Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Το φυλλάδιο που μοίρασε η νεολαία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Fact check: Το φυλλάδιο που μοίρασε η νεολαία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

16 Μαρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μοίρασε φυλλάδια που αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στις 9/3/2021, είπαν "Πάμε να τους σκοτώσουμε". Tο γεγονός διαψεύδεται από το αυθεντικό βίντεο.

Συμπέρασμα:

Στο βίντεο ακούγονται καθαρά οι αστυνομικοί να λένε "Να τους σκοτώσουμε".

Στις 12 Μαρτίου 2021 δημοσιεύθηκε ενυπόγραφο άρθρο στην ιστοσελίδα vimapress.gr με τίτλο “Ύποπτα φυλλάδια όπου φαίνεται η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να λέει: «Πάμε να τους σκοτώσουμε!»”. Ο τίτλος του άρθρου όπως και στοιχεία που υπάρχουν στο κείμενο παραπληροφορούν το κοινό.

Στο άρθρο εντοπίζεται φωτογραφία από φυλλάδια που φέρουν το λογότυπο της Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Βόρειας Αθήνας. Σε αυτό υπάρχει σε εισαγωγικά η φράση “Πάμε να τους σκοτώσουμε” που ειπώθηκε από μέλη της ομάδας ΔΡΑΣΗ στη Νέα Σμύρνη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν στις 9 Μαρτίου 2021.

Το φυλλάδιο που μοίρασε η νεολαία του Σύριζα και υπάρχει στο άρθρο του vimapress.gr.

Εντός του υπό εξέταση άρθρου αναφέρεται πως το αυθεντικό βίντεο διαψεύδει τους ισχυρισμούς που υπάρχουν στο φυλλάδιο και κάνει λόγο για προβοκατόρικες ενέργειες και προπαγάνδα. Χαρακτηριστικά διαβάζουμε:

Η συγκεκριμένη προτροπή προέρχεται από φράση που δήθεν είπαν αστυνομικοί, κάτι όμως που το αυθεντικό σχετικό βίντεο διαψεύδει, γεγονός που αποδεικνύει την ύπαρξη μιας μεθοδευμένης προσπάθειας προβοκατόρικων ενεργειών και κακόβουλης προπαγάνδας με στόχο τη δημιουργία κοινωνικής αστάθειας.

Δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το φυλλάδιο έκανε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης.

Τι ισχύει

Στο φυλλάδιο γίνεται αναφορά στη φράση “Να τους σκοτώσουμε” που ακούγεται καθαρά να λένε οι αστυνομικοί στο βίντεο που ακολουθεί (00:53-00:54) το βράδυ της 9ης Μαρτίου 2021 στη Νέα Σμύρνη. Χρονικά, η επίμαχη φράση ειπώθηκε από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ, αφότου ενημέρωσαν τα κεντρικά ότι ένας συνάδελφός τους έμεινε πίσω (ένας διαδηλωτής τον είχε ρίξει από το μηχανάκι) και λίγο πριν αναχωρήσουν για να επιστρέψουν στο σημείο.


Διαβάστε ακόμη:
Το STAR δεν παρουσίασε ολόκληρο το διάλογο των ανδρών της ομάδας ΔΡΑΣΗ


Η Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Βόρειας Αθήνας έδωσε απάντηση για το υπό εξέταση άρθρο και τα όσα της καταλογίζουν, μέσω της σελίδας που διαθέτει στο Facebook.

Συμπέρασμα

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένα σύμφωνα με βίντεο από το ίδιο το περιστατικό, ο ισχυρισμός ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ λένε τη φράση “Να τους σκοτώσουμε” είναι αληθής. Ο τίτλος και το περιεχόμενο του υπό εξέταση άρθρου αποκρύπτουν στοιχεία και παραπληροφορούν το κοινό για τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το βράδυ.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).