Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η ΝΑΣΑ δεν έχει σημάνει συναγερμό για αστεροειδήΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όχι, η ΝΑΣΑ δεν έχει σημάνει συναγερμό για αστεροειδή

19 Φεβ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Έχει σημανθεί συναγερμός από τη NASA καθώς τεράστιος αστεροειδής απειλεί τη Γη.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση clickbait τίτλου. Στο κυρίως κείμενο του άρθρου αναφέρεται ότι δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα πρόσκρουσης του αστεροειδή με την γη.

Παραπλανητικοί τίτλοι εντοπίστηκαν σε άρθρα για τον αστεροειδή 2001 FO32 που θα πλησιάσει τη γη την 21η Μαρτίου 2021. Σύμφωνα με αυτούς του τίτλους η Γη απειλείται άμεσα από τον αστεροειδή ενώ μάλιστα η ίδια η NASA έχει σημάνει συναγερμό για το θέμα. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει.

Παράδειγμα: makeleio.gr, spoilers.gr, alarm.rodos-island.gr, europost.gr

Όπως μπορείτε να δείτε και στα παραδείγματα που παρουσιάζονται, η κινδυνολογία εντοπίζεται μόνο στον τίτλο κι όχι σε κάποιο άλλο σημείο του άρθρου.

Στιγμιότυπο από το άρθρο που αναρτήθηκε στο makeleio.gr.

Τα δεδομένα της NASA για τον αστεροειδή

Ο αστεροειδής 231937 (2001 FO32), σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της NASA (μπορείτε να βρείτε τα δεδομένα για τον αστεροειδή βάζοντας τον κωδικό “231937” στη μπάρα αναζήτησης), παρατηρήθηκε πρώτη φορά στις 23 Μαρτίου 2001 χάρη στο πρόγραμμα LINEAR στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Ο αμερικανικός διαστημικός οργανισμός τον κατατάσσει, βάσει των διαστάσεων και της πορείας που θα διανύσει σε σχέση με την τροχιά της γης, στους Απολλώνιους αστεροειδείς.

Στιγμιότυπο από τη βάση δεδομένων της NASA για τον αστεροειδή 2001 FO32.

Ο αστεροειδής θεωρείται ως δυνητικά επικίνδυνος (PHA – Potentially Hazardous Asteroid) καθώς θα απέχει από τη γη περίπου 2,106,351 χιλιόμετρα, τη στιγμή που θα βρίσκεται πιο κοντά σε αυτήν. Όσον αφορά τη διάμετρό του, σύμφωνα με το spacereference.org, υπολογίζεται ότι είναι περίπου 0.767 με 1.714 χιλιόμετρα, γεγονός που τον καθιστά μεγαλύτερο από το 97% των αστεροειδών αλλά μικρότερο συγκριτικά με τους μεγάλους αστεροειδείς.

Σύγκριση υπολογιζόμενης ανώτερης διαμέτρου με τη γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης”. Στιγμιότυπο από Google Earth.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, ο 2001 FO32 προβλέπεται να πλησιάσει τη γη συνολικά 5 φορές τις επόμενες δεκαετίες.

Προβλεπόμενες ημερομηνίες και αποστάσεις για τον αστεροειδή 2001 FO32.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε την πορεία που θα ακολουθήσει ο αστεροειδής με αποκορύφωμα την 21η Μαρτίου 2021, ημερομηνία που θα βρίσκεται πιο κοντά στον πλανήτη μας.

Πηγή: spacereference.org / Editing: ellinikahoaxes.gr

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρω, εντοπίζεται αναντιστοιχία ανάμεσα στον τίτλο και στο περιεχόμενο των υπό εξέταση άρθρων. Ενώ ο αναφερόμενος αστεροειδής θα πλησιάσει όντως τη Γη, η πιο κοντινή απόσταση που θα φτάσει είναι τα 2,106,351 χιλιόμετρα ενώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υπάρχει καμία προειδοποίηση από οποιονδήποτε επιστημονικό φορέα συμπεριλαμβανομένης και της NASA για πιθανή αλλαγή πορείας του αστεροειδή 2001 FO32. Κατά συνέπεια οι τίτλοι των υπό εξέταση δημοσιευμάτων συνιστούν κινδυνολογική παραπληροφόρηση παρότι το κείμενο τους μεταφέρει σωστά τα δεδομένα.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).