Ποιοι είμαστε
Αρχική Διαστρέβλωση δήλωσης του πνευμολόγου Βασιλακόπουλου αναφορικά με πρόστιμα στους ανεμβολίαστουςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Διαστρέβλωση δήλωσης του πνευμολόγου Βασιλακόπουλου αναφορικά με πρόστιμα στους ανεμβολίαστους

15 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο πνευμολόγος Βασιλακόπουλος δήλωσε πως όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι πρέπει να πληρώνουν μεγάλο πρόστιμο.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για διαστρέβλωση της δήλωσής του που αρχικά μεταφέρθηκε από το SKAI.gr, προτού υπάρξει σχετική διόρθωση. Ο Δρ. Βασιλακόπουλος στην πραγματικότητα δήλωσε ότι ένα από τα προνόμια που θα μπορούσε να δοθεί στους εμβολιασμένους, είναι το να μη χρειάζεται να φορούν μάσκα, αλλά αν κάποιος ανεμβολίαστος δε φορούσε μάσκα, θα μπορούσε να δέχεται πολύ αυστηρό πρόστιμο.

Πολυάριθμα ελληνικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν τον ισχυρισμό ότι ο πνευμολόγος Βασιλακόπουλος δήλωσε πως οι ανεμβολίαστοι θα έπρεπε να πληρώσουν πρόστιμο. Όμως πρόκειται για διαστρέβλωση της πραγματικής του δήλωσης.

Παραδείγματα: pronews.gr, reader.gr, newsbreak.gr

Παρακάτω μπορούμε να δούμε τον εντοπισμό της επίμαχης φράσης στις 3 πρώτες σελίδες αποτελεσμάτων της Google (μερικά ΜΜΕ έκτοτε προχώρησαν σε διόρθωση):

Τι ισχύει

Στις 13-5-2021, ο πνευμολόγος Θ. Βασιλακόπουλος συμμετείχε σε πάνελ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη παροχής προνομίων σε όσους εμβολιάζονται. Παραθέτουμε το βίντεο με τις σχετικές δηλώσεις του (στη πλήρη συνέντευξη το παρακάτω απόσπασμα αντιστοιχεί στο 11:20):

Στο 12:22 του επίμαχου βίντεο, ο Δρ. Βασιλακόπουλος δήλωσε:

Αν είμαι εμβολιασμένος, μιλάμε για το καλοκαίρι, να μη χρειάζεται να φοράω μάσκα. Αν δεν είμαι και συλληφθώ, να υπάρχει πάρα πολύ αυστηρό πρόστιμο.

Ωστόσο, στο αρχικό ρεπορτάζ των σχετικών δηλώσεων που παρουσίασε διαδικτυακά το SKAI.gr, η φράση εμφανίστηκε ως εξής:

Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι να πληρώνουν μεγάλο πρόστιμο.

Σε μετέπειτα ενημέρωση του άρθρου, υπήρξε διόρθωση, και πλέον η φράση γράφτηκε ως εξής:

Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι παρότι μπορούσαν και βρεθούν να μην φορούν μάσκα «παίζοντας» το εμβολιασμένοι να πληρώνουν πολύ μεγάλο πρόστιμο.

Η αρχική παράθεση της δήλωσης από το SKAI.gr
Η ενημερωμένη παράθεση της δήλωσης από το SKAI.gr

Όπως είδαμε και παραπάνω, παρά τη διόρθωση, η διαστρεβλωμένη δήλωση πρόλαβε να κυκλοφορήσει σε πολυάριθμα ΜΜΕ.

Για την πληρότητα του άρθρου, σημειώνουμε ότι αργότερα την ίδια μέρα που έκανε τις επίμαχες δηλώσεις ο Δρ. Βασιλακόπουλος, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), προχώρησε σε κατάργηση της σύστασης χρήσης μάσκας για τους εμβολιασμένους στις ΗΠΑ, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Είχαν προηγηθεί επιστημονικές ανασκοπήσεις από τον CDC και τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό θεσμό ECDC, που κατεδείκνυαν ότι οι εμβολιασμένοι που θα τύχαιναν να έρθουν σε επαφή με τον κορωνοϊό, συχνά δεν θα ανέπτυσσαν ούτε ασυμπτωματική λοίμωξη και άρα δεν θα αντιμετώπιζαν ρίσκο μετάδοσης του ιού, ή αν ανέπτυσσαν λοίμωξη, θα έτειναν να μεταδίδουν τον ιό λιγότερο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι ο πνευμολόγος Βασιλακόπουλος δήλωσε πως οι ανεμβολίαστοι θα έπρεπε να πληρώσουν πρόστιμο, συνιστά παραπληροφόρηση. Πρόκειται για διαστρέβλωση της δήλωσής του που αρχικά μεταφέρθηκε από το SKAI.gr, προτού υπάρξει σχετική διόρθωση. Ο Δρ. Βασιλακόπουλος στην πραγματικότητα δήλωσε ότι ένα από τα προνόμια που θα μπορούσε να δοθεί στους εμβολιασμένους, είναι το να μη χρειάζεται να φορούν μάσκα, αλλά αν κάποιος ανεμβολίαστος δε φορούσε μάσκα, θα μπορούσε να δέχεται πολύ αυστηρό πρόστιμο.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.