Ποιοι είμαστε
Αρχική Σατιρική είδηση για δηλώσεις του Παπακωνσταντίνου «υπέρ της ευθανασίας των συνταξιούχων» αναπαράγεται ως πραγματικήΣΑΤΙΡΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Σατιρική είδηση για δηλώσεις του Παπακωνσταντίνου «υπέρ της ευθανασίας των συνταξιούχων» αναπαράγεται ως πραγματική

7 Απρ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι «η ευθανασία είναι η μόνη βιώσιμη λύση για συνταξιούχους άνω των 75 ετών».

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για μη πραγματικές αλλά επινοημένες, φανταστικές δηλώσεις που συμπεριλήφθηκαν το 2011 από ιστολόγιο σε σατιρικό πρωτοσέλιδο «εφημερίδας από το μέλλον».

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ξανά ο ισχυρισμός πως ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει στο παρελθόν δηλώσει ότι «η ευθανασία είναι η μόνη βιώσιμη λύση για συνταξιούχους άνω των 75 ετών». Ωστόσο, πρόκειται για σατιρικό δημοσίευμα προ δεκαετίας και όχι για πραγματική δήλωση.

Παραδείγματα: aphdalosnays.blogspot.com, spoilers.gr, pelacgos.blogspot.com

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές από χρήστες του Facebook τον Μάιο του 2020 και τον Απρίλιο του 2021, όπως μπορούμε να δούμε σε στιγμιότυπα αναρτήσεων που ελήφθησαν στις 06/04/2021:


Τι ισχύει;

Η εικόνα, η οποία μοιάζει με απόσπασμα από φύλλο εφημερίδας και ενσωματώνει τις επίμαχες δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αποτελεί τμήμα σατιρικού «πρωτοσελίδου της εφημερίδας Το Βήμα από το μέλλον (2013)», όπως είχε κατασκευαστεί ψηφιακά το 2011 από ιστολόγιο ενώ είχε αναπαραχθεί, μάλιστα, και από διάφορες άλλες ιστοσελίδες, με σαφή και ρητή τη σατιρική διάθεση. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Το σατιρικό πρωτοσέλιδο «από το μέλλον», όπως είχε δημοσιευθεί το 2011.

Ενδεικτικά, το πρωτοσέλιδο του «Βήματος» στις 15 Δεκεμβρίου 2013 είχε την εξής μορφή, η οποία είναι εμφανώς διαφορετική από αυτό που κυκλοφορεί στα υπό εξέταση δημοσιεύματα:

Απόσπασμα από το φύλλο της 15ης Δεκεμβρίου 2013, Εφ. «Το Βήμα».

Τέλος, δεν υπάρχει καμία αναφορά, πέραν των σατιρικών δημοσιευμάτων από το 2011, ότι ο πρώην Υπουργός έκανε ποτέ την υπό εξέταση δήλωση ούτε υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο που να το επιβεβαιώνει.

Συμπέρασμα

Συνολικά, ο ισχυρισμός ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι «η ευθανασία είναι η μόνη βιώσιμη λύση για συνταξιούχους άνω των 75 ετών» είναι ψευδής. Οι δηλώσεις αυτές έχουν επινοηθεί από ιστολόγιο το 2011, στο πλαίσιο σάτιρας.