Ποιοι είμαστε
Αρχική Διαστρέβλωση των λεγομένων του Καθηγητή Πνευμονολογίας Νικόλαου Τζανάκη σχετικά με τις θρομβώσεις και το εμβόλιο της AstraZenecaΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Διαστρέβλωση των λεγομένων του Καθηγητή Πνευμονολογίας Νικόλαου Τζανάκη σχετικά με τις θρομβώσεις και το εμβόλιο της AstraZeneca

19 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

O Νικόλαος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δήλωσε πως οι πιθανότητες θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι μικρές.

Συμπέρασμα:

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαστρέβλωσαν τα λεγόμενα του κ. Τζανάκη. Ο ίδιος δεν αναφερόταν στην πιθανότητα θρόμβωσης από το εμβόλιο όταν είπε ότι "η πιθανότητα δεν είναι μικρή", αλλά στη πιθανότητα θρόμβωσης ή εμβολής στις περιόδους πριν από την έναρξη των εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό.

Σε τίτλους δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες βρίσκουμε τον ισχυρισμό ότι ο Νικόλαος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δήλωσε πως οι πιθανότητες θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι μικρές. Ωστόσο οι τίτλοι των εν λόγω δημοσιευμάτων συνιστούν διαστρέβλωση των λεγομένων του κ. Τζανάκη.

Παραδείγματα: sofalogia.gr, neatora.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα βλέπουμε τους εξής τίτλους:

Τι ισχύει

Οι δηλώσεις του κ. Τζανάκη έγιναν στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή στις 17/5/2021. [πηγή]

Στο 7:38 ακούμε τον κ. Τζανάκη να λέει τα εξής:

Ν. Τζανάκης: Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο (σ.σ. το εμβόλιο της AstraZeneca). Μη νομίζετε ότι η πιθανότητα να πάθει κάποιος θρόμβωση ή εμβολή στο γενικό πληθυσμό και προ εμβολίου ήταν μικρή, είναι περίπου 1 στους χίλιους.

Επομένως είναι σαφές ότι ο κ. Τζανάκης δεν αναφερόταν στην πιθανότητα θρόμβωσης από το εμβόλιο όταν είπε ότι “η πιθανότητα δεν είναι μικρή”, αλλά στην πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης ή εμβολής στο γενικό πληθυσμό πριν από την έναρξη των εμβολιασμών.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός ότι ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης είπε πως η πιθανότητα θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι μικρή συνιστά παραπληροφόρηση. Ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως και πριν την έναρξη των εμβολιασμών για την COVID-19 η συχνότητα θρομβώσεων στο γενικό πληθυσμό δεν ήταν μικρή.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.