Ποιοι είμαστε
Αρχική Εκατοντάδες χρήστες του FB πίστεψαν σατιρική δημοσίευση από το ΒατράχιΣΑΤΙΡΑ

Εκατοντάδες χρήστες του FB πίστεψαν σατιρική δημοσίευση από το Βατράχι

25 Μαρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η κυβέρνηση επέτρεψε τις ατομικές παρελάσεις μέσα στο σπίτι.

Συμπέρασμα:

Αν και το δημοσίευμα είναι ολοφάνερα σατιρικό, εκατοντάδες χρήστες του Facebook το πίστεψαν.

Ενόψει του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατά την περίοδο της πανδημίας, σειρά δημοσιεύσεων στο Facebook έκαναν λόγο για κυβερνητική θεσμοθέτηση ατομικών παρελάσεων στο σπίτι. Ενώ εκατοντάδες χρήστες πίστεψαν πως πρόκειται για πραγματική είδηση, οι δημοσιεύσεις αναπαράγουν μια σατιρική επινόηση.

Τι ισχύει

Αρχική πηγή των αναρτήσεων που αναπαράγονται είναι επινοημένο άρθρο από τη σατιρική ιστοσελίδα το Βατράχι. Με μια ματιά στην εν λόγω σελίδα, ο χαρακτήρας της γίνεται εμφανής:

Η σελίδα εξηγεί και πιο αναλυτικά στην ενότητά της «σχετικά με εμάς»:

«Το site αυτό δεν είναι σε καμιά περίπτωση ειδησεογραφικό ενώ τα άρθρα που εμφανίζονται σε αυτό είναι προϊόν επινόησης τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται με αληθινές ειδήσεις»

Η αρχική έκδοση του άρθρου είχε κυκλοφορήσει στις 05/10/2020 με αναφορά στην τότε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Συμπερασματικά

Ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τις ατομικές παρελάσεις στο σπίτι είναι αναληθής, και προέρχεται από σατιρικό δημοσίευμα.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.