr. Pan ανακοίνωσε πως παροτρύνει το ιατρικό προσωπικό να συνεχίσουν κανονικά τους εμβολιασμούς αξιοποιώντας και την επίμαχη παρτίδα των εμβολίων της Moderna. Έπειτα από εξέταση των περιπτώσεων από ομάδα ειδικών και συζήτηση με τους επίσημους φορείς υγείας, εξήχθη το συμπέρασμα πως δεν υπάρχει επιστημονική βάση για παύση των εμβολιασμών και για μη χρήση της εν λόγω παρτίδας, καθότι οι παρενέργειες που προέκυψαν δεν κρίθηκαν επικίνδυνες. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4]

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, ο ισχυρισμός πως στην Καλιφόρνια ακυρώθηκε η διαδικασία του εμβολιασμού δεν ευσταθεί. Στην πραγματικότητα, προέκυψε προσωρινή παύση των εμβολιασμών που αφορούσε μία συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου της Moderna, ενώ ταυτόχρονα έγινε σύσταση για χρήση εμβολίων από διαφορετικό απόθεμα, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία του εμβολιασμού.

Κατόπιν διερεύνησης των αντενδείξεων που παρουσίασαν 7 λήπτες του εμβολίου σε μια κλινική του San Diego, οι αρμόδιοι φορείς υγείας και η Πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισαν πως δεν συντρέχει κίνδυνος από τη χρήση της επίμαχης παρτίδας εμβολίων της Moderna και κατά συνέπεια η διαδικασία του εμβολιασμού συνεχίστηκε κανονικά με την εν λόγω παρτίδα.