Ποιοι είμαστε
Αρχική Το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον εμβολιασμόΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον εμβολιασμό

13 Φεβ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Έγγραφο της Κομισιόν αναφέρει ότι δεν ειναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και ο εμβολιασμος λόγω παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι ελευθερίας. Οι αποφάσεις είναι υποχρεωτικές και πρέπει να εφαρμόζονται από την κυβέρνηση.

Συμπέρασμα:

Το έγγραφο είναι απόσπασμα ψηφίσματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για συστάσεις προς τα 47 κράτη μέλη ενός διεθνή οργανισμού. Σε αυτό, δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο ότι η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική. Συνίσταται ο μη υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού, όπως ήδη ισχύει, και το κείμενο επικεντρώνεται στην ανάγκη πρόσβασης στα εμβόλια χωρίς διακρίσεις.

Στο Facebook εντοπίστηκαν δημοσιεύσεις που αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει στις κυβερνήσεις έγγραφο για τη διαχείριση της πανδημίας. Σύμφωνα με το κείμενο που διαμοιράζεται, στο έγγραφο, οι αποφάσεις του οποίου δεσμεύουν όλα τα κράτη-μέλη, αναφέρεται ότι η χρήση μάσκας και ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικά καθώς παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία. Οι εν λόγω ισχυρισμοί ωστόσο συνιστούν παραπληροφόρηση.

Σύμφωνα με το υπό εξέταση κείμενο, η παράταση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 αλλά και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μετά την ψήφιση των οδηγιών είναι παράνομα. Το μήνυμα που συνοδεύει τις υπό εξέταση δημοσιεύσεις καλεί σε αψήφιση των μέτρων και ζητά από νομικούς να αναλάβουν δράση.

Αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο όπως αναρτήθηκε στο Facebook:

Πολλές από τις δημοσιεύσεις συνοδεύονται από την εικόνα που ακολουθεί, την οποία παρουσιάζουν ως αποδεικτικό του ισχυρισμού.

Το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

Το έγγραφο προέρχεται από τα πρακτικά συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που έλαβε χώρα από τις 25-28 Ιανουαρίου 2021. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μία προσωρινή εκδοχή (provisional version), του ψηφίσματος που υιοθετήθηκε από την Συνέλευση στις 27 Ιανουαρίου 2021. Το κείμενο είναι μία σειρά από συστάσεις προς τα 47 κράτη-μέλη που απαρτίζουν το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σε κανένα σημείο του ψηφίσματος δεν εντοπίζεται ο ισχυρισμός ότι οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα. Επίσης, όσον αφορά τον εμβολιασμό, πράγματι αναφέρεται, αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να αποφασίσει αν θα εμβολιαστεί ή όχι.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το ψήφισμα δεν κάνει λόγο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο κείμενο προτείνεται στα κράτη να πραγματοποιήσουν καμπάνιες ενημέρωσης για τα εμβόλια, να αντιμετωπίσουν ισότιμα και ισόνομα τους πολίτες και να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών με σκοπό την αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί.

Σε σημεία του ψηφίσματος τονίζεται η σημασία του εμβολιασμού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Χαρακτηριστικά εντοπίζουμε στην πρώτη σελίδα (παράγραφος 2):

Αγγλικό κείμενο: Rapid deployment worldwide of safe and efficient vaccines against Covid-19 will be essential in order to contain the pandemic, protect health-care systems, save lives and help restore global economies.

Μετάφραση: Κρίνεται απαραίτητη η ταχεία ανάπτυξη ασφαλών και αποδοτικών εμβολίων κατά της Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία, να προστατευθούν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, να σωθούν ζωές και να αποκατασταθεί η οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολούθως, στην δεύτερη σελίδα (παράγραφος 7) η Κοινοβουλευτική Συνέλευση κρίνει ότι τα εμβόλια θα πρέπει να θεωρούνται δημόσια αγαθά και να είναι προσβάσιμα από όλους.

Αγγλικό κείμενο: Scientists have done a remarkable job in record time. It is now for governments to act. The Assembly supports the vision of the Secretary General of the United Nations that a Covid-19 vaccine must be a global public good. Immunisation must be available to everyone, everywhere.

Μετάφραση: Οι επιστήμονες έκαναν σε χρόνο ρεκόρ αξιοσημείωτη δουλειά. Εναπόκειται τώρα στις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση. Η Συνέλευση υποστηρίζει το όραμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι το εμβόλιο για την Covid-19 θα πρέπει να είναι ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Η ανοσοποίηση πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους, όπου κι αν βρίσκονται.

Το ψήφισμα κλείνει (παράγραφος 8) καλώντας τα κοινοβούλια όλων των χωρών να ασκήσουν τις εξουσίες που διαθέτουν για να διασφαλίσουν την ομαλή και δίκαιη διανομή των εμβολίων στους πολίτες τους.

Αγγλικό κείμενο: With reference to Resolution 2337 (2020) on Democracies facing the Covid-19 pandemic, the Assembly reaffirms that, as cornerstone institutions of democracy, parliaments must continue to play their triple role of representation, legislation and oversight in pandemic circumstances. The Assembly thus calls on parliaments to exercise these powers, as appropriate, also in respect of the development, allocation and distribution of Covid-19 vaccines.” (σελ. 4)

Μετάφραση: Όσον αφορά το ψήφισμα 2337 (2020) για τις Δημοκρατίες (εννοώντας δημοκρατικά εκλεγμένες χώρες) που έρχονται αντιμέτωτες με την πανδημία της Covid-19, η Συνέλευση επιβεβαιώνει εκ νέου ότι, τα κοινοβούλια, ως ακρογωνιαίοι λίθοι της δημοκρατίας, πρέπει να συνεχίσουν να διαδραματίζουν σε συνθήκες πανδημίας τον τριπλό τους ρόλο, δηλαδή της εκπροσώπησης, της νομοθεσίας και της εποπτείας. Ως εκ τούτου, η Συνέλευση καλεί τα κοινοβούλια να ασκήσουν τις ίδιες εξουσίες, κατά τις διαδικασίες της δημιουργίας, του καταμερισμού και της διανομής των εμβολίων της Covid-19, λαμβάνοντας υπόψη την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Το ψήφισμα βασίζεται σε έκθεση που έχει ξεκινήσει να συντάσσεται από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης (Committee on Social Affairs, Health and Sustainable Development) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και θα επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την πανδημία.

Πιο αναλυτικά, στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 η συγκεκριμένη Επιτροπή αποφάσισε να υποβάλει πρόταση ψηφίσματος προς την Συνέλευση με τίτλο “Towards a Covid-19 vaccine: ethical, legal and practical considerations”. Πρόκειται για μία έκθεση που θα επικεντρώνεται στην ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτών με σκοπό τον εμβολιασμό τους και στον σχεδιασμό μίας διαδικασίας διανομής των εμβολίων με διαφανή και ισότιμο τρόπο.

Όπως αναφέρεται και στην αρχική έκθεση που κατατέθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2021, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η διαδικασία για την σύνταξή της χρονοβόρα, στην τελική έκθεση θα παρουσιάζεται ο τρόπος που τα εμβόλια αναπτύχθηκαν, εγκρίθηκαν, κυκλοφόρησαν και τις διαδικασίες επόπτευσης των μακροχρόνιων επιδράσεων που μπορεί να επιφέρουν λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους που αφορούν θέματα ηθικά, νομικά και πρακτικά. Επίσης, υπάρχουν προτάσεις προς υιοθέτηση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση με σκοπό να συμβάλουν στη δημιουργία από τις χώρες ενός διακρατικού και ενδοκρατικού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό. Η έκθεση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δηλαδή βρίσκεται, όπως παρουσιάζεται από τα επίσημα έγγραφα, υπό επεξεργασία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι μία οικονομική και πολιτική ένωση που απαρτίζεται από 27 χώρες από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ανάμεσα στα θεσμικά όργανα που έχουν θεσπιστεί για την ομαλή, διαφανή και δημοκρατική της λειτουργία της Ένωσης είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα από τα εκτελεστικά όργανα της ΕΕ, το μόνο αρμόδιο για την κατάρτιση προτάσεων για νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι προτάσεις αυτές κατατίθενται εν συνεχεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διεθνής οργανισμός που απαρτίζεται από 47 χώρες κάποιες από τις οποίες βρίσκονται εκτός του ευρωπαϊκού χώρου, όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Αρμενία κ.α.. Σκοπός της δημιουργίας του είναι η προώθηση της δημοκρατίας και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, το οποίο πραγματοποιείται μέσω της επίτευξης συμφωνιών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων ανάμεσα σε αυτές τις χώρες.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι ένα από τα σώματα που απαρτίζουν το Συμβούλιο της Ευρώπης και απαρτίζεται από 324 κοινοβουλευτικά μέλη από 47 κράτη μέλη. Όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε η Συνέλευση “αποτελεί δημοκρατικό φόρουμ συζητήσεων και εποπτεύει τις εκλογές“. Ανάμεσα στις δικαιοδοσίες που έχει είναι να εκλέγει τον Γενικό Γραμματέα, τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τους δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Συνέλευση δεν έχει την εξουσία να ψηφίσει νόμους που να δεσμεύουν τα κράτη που την απαρτίζουν. Η Επιτροπή των Υπουργών είναι το σώμα λήψης των αποφάσεων του Συμβουλίου.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως το έγγραφο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφορά συστάσεις που προτείνονται μέσω ψηφίσματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τρόπο χάραξης της στρατηγικής σχετικά με τον εμβολιασμό των πολιτών από τα 47 κράτη. Το κείμενο τονίζει την ανάγκη πρόσβασης όλων των πολιτών στα εμβόλια χωρίς διακρίσεις.

Σε αυτό το έγγραφο δεν γίνεται λόγος για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά τη μάσκα. Επίσης, συνίσταται ο μη υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού, όπως ήδη ισχύει. Το έγγραφο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).