Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση από Έλληνες υποστηρικτές της θεωρίας συνωμοσίας QAnonΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Παραπληροφόρηση από Έλληνες υποστηρικτές της θεωρίας συνωμοσίας QAnon

5 Φεβ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Ο Πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο Πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella συνελήφθησαν. Βίντεο απεικονίζει την αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τους συλληφθέντες.

Συμπέρασμα 1:

Κανένας από τους προαναφερθέντες δεν έχει συλληφθεί. To βίντεο δεν καταγράφει τη μεταφορά συλληφθέντων αλλά την αυτοκινητοπομπή που συνόδευε τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo κατά την επίσκεψη του στην Ιταλία στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020.

Ισχυρισμός 2:

Ο Πάπας Φραγκίσκος συνελήφθη.

Συμπέρασμα 2:

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν συνελήφθη. Μετά την κυκλοφορία της φήμης ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε δημόσιες εμφανίσεις.

Ισχυρισμός 3:

Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις κατευθύνονται προς την Washington επειδή ο Donald Trump θα κηρύξει στρατιωτικό νόμο για να εμποδίσει τον Joe Biden να αναλάβει την προεδρία.

Συμπέρασμα 3:

Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις κατευθύνονται προς την Washington για να διασφαλίσουν ότι η αναγόρευση του νέου Προέδρου Joe Biden θα διεξαχθεί σε ομαλές συνθήκες.

Έπειτα από το περιστατικό της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Donald Trump στις 6 Ιανουαρίου 2021, εντοπίζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σωρεία ανυπόστατων ισχυρισμών. Οι εν λόγω ισχυρισμοί σχετίζονται με υποτιθέμενο μυστικό σχέδιο που εξελίσσεται με απώτερο σκοπό την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος των ΗΠΑ και αφετέρου την ανατροπή διαφόρων κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, μέσω μαζικών συλλήψεων και αιφνίδιων διακοπών ρεύματος.

Το σύνολο των εν λόγω συνωμοσιολογικών ισχυρισμών πηγάζει από υποστηρικτές της ομάδας των QAnon. Ας δούμε τι ισχύει πραγματικά για τους υπό εξέταση ισχυρισμούς.

Παράδειγμα δημοσίευσης στο Facebook.

Λίγα λόγια για τη θεωρία συνωμοσίας των QAnon

Συνοπτικά, οι QAnon αποτελούν μια ομάδα ακροδεξιών, που υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει μια παγκόσμια σέχτα Σατανιστών παιδόφιλων, η οποία αποτελείται από μια ελίτ Δημοκρατικών, πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων επιφανών προσωπικοτήτων. Σύμφωνα με τη θεωρία των QAnon, η εν λόγω ελίτ σκοπό έχει να υπονομεύσει την εξουσία του Donald Trump, ο οποίος μάχεται εναντίον τους. [Πηγή]


Σύλληψη του Πρωθυπουργού Giuseppe Conte και του Προέδρου της Ιταλίας Sergio Mattarella

Στο πλαίσιο της θεωρίας περί μαζικών συλλήψεων διαφόρων κυβερνητικών εκπροσώπων ανά τον κόσμο, εντοπίζουμε το παρακάτω δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανάρτηση που έγινε στις 10 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο Πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella “συνελήφθησαν μαζί με πολλούς άλλους”. Ο ισχυρισμός στηρίζεται σε ένα βίντεο στο οποίο βλέπουμε “μία αυτοκινητοπομπή να μεταφέρει τους εν λόγω πολιτικούς“.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο βίντεο δεν καταγράφει τη μεταφορά συλληφθέντων αλλά την αυτοκινητοπομπή που συνόδευε τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo κατά την επίσκεψη του στην Ιταλία στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία είδηση περί σύλληψης των δύο αναφερόμενων προσώπων, γεγονός που καθιστά τον εν λόγω ισχυρισμό ψευδή.

[Πηγή]

Σύλληψη του Πάπα Φραγκίσκου

Στο ίδιο συνωμοσιολογικό πλαίσιο εντάσσεται και η ανάρτηση περί σύλληψης του Πάπα Φραγκίσκου. Ο εν λόγω ισχυρισμός πηγάζει από διάφορα ξένα δημοσιεύματα και αποτελεί εξίσου ψευδή πληροφορία που συνδέεται με τη θεωρία συνωμοσίας των QAnon. [Πηγή 1][Πηγή 2][Πηγή 3]

Με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό ασχολήθηκαν και άλλοι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων ένας εκ των οποίων είναι και το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Reuters δεν εντοπίζεται καμία αναφορά από αξιόπιστους οργανισμούς ειδήσεων που να υποστηρίζει τον εν λόγω ισχυρισμό.

Επιπλέον, μετά από επικοινωνία που είχαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον Αιδεσιμότατο Roger Landry, τον μόνιμο παρατηρητή της Αγίας Έδρας στις Η.Π.Α., αναφέρουν πως ο “ισχυρισμός για τη σύλληψη του Πάπα δεν είναι αληθής”.

Δημόσιες εμφανίσεις του Πάπα Φραγκίσκου

Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου του 2021, και έπειτα από την κυκλοφορία της υπό εξέταση φήμης, ο Πάπας Φραγκίσκος έβγαλε το καθιερωμένο κήρυγμα του και έχει δραστηριοποιηθεί στο λογαριασμό που διατηρεί στην πλατφόρμα του Twitter. [Πηγή 1][Πηγή 2]

[Πηγή]

Σύμφωνα με τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έχει συλληφθεί, κατά συνέπεια ο υπό εξέταση ισχυρισμός είναι αναληθής.

Ο Donald Trump θα κηρύξει στρατιωτικό νόμο για να εμποδίσει τον Joe Biden να αναλάβει την προεδρία

Ακόμη μία φήμη έχει κάνει την εμφάνιση της τις τελευταίες ημέρες και στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον Donald Trump. Ο ισχυρισμός πλαισιώνεται από διάφορες εικόνες και βίντεο, ωστόσο, και σε αυτή τη περίπτωση, ο ισχυρισμός δεν αληθεύει.

Παρακάτω βλέπουμε παραδείγματα αναρτήσεων του εν λόγω ισχυρισμού:

Ανακυκλωμένη φωτογραφία από το 2009 [Πηγή]

Το παραπάνω βίντεο προέρχεται από το προφίλ του δημοσιογράφου του NBC Shomari Stone στο Twitter και παρουσιάζει τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην Washington:

Μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων προς την Washington [Πηγή]

Όμως, κάποιες από τις φωτογραφίες, καθώς επίσης και το βίντεο, στην πραγματικότητα απεικονίζουν τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων που θα διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της ορκωμοσίας του Joe Biden, η οποία θα λάβει χώρα στις 20 Ιανουαρίου 2021. [Πηγή]

Είναι γεγονός, πως κατόπιν του περιστατικού της εισβολής στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, η επερχόμενη ορκωμοσία του Joe Biden αντιμετωπίζεται με υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας. Κατά συνέπεια, πολλές στρατιωτικές δυνάμεις μετακινούνται προς την Washington με αυτό το σκοπό. Μάλιστα σύμφωνα με το National Public Radio μέχρι και 20.000 στρατιώτες θα βρίσκονται στην Washington την ημέρα της ορκωμοσίας. [Πηγή 1][Πηγή 2]

Επιπλέον, στο νήμα συζήτησης που δημιούργησε η αστυνομία της Washington στο λογαριασμό που διαθέτει στο Twitter, μπορούμε να διαβάσουμε περισσότερες πληροφορίες για την προετοιμασία της πόλης σχετικά με την τελετή ορκωμοσίας. Ανάμεσα στις διαθέσιμες πληροφορίες μπορούμε να ακούσουμε τον αρχηγό της αστυνομίας της Washington να αναφέρεται στο αντίστοιχο θέμα. [Πηγή]

Robert Contee:
“Νομίζω ότι μπορείτε να περιμένετε να δείτε κάπου πάνω από 20.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς”

Αυτές οι κινήσεις αυξημένης ασφαλείας ακολουθούν το ψήφισμα της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου με το οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε για δεύτερη φορά πρόταση μομφής εναντίον του Donald Trump για “υποκίνηση εξέγερσης”. [Πηγή]

Όπως μπορούμε να δούμε στην παρακάτω φωτογραφία τα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς ήδη περιπολούν τους δρόμους της πόλης αλλά και τους διαδρόμους του Καπιτωλίου, μάλιστα μερικοί είναι οπλισμένοι.

Hundreds of National Guard troops hold inside the Capitol Visitor’s Center to reinforce security at the Capitol in Washington, Wednesday, Jan. 13, 2021. The House of Representatives is pursuing an article of impeachment against President Donald Trump for his role in inciting an angry mob to storm the Capitol last week. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Το εν λόγω θέμα έχει εξεταστεί και από την ομάδα ελέγχου γεγονότων PolitiFact. [Πηγή 1][Πηγή 2][Πηγή 3]

Πέρα όμως από τις σχετικές καταρρίψεις σχετικά με τις φωτογραφίες στρατιωτικών δυνάμεων, δεν υπάρχει ούτε νομική βάση η οποία θα επέτρεπε στον Donald Trump να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο του εν λόγω ισχυρισμού, ορισμένοι εκ των υποστηρικτών του Donald Trump κάνουν λόγο για επιστράτευση μιας νομοθετικής πράξης με το όνομα “Insurrection Act” η οποία δίνει τη δυνατότητα να κληθεί ο στρατός για να κατασταλεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως μια ένοπλη εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης ενώ άλλοι κάνουν λόγω για επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Το “Insurrection Act” έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές κατά την ιστορία των ΗΠΑ για καταστολή σοβαρών διαταραχών της τάξης με πιο πρόσφατη περίπτωση τις εξεγέρσεις του Los Angeles το 1992. [Πηγή]

Αντίθετα με το “Insurrection Act” το οποίο είναι μια σαφώς ορισμένη νομοθεσία, η έννοια του στρατιωτικού νόμου στις ΗΠΑ δεν έχει νομικό ορισμό.

Όπως αναφέρει και η σελίδα ελέγχου γεγονότων Politifact σε ένα εκτενές επεξηγηματικό άρθρο σχετικά με το θέμα, προκειμένου να χρησιμοποιήσει ο Trump το “Insurrection Act” πρέπει να ακολουθήσει μια πολύ συγκεκριμένη σειρά βημάτων, με πρώτο το ανοιχτό κάλεσμα για άρση των εχθροπραξιών από την ομάδα που εμπλέκεται στην “εξέγερση”. Κατόπιν, και εφόσον οι εχθροπραξίες δεν σταματήσουν, ο Πρόεδρος μπορεί να εκδώσει εντολή για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων. [Πηγή]

Ωστόσο ο Trump δεν έχει προβεί σε κανένα βήμα που θα του επέτρεπε να επικαλεστεί το “Insurrection Act”.

Ο ισχυρισμός περί δυνατότητας διακύρηξης στρατιωτικού νόμου στηρίζεται, σύμφωνα με οπαδούς του Donald Trump, σε μια προεδρική εντολή του 2018 σχετικά με δυνητική παρέμβαση στη διεξαγωγή εκλογών. Όπως εξήγησαν στο Politifact 6 ειδικοί συνταγματικού δικαίου, η εν λόγω προεδρική εντολή επιτρέπει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε ξένες δυνάμεις οι οποίες θα προσπαθούσαν να εμπλακούν στις Αμερικανικές εκλογές, ωστόσο, δεν έδινε καμία δυνατότητα επιβολής στρατιωτικού νόμου.

Συγκεκριμένα όπως τονίζουν, οποιοδήποτε προεδρικό διάταγμα έδινε τέτοια εξουσία στον Πρόεδρο των ΗΠΑ θα ήταν πλήρως αντισυνταγματικό. Συγκεκριμένα το 1866, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι δε μπορεί να εφαρμοστεί στρατιωτικός νόμος εφόσον υπάρχουν λειτουργικά αστικά δικαστήρια. Με απλά λόγια αποφάσισαν ότι ο στρατιωτικός νόμος είναι επιλογή μόνο όταν υπάρχει πλήρης κατάρευση των βασικών κοινωνικών θεσμών. Ακόμα όμως και σε αυτή τη περίπτωση, ο Πρόεδρος θα έπρεπε να έχει έγκριση χρήσης του στρατού από το Κογκρέσο όπως τόνισε ο Joseph Nunn σε μια εκτενή μελέτη του σχετικά με τον στρατιωτικό νόμο στις ΗΠΑ. [Πηγή]

Η παγκόσμια διακοπή ρεύματος

Ακόμη ένας ισχυρισμός σχετικός με όλα τα παραπάνω είναι αυτός των επερχόμενων μαζικών διακοπών ρεύματος. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ο ισχυρισμός πως μία σειρά από επερχόμενες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος θα οφείλεται σε μυστική επιχείρηση υπό την ηγεσία του Donald Trump.

Παράδειγμα σχετικής δημοσίευσης στο Facebook:

Η διακοπή ρεύματος στο Πακιστάν στις 10 Ιανουαρίου 2021, είναι αληθινή. Η δεύτερη, παρόμοια διακοπή ρεύματος στο Βερολίνο φαίνεται πως δεν συνέβη ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για την υποτιθέμενη διακοπή ρεύματος στο Βατικανό. [Πηγή]

Η διακοπή ρεύματος στο Πακιστάν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές. Όπως διαβάζουμε στο αναλυτικό άρθρο της “The Indian Express” οι διακοπές ρεύματος είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στο Πακιστάν καθώς οι υποδομές παραγωγής ενέργειας της χώρας θεωρούνται εύθραυστες. Μάλιστα, ιστορικά οι συχνές διακοπές ρεύματος έχουν προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών. [Πηγή]

Όσον αφορά την διακοπή ρεύματος στο Βερολίνο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία σχετική ειδησεογραφική αναφορά μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως πιθανότατα είναι ψευδής ισχυρισμός.

Τέλος, η διακοπή ρεύματος στο Βατικανό διαψεύδεται. Ο Mountain Butorac που παρέχει υπηρεσίες ξενάγησης στο Βατικανό και διατηρεί την σχετική ιστοσελίδα The Catholic Traveler αναφέρει πως ότι δεν υπήρξε «μαζική συσκότιση» στο Βατικανό. [Πηγή]

Στην ίδια κατάρριψη έχει προχωρήσει και η σελίδα ελέγχου γεγονότων USA Today. [Πηγή]

Αντίστοιχη μαρτυρία καταθέτει και ο Colm Flynn, ανταποκριτής του Eternal Word Television Network που ζει κοντά στο Βατικανό  ο οποίος δήλωσε στο Catholic News Agency Καθολικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο ότι “δεν πρόσεξε διακοπή ρεύματος το Σαββατοκύριακο”. [Πηγή]

Συμπεράσματα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία τόσο από σελίδες ενημέρωσης όσο και από ειδικούς συνταγματικούς δικαίου καθίσταται σαφές πως οι εξεταζόμενοι ισχυρισμοί είναι στο σύνολο τους ψευδείς. Ο ισχυρισμός περί κύρηξης στρατιωτικού νόμου από τον Donald Trump δεν έχει καμία νομική βάση ενώ οι ισχυρισμοί περί συλλήψεων πολιτικών και μαζικών blackout ανά τον κόσμο θεωρούνται ψευδείς.