Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το Αμβούργο ΔΕΝ σταματά τα self-test στα σχολείαΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ

Όχι, το Αμβούργο ΔΕΝ σταματά τα self-test στα σχολεία

3 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Το Αμβούργο σταματά τα self-test στα σχολεία, αφού οι αρχές ανακάλυψαν τοξική ουσία σε αυτά.

Συμπέρασμα:

Ορισμένα σχολεία του Αμβούργου έλαβαν προσωρινά την πρωτοβουλία παύσης χρήσης των self test της Κορεάτικης εταιρίας SD Biosensors τα οποία πουλάει η εταιρία Roche, αλλά οι αρμόδιες αρχές υγείας σημείωσαν ότι κατά την ορθή χρήση του τεστ δεν υπήρχε επαφή με τη θεωρούμενη ως επικίνδυνη ουσία, η οποία ήταν γνωστή. Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο που ενέκρινε τα αναφερόμενα τεστ δήλωσε επίσης πως η ποσότητα της ουσίας που περιεχόταν ήταν τόσο μικρή, που ακόμα και συμπτωματική επαφή με αυτή δεν ήταν επικίνδυνη. Ο Peter Albrecht, εκπρόσωπος των σχολικών αρχών του Αμβούργου, δήλωσε πως τα περισσευόμενα τεστ των Roche/SD Biosensors θα χρησιμοποιούνταν, και ότι, ενώ οι επόμενες παρτίδες των self-test θα ήταν από διαφορετική εταιρεία, που επρόκειτο για εκ των προτέρων προγραμματισμένη αλλαγή για λόγους ευχρηστίας και όχι ασφάλειας.

Μεγάλη απήχηση γνώρισε ο ισχυρισμός ότι το Αμβούργο σταματά τα self-test στα σχολεία, αφού οι αρχές ανακάλυψαν τοξική ουσία σε αυτά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για διαστρέβλωση πραγματικής είδησης.

Παραδείγματα: makeleio.gr, flogasport.gr, ellinikiafipnisis.blogspot.com, amazonios.eu, in.gr κ.α.

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε τα εξής:

Το Αμβούργο δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τα αμφιλεγόμενα self test σε σχολεία στο μέλλον. Όσοι ψέλλισαν στην Ελλάδα ότι στο αντιδραστήριο των self test περιέχεται επικίνδυνη χημική ουσία,  χαρακτηρίστηκαν «ψεκασμένοι». Εκεί όμως είναι Γερμανία…!
2 εκατομμύρια self test από μια κορεάτικη εταιρεία την οποια αντιπροσωπεύει και εμπορεύεται η μεγάλη και σπουδαία Roche, βρέθηκαν να περιέχουν επικίνδυνη ουσία εντός του διαλύματος στο οποίο γίνεται η καλλιέργεια για το τεστ.

Δύο εκατομμύρια τεστ λοιπόν αποφασίστηκε να μην διατεθούν στα παιδιά, για προφύλαξη τους. Αυτά στη Γερμανία και απέναντι σε έναν κολοσσό τη Roche. Εδώ δύο τυχαίοι τύποι μπήκαν από το παράθυρο, πήραν σύμβαση 5-6 εκατομμυρίων για self test και είναι άγνωστο αν θα ελέγξει κάνεις το τι περιέχουν και το πόσο ασφαλή είναι.

Το Αμβούργο διέταξε να σταματήσει η χρήση των self test από έναν κορεάτη πάροχο, που παρέχονταν ειδικά για χρήση σε σχολεία. Σύμφωνα με την έρευνα της WELT, αυτά περιέχουν μια τοξική χημική ουσία και χρησιμοποιούνται χωρίς προστατευτικά μέτρα. Τώρα η πόλη τραβάει φρένο έκτακτης ανάγκης.

Η πόλη του Αμβούργου δεν θα χρησιμοποιήσει κανένα κιτ δοκιμής από την κορεατική μάρκα SD Biosensor (Sars-CoV-2 Rapid Antigen Test) στην τρέχουσα φόρμα στα σχολεία στο μέλλον.

Το υγρό σε αυτά τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, από τα οποία αγοράστηκαν περίπου 2.089.000 κιτ δοκιμής, περιέχει μια χημική ουσία από την ομάδα των οκτυλο- / εννεϋλοφαινυλαιθοξυλικών – αλλά αυτή η ουσία ταξινομείται ως ουσία πολύ υψηλής επικινδυνότητας (SVHC) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και μάλιστα με μεγάλη πιθανότητα να είναι σοβαρός.

Η σχολική αρχή του κρατιδίου υπερασπίζεται την προηγούμενη αίτηση, αλλά ο εκπρόσωπος της σχολικής αρχής Peter Albrecht λέει επίσης: «Με τις προσεχείς παραδόσεις, θα χρησιμοποιηθεί ένα άλλο κιτ δοκιμής που αποκλείει επίσης αυτόν τον ελάχιστο κίνδυνο.»

Τι ισχύει

Στα τέλη Απριλίου 2021, η Welt.de δημοσίευσε άρθρο αναφορικά με τη χρήση αμφιλεγόμενων self-test, της Κορεάτικης εταιρίας SD Biosensors τα οποία πουλάει η εταιρία Roche, από τους μαθητές των σχολείων του Αμβούργου. Ωστόσο, το άρθρο αυτό διευκρίνιζε ότι δεν είχε τεκμηριωθεί κίνδυνος από τις αρμόδιες αρχές υγείας κατά τη χρήση του τεστ, ούτε είχε σημειωθεί κάποιο περιστατικό τραυματισμού, παρά μόνο είχαν υπάρξει αντιδράσεις από γονείς που θεωρούσαν ότι υπήρχε κίνδυνος. Οι αντιδράσεις είχαν προκύψει από τις οδηγίες που περιέχονταν με το τεστ, οι οποίες έκαναν λόγο για τυπική χρήση προστατευτικού εξοπλισμού όταν λαμβανόταν δείγμα από τρίτο πρόσωπο, και επίβλεψη από ενήλικα όταν κάποιος ανήλικος έκανε το τεστ στον εαυτό του.

Ο θεωρούμενος κίνδυνος αφορούσε την ουσία Triton X-100, η οποία όμως σύμφωνα με τις οδηγίες του τεστ δε συνιστούσε πρόβλημα κατά την ορθή χρήση του τεστ. Όπως εξήγησε και ο εκπρόσωπος των αρχών υγείας Martin Helfrich, αφού ο καταναλωτής χρησιμοποιούσε τον στειλεό του τεστ στον εαυτό του, έπρεπε να εισαγάγει τον στειλεό σε ένα κλειστό σωληνάριο, που περιέχει την ουσία Triton X-100, και να ρίξει λίγες σταγόνες στην πλακέτα του τεστ, άρα το Triton X-100 δεν θα ερχόταν σε επαφή με τον ίδιο το χρήστη. Η ουσία χρησιμοποιούνταν για την απενεργοποίηση του ιού που θα μπορούσε να φέρει το δείγμα του χρήστη του τεστ, και θεσμοί υγείας είχαν σημειώσει ότι η ανθρώπινη επαφή με μεγάλες ποσότητές της θα μπορούσε να ήταν επικίνδυνη.

Το άρθρο έκλεινε με δήλωση της Birgit Stöver, σχολικής ειδικού με το κυβερνητικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU), η οποία δήλωσε πως, παρότι το τεστ δεν ήταν επικίνδυνο με ορθή χρήση, η κυβέρνηση είχε ζητήσει την κατάλληλη εκπαίδευση των καθηγητών, κάτι που θεωρούσε πως δεν τηρήθηκε. Συνεπώς ζήτησε εξηγήσεις από τις σχολικές αρχές και την παύση χρήσης των εν λόγω τεστ. Το άρθρο επίσης ανέφερε ότι η χρήση του τεστ είχε σταματήσει σε ορισμένα και μόνο σχολεία του Αμβούργου.

Σε ανανέωση του άρθρου του Welt.de (αντίγραφο από τις 25 Απριλίου), οι δηλώσεις της κ. Stöver διαγράφηκαν, ενώ προστέθηκαν διευκρινήσεις από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών της Γερμανίας που είχε εγκρίνει το αναφερόμενο τεστ εξαρχής:

Λόγω της πολύ μικρής συγκέντρωσης της αναφερόμενης ουσίας στο διάλυμα, δεν υπάρχει κάποιο υγειονομικό ρίσκο ακόμα και με ακατάλληλη χρήση, όπως συμπτωματική επαφή του διαλύματος με το δέρμα.

Στην ανανεωμένη έκδοση του άρθρου διευκρινιζόταν επίσης ότι, ενώ οι επόμενες παραλαβές των self-test θα ήταν από διαφορετική εταιρεία, οι σχολικές αρχές υποστήριζαν τη χρήση των self-test των Roche/SD Biosensors που είχαν περισσέψει.

Σε άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου DPA, σημειώθηκε επίσης ότι, εκτός από την έγκριση του τεστ από το προαναφερόμενο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο, είχε υπάρξει περαιτέρω επαλήθευση της ασφάλειας του από το Ινστιτούτο Paul Ehrlich. Έτσι, ο Peter Albrecht, εκπρόσωπος των σχολικών αρχών του Αμβούργου, δήλωσε ότι τα self-test είχαν δοκιμαστεί και ήταν ασφαλή, και επιβεβαίωσε ότι τα τεστ των Roche/SD Biosensors θα εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται.

Ο κ. Albrecht προχώρησε σε περισσότερες διευκρινήσεις σε συνέντευξή του στο Zeit.de. Όπως δήλωσε, τα εν λόγω τεστ της Roche είχαν αγοραστεί έκτακτα το Μάρτιο όταν υπήρχε έλλειψη άλλων τεστ στην αγορά, και ενώ ήταν υψηλής ποιότητας, κανονικά προορίζονταν για χρήση από επαγγελματίες υγείας επομένως η σχετική διαδικασία ήταν πιο χρονοβόρα. Αλλάχθηκαν μόνο οι στειλεοί ώστε να είναι κατάλληλοι για χρήση στο μπροστινό μέρος της μύτης. Έτσι, ο κ. Albrecht δήλωσε ότι η αλλαγή εταιρείας παροχής για πιο εύχρηστα τεστ προγραμματιζόταν εδώ και καιρό, και δεν είχε σχέση με τη θεώρηση των τεστ των Roche/SD Biosensors ως επικίνδυνα, κάτι που δεν ίσχυε ως προς την ορθή χρήση τους ούτε κατά την έγκρισή τους, ούτε μετά τις αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι ακόμα και τα ξυλάκια chopsticks είναι επικίνδυνα αν τα βάλει κανείς στο μάτι του.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι το Αμβούργο σταματά τα self-test στα σχολεία, αφού οι αρχές ανακάλυψαν τοξική ουσία σε αυτά, συνιστά παραπληροφόρηση. Ορισμένα σχολεία του Αμβούργου έλαβαν προσωρινά την πρωτοβουλία παύσης χρήσης των self-test της εταιρείας Roche, αλλά οι αρμόδιες αρχές υγείας σημείωσαν ότι κατά την ορθή χρήση του τεστ δεν υπήρχε επαφή με τη θεωρούμενη ως επικίνδυνη ουσία, η οποία ήταν γνωστή. Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο που ενέκρινε τα αναφερόμενα τεστ δήλωσε επίσης πως η ποσότητα της ουσίας που περιεχόταν ήταν τόσο μικρή, που ακόμα και συμπτωματική επαφή με αυτή δεν ήταν επικίνδυνη. Ο Peter Albrecht, εκπρόσωπος των σχολικών αρχών του Αμβούργου, δήλωσε πως τα περισσευόμενα τεστ των Roche/SD Biosensors θα χρησιμοποιούνταν, και ότι, ενώ οι επόμενες παρτίδες των self-test θα ήταν από διαφορετική εταιρεία, επρόκειτο για εκ των προτέρων προγραμματισμένη αλλαγή για λόγους ευχρηστίας και όχι της ασφάλειας.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.