Ποιοι είμαστε
Αρχική Like farming με την χρήση εικόνας νεαρής κοπέλας με αναπηρίαLIKE FARMING

Like farming με την χρήση εικόνας νεαρής κοπέλας με αναπηρία

1 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ανάρτηση σε πληθώρα σελίδων στο Facebook απεικονίζει ένα νεαρό κορίτσι με ακρωτηριασμένο το δεξί του πόδι να κάνει έκκληση για κοινοποίηση.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία που παρουσιάζεται λήφθηκε το 2015, δεν είναι επίκαιρη, και οι εκκλήσεις που συνοδεύουν τις υπό εξέταση αναρτήσεις δεν έγιναν από την εικονιζόμενη κοπέλα.

Φωτογραφία που απεικονίζει νεαρό κορίτσι με ακρωτηριασμένο το δεξί του πόδι αναρτήθηκε από σελίδες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και συγκέντρωσε χιλιάδες κοινοποιήσεις και σχόλια. Αν και η ανάρτηση είναι γραμμένη σε παροντικό χρόνο και σε πρώτο πρόσωπο, στην πραγματικότητα η φωτογραφία έχει ληφθεί το 2015 και η εικονιζόμενη κοπέλα δεν ζητάει ευχές και κοινοποιήσεις της φωτογραφίας της για τα γενέθλιά της.

Όπως βλέπουμε παρακάτω, οι σελίδες συνοδεύουν τις αναρτήσεις τους με ένα πανομοιότυπο κείμενο που καταλήγει σε επίκληση στο κοινό για κοινοποίηση της εικόνας. Λόγω της φύσης τους η απήχηση των δημοσιεύσεων είναι τεράστια, όμως, όπως θα δούμε παρακάτω πρόκειται μία ακόμη περίπτωση like farming.

Ποια είναι η κοπέλα της φωτογραφίας;

Στην εικόνα βλέπουμε την νεαρή Tia Leighs από το Κουμπράν της Ουαλίας, η οποία πάσχει από μία σπάνια ασθένεια που ονομάζεται Νευροϊνωμάτωση τύπου 1 (NF1). Η περίπτωση της έχει απασχολήσει τον τύπο και έτσι μπορούμε να εντοπίσουμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της. Η νόσος οδήγησε στη δημιουργία μεγάλου αριθμό όγκων στο δεξί της πόδι και τελικά στον ακρωτηριασμό της, την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Walesonline.co.uk η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην ανάρτηση έχει ληφθεί μερικές μέρες μετά την επέμβαση. [πηγή]

Σε σχετικό άρθρο εντοπίζουμε βίντεο δημοσιευμένο τον Σεπτέμβριο του 2015, στο οποίο η ασθενής κάνει τα πρώτα της βήματα, μετά την επέμβαση αφαίρεσης του κάτω άκρου της. [πηγή]

Αξίζει να σημειωθεί πως η οικογένεια της Tia Leighs τον Αύγουστο του 2015 δημιούργησε σελίδα προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό των £5.000 για την αγορά ειδικoύ αναπηρικού αμαξιδίου. Τελικά, ο διακεκριμένος αθλητής Ian Gough διαμεσολάβησε ώστε ο φιλανθρωπικός οργανισμός Princes Gate Trust να της αγοράσει ανεξάρτητα το αναπηρικό αμαξίδιο, και τελικά τα χρήματα της καμπάνιας αποταμιεύτηκαν ώστε η Tia στο μέλλον να αγοράσει προσθετικό πόδι. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Σε φωτογραφία που η Tia ανέβασε σε προσωπικό της λογαριασμό σε κοινωνικό δίκτυο το 2019, εμφανίζεται πλέον να έχει εφαρμόσει το προσθετικό πόδι.

Τι είναι το like farming στο Facebook. Μια κρυφή, άγνωστη απάτη

Η τεχνική Like farming είναι μια άγνωστη πρακτική που πολλοί δεν γνωρίζουν ή δεν συνειδητοποιούν ότι συμβαίνει. Αν οι χρήστες γνωρίζουν για αυτή την πρακτική, θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο, για τους επιτήδειους να ξεγελάσουν τους χρήστες και να τους κάνουν μέλη στις σελίδες τους. Και χωρίς μέλη ο επιτήδειος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί κανέναν γιατί δεν έχει κοινό.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω η φωτογραφία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λήφθηκε πριν από 6 χρόνια. Οι υπό εξέταση αναρτήσεις συνιστούν προσπάθεια εκμετάλλευσης φωτογραφιών που παρουσιάζουν άτομα με αναπηρία από σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την προσέλκυση κοινού.