Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, Γαλλική κρατική υπηρεσία ΔΕΝ απαιτεί την αναστολή τεσσάρων εμβολίων για την COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, Γαλλική κρατική υπηρεσία ΔΕΝ απαιτεί την αναστολή τεσσάρων εμβολίων για την COVID-19

16 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Το Γαλλικό Κέντρο Αξιολόγησης Φαρμάκων, μια κρατική υπηρεσία, απαίτησε επίσημα την αναστολή τεσσάρων εμβολίων για την COVID-19 καθώς κανένα εκ των τεσσάρων δεν είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό.

Συμπέρασμα:

Ενώ το "Γαλλικό Κέντρο Αξιολόγησης Φαρμάκων" είναι πραγματικό τμήμα του νοσοκομείου του Cholet, ο υπάλληλος που το διαχειρίζεται δημιούργησε και μια σελίδα με την ίδια ονομασία η οποία είναι προσωπική και δεν έχει καμία σχέση με το νοσοκομείο. Η πηγή που χρησιμοποιούν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα είναι άρθρο στη προαναφερθείσα προσωπική ιστοσελίδα και συνεπώς δεν συνιστά επίσημη κρατική αναφορά ή έγκριτη επιστημονική πηγή. Επιπρόσθετα ο ισχυρισμός ότι τα 4 εμβόλια που κυκλοφορούν στη Γαλλία για την COVID-19 πήραν άδεια έκτακτης κυκλοφορίας με ανεπαρκή στοιχεία είναι πλήρως ψευδής καθώς όλα τα εμβόλια εγκρίθηκαν κατόπιν δημοσίευσης σχετικών κλινικών δοκιμών στις οποίες τεκμηριώνεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σε ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Γαλλικό Κέντρο Αξιολόγησης Φαρμάκων, μια κρατική υπηρεσία, απαίτησε επίσημα την αναστολή τεσσάρων εμβολίων για την COVID-19 καθώς κανένα εκ των τεσσάρων δεν είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό. Ωστόσο οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί συνιστούν παραπληροφόρηση.

Παραδείγματα: fytro.wordpress.com, choratouaxoritou.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Tο Γαλλικό Κέντρο Αξιολόγησης Φαρμάκων ( Center Territorial d’Information Pharmaceutique d’Avis CTIAP ) στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης του, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και τα τέσσερα εμβόλια Covid πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Κανένα από τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν στη Γαλλία δεν είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό. Όλα έλαβαν άδεια έκτακτης ανάγκης με ανεπαρκή κλινικά στοιχεία. Επομένως, το CTIAP απαιτεί την άμεση αναστολή τους.

Το CTIAP είναι ένα περιφερειακό, ανεξάρτητο κέντρο για την αξιολόγηση των φαρμάκων το οποίο συνδέεται με το δημόσιο νοσοκομείο Cholet στα δυτικά της Γαλλίας, δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση που δείχνει ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν κατά της COVID δεν υποβλήθηκαν μόνο σε ανεπαρκή κλινική δοκιμή, αλλά και ότι η ποιότητα των δραστικών ουσιών, τα »έκδοχα τους, μερικά από τα οποία είναι νέα» και οι διαδικασίες παρασκευής είναι προβληματικές και θεωρεί ότι όλοι οι εμβολιασμοί Covid είναι προβληματικοί.» Αυτά τα νέα έκδοχα πρέπει να θεωρηθούν ως νέες δραστικές ουσίες», δήλωσε η ομάδα του νοσοκομείου Cholet, σε μια μελέτη που σύμφωνα με αυτά εγείρει ζητήματα που δεν έχουν σχολιαστεί μέχρι σήμερα.

Τι ισχύει

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των σχετικών ισχυρισμών, είναι σκόπιμο να κάνουμε αναφορά στην φύση του οργανισμού “Γαλλικό Κέντρο Αξιολόγησης Φαρμάκων”. Το “Center Territorial d’Information Indépendante et d’Avis Pharmaceutiques” (CTIAP) είναι τμήμα φαρμακοεπαγρύπνησης που διατηρεί το νοσοκομείο της γαλλικής περιοχής Cholet. Ωστόσο η σελίδα που ανέβασε την αναφορά, που αναπαρήγαγαν τα ελληνικά δημοσιεύματα, δεν έχει σχέση με το προαναφερθέν νοσοκομείο.

Η σελίδα, παρότι έχει ακριβώς το ίδιο όνομα με το τμήμα φαρμακοεπαγρύπνησης του νοσοκομείου του Cholet, στη πραγματικότητα αποτελεί προσωπικό blog του Amine Umlil, ενός εκ των υπαλλήλων του νοσοκομείου, και δεν έχει καμία σύνδεση με το νοσοκομείο. Κατά συνέπεια οι υπό εξέταση ισχυρισμοί δεν αποτελούν θέση κάποιου επίσημου κρατικού φορέα υγείας αλλά προσωπικές απόψεις ενός υπαλλήλου, τις οποίες διατύπωσε σε προσωπική του σελίδα. Το εν λόγω θέμα έχει καλύψει και η γαλλική σελίδα ελέγχου γεγονότων AFP. [πηγή]

Παρότι τα ελληνικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για “μελέτη ομάδας του νοσοκομείου Cholet”, ως πηγή των ισχυρισμών τους, στην πραγματικότητα, είναι μια δημοσίευση στη σελίδα του κ. Umhil, στην οποία παραθέτει μια σειρά ανυπόστατων ισχυρισμών σχετικά με τα εμβόλια για την COVID-19. [πηγή]

Ο ισχυρισμός ότι τα διαθέσιμα εμβόλια για την COVID-19 έλαβαν άδεια έκτακτης ανάγκης με ανεπαρκή κλινικά στοιχεία είναι επίσης ψευδής.

Μέχρι στιγμής τα εμβόλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη Γαλλία είναι αυτά των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson. Και τα τέσσερα εμβόλια έχουν περάσει το 3ο στάδιο κλινικών δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες εθελοντές με τα αποτελέσματα να τεκμηριώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους έναντι της νόσου COVID-19. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Επιπλέον, τα δημοσιεύματα έχουν τίτλο “Το Γαλλικό Κέντρο Αξιολόγησης Φαρμάκων απαιτεί την αναστολή και των τεσσάρων ευρέως χρησιμοποιούμενων εμβολίων COVID!”, όμως η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων στη Γαλλία είναι ο Εθνικός Οργανισμός Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM) και όχι το προσκοπικό blog του κ. Umhil. 

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, ο ισχυρισμός ότι το τμήμα φαρμακοεπαγρύπνισης του νοσοκομείου του Cholet με την ονομασία “Γαλλικό Κέντρο Αξιολόγησης Φαρμάκων” απαίτησε επίσημα την αναστολή τεσσάρων εμβολίων για την COVID-19 συνιστά παραπληροφόρηση. Ενώ το “Γαλλικό Κέντρο Αξιολόγησης Φαρμάκων” είναι πραγματικό τμήμα του νοσοκομείου του Cholet, ο υπάλληλος που το διαχειρίζεται δημιούργησε και μια σελίδα με την ίδια ονομασία η οποία είναι προσωπική και δεν έχει καμία σχέση με το νοσοκομείο. Η πηγή που χρησιμοποιούν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα είναι άρθρο στη προαναφερθείσα προσωπική ιστοσελίδα και, συνεπώς, δεν συνιστά επίσημη κρατική αναφορά ή έγκριτη επιστημονική πηγή. Επιπρόσθετα ο ισχυρισμός ότι τα 4 εμβόλια που κυκλοφορούν στη Γαλλία για την COVID-19 πήραν άδεια έκτακτης κυκλοφορίας με ανεπαρκή στοιχεία είναι πλήρως ψευδής καθώς όλα τα εμβόλια εγκρίθηκαν κατόπιν δημοσίευσης σχετικών κλινικών δοκιμών, στις οποίες τεκμηριώνεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.