Ποιοι είμαστε
Αρχική Η επινοημένη συνέντευξη του Nikola TeslaΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η επινοημένη συνέντευξη του Nikola Tesla

19 Μαρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός

Το 1899 ο Τέσλα έδωσε αυτή την συνέντευξη η οποία σπανίως έχει δημοσιευτεί για πάνω απο 100 χρόνια. Σε αυτήν ο Τέσλα αποκαλύπτει την μεγάλη συνωμοσία της επιστήμης

Συμπέρασμα

Η υποτιθέμενη συνέντευξη είναι μια κακή μετάφραση ενός σχετικά πρόσφατου θεατρικού έργου για τη ζωή του Τέσλα

Σε ιστολόγια και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωση κυκλοφορεί εδώ και καιρό μια συνέντευξη την οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς έδωσε ο Nikola Tesla το 1899. Ωστόσο η εν λόγω συνέντευξη δεν είναι πραγματική.

Παραδείγματα: nikolaosanaximandros.gr, end-artemis-sorra-cyprus.blogspot.com, thesecretrealtruth.blogspot.com, ellas-meeting.blogspot.com

Τι ισχύει

Η συνέντευξη που παραθέτουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα είναι ένα μεταφρασμένο απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Σέρβου Stevan Pešić, με τίτλο «Tesla: Or Customization of a Angel». Επιπρόσθετα στο κείμενο που κυκλοφορεί έχουν παραποιηθεί αρκετές από τις φράσεις του έργου.

Το έργο πρωτοξεκίνησε στη Σερβία σαν μια ραδιοφωνική παραγωγή και κατόπιν μετατράπηκε σε θεατρικό έργο, που ανέβηκε πρώτη φορά στη σκηνή στο Βελιγράδι το 1995. Έκτοτε, το έργο έχει παιχτεί εκατοντάδες φορές στο Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου, ενώ έχει περιοδεύσει σε αρκετές πόλεις των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας αλλά κι άλλες χώρες του εξωτερικού. Βασισμένες στο έργο γυρίστηκαν δύο ταινίες, μια το 2001 από τον σκηνοθέτη Slobodana Ž. Jovanović, και μια το 2014 από τον Dušan Mihailović. Αμφότερες προβλήθηκαν από τη Ραδιοτηλεόραση της Βοϊβοντίνα και το κανάλι RTV NS . Μπορείτε να διαβάσετε – στα Σερβικά- το άρθρο του περιοδικού Blic σχετικά με την 200η παράσταση του έργου, αλλά κι εδώ – στα αγγλικά- τους διαλόγους του θεατρικού.

Σύμφωνα με τον Pešić το έργο αποτελεί “ένα φιλοσοφικό παραμύθι του ανθρώπου και της ελπίδας, της ψυχής, του φωτός και του σύμπαντος”. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αρκετά σημεία του έργου αποτελούν καθαρή μυθοπλασία κι όχι ακριβή μεταφορά ή βιογραφία της ζωής του Τέσλα (δείτε πραγματικά στοιχεία για τη ζωή του Τέσλα το 1899 την εποχή που υποτίθεται ότι διαδραματίζεται η συνέντευξη). Η δημιουργική ελευθερία του έργου υπερκεράζει αυτή μιας «συνέντευξης», παραθέτοντας υποτιθέμενα γεγονότα που δεν συνέβησαν παρά αρκετά χρόνια μετά, ενώ εμφανίζονται και πολλές άλλες ασυνέπειες. Παραδείγματα:

Ο Αϊνστάιν το 1899, κατά τη διάρκεια αυτής της υποτιθέμενης συνέντευξης, ήταν μόλις 20 ετών. Η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας παρουσιάστηκε το 1905 και η Γενική το 1916 ενώ σε κάθε περίπτωση, η κριτική του Τέσλα πάνω στη θεωρία του έγινε πολύ αργότερα.

Η λέξη «ραντάρ» δεν υπήρχε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1930, ενώ το ραντάρ κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1935.

Οι μαύρες τρύπες ήταν κάτι εντελώς άγνωστο εκείνη την εποχή. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν προέβλεψε για πρώτη φορά την ύπαρξη μαύρων τρυπών το 1916, με βάση τη γενική θεωρία της σχετικότητας, ενώ ο όρος « μαύρη τρύπα » επινοήθηκε πολλά χρόνια αργότερα, το 1967, από τον Αμερικανό αστρονόμο John Wheeler.

Ο στενός φίλος του Tesla Mark Twain, δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει το 1899 το βιβλίο του « Mysterious Stranger ».

Το αγαπημένο περιστέρι του Τέσλα εμφανίστηκε πολύ αργότερα στα ζωή του.

Στο αντίστοιχο αγγλικό άρθρο (απ΄όπου και η μετάφραση στα ελληνικά) ο “κύριος Σμιθ” συστήνετε σαν δημοσιογράφος ενός περιοδικού που ουδέποτε υπήρξε σαν τίτλος περιοδικού στις ΗΠΑ: «Immortality» (Αθανασία)

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η συνέντευξη που αποδίδεται στον Τέσλα είναι πλαστή.

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας: Ο εφευρέτης Νίκολα Τέσλα είναι Θεσσαλός; καθώς επίσης και μια – πραγματική – συνέντευξη του Nikola Tesla στον Samuel Cohen, που δημοσιεύτηκε στο Electrical Experimenter τον Ιούνιο του 1915 (σελίδες 39 και 45).