Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν ισχύει ότι ο Ερυθρός Σταυρός δεν δέχεται αίμα από εμβολιασμένουςHOAXES

Δεν ισχύει ότι ο Ερυθρός Σταυρός δεν δέχεται αίμα από εμβολιασμένους

21 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Ερυθρός Σταυρός δεν δέχεται αίμα από εμβολιασμένους.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ερυθρού Σταυρού δεν υπάρχει καμία τέτοια οδηγία. Ο μόνος χρονικός περιορισμός για την αιμοδοσία αφορά άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που περιείχαν ζώντες εξασθενημένους μικροοργανισμούς (live-attenutated vaccines). Τα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια για χρήση από τον γενικό πληθυσμό μέχρι στιγμής από τον ΕΕ, δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Συνεπώς άτομα που έχουν λάβει εμβόλιο τεχνολογίας mRNA ή ιικού φορέα μπορούν να γίνουν αιμοδότες χωρίς κάποιο χρονικό περιορισμό μετά τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έχει ήδη διαμοιραστεί χιλιάδες φορές, ο Ερυθρός Σταυρός δεν δέχεται αίμα από εμβολιασμένους. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί, καθότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Ερυθρού Σταυρού και άλλων επίσημων φορέων υγείας, οι λήπτες των εμβολίων mRNA ή ιικού φορέα μπορούν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες χωρίς κάποιο χρονικό περιορισμό μετά τον εμβολιασμό τους.

Η υπό εξέταση δημοσίευση:

Τι ισχύει

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ερυθρού Σταυρού, τον Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) αλλά και το Εθνικό Κέντρο αιμοδοσίας, για τα άτομα που έχουν λάβει εμβόλιο τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioTEch και Moderna) ή ιικού φορέα (AstraZeneca και J&J) δεν ορίζεται κάποιος χρόνος αναμονής μετά τον εμβολιασμό τους και έχουν τη δυνατότητα να γίνουν εθελοντές αιμοδότες χωρίς κάποιον περιορισμό.

Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει, σύμφωνα με τους προαναφερθέντες φορείς, σχετίζεται με τα εμβόλια που περιέχουν εξασθενημένους μικροοργανισμούς (τύπος παραδοσιακών εμβολίων). Σε αυτή την περίπτωση, εάν κάποιος έχει κάνει εμβόλιο που περιείχε ζώντες εξασθενημένους μικροοργανισμούς (live-attenuated vaccines) θα πρέπει να περιμένει από 2 έως 4 εβδομάδες πριν δώσει αίμα. Τα εμβόλια για την COVID-19 που έχουν αδειοδοτηθεί για χρήση στην ΕΕ, μέχρι τη στιγμή συγγραφής του παρόντος άρθρου, δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, καθίσταται σαφές ότι ο ισχυρισμός πως ο Ερυθρός Σταυρός δεν δέχεται αίμα από εμβολιασμένους είναι ψευδής. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ερυθρού Σταυρού άτομα που έχουν λάβει εμβόλιο τεχνολογίας mRNA ή ιικού φορέα, δεν έχουν κάποιο χρονικό περιορισμό για την αιμοδοσία μετά τον εμβολιασμό τους. Η εν λόγω οδηγία αφορά μόνο τα εμβόλια που περιέχουν ενεργούς μικροοργανισμούς.