Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραποιημένη η φωτογραφία του Θεάτρου Εμπρός με την λέξη “αυνανίζομαι” στον τοίχοΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ FAKE NEWS

Παραποιημένη η φωτογραφία του Θεάτρου Εμπρός με την λέξη “αυνανίζομαι” στον τοίχο

2 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Στο κτήριο του Θεάτρου «Εμπρός» αναγράφεται η λέξη «Αυνανίζομαι».

Συμπέρασμα:

Η υπό εξέταση φωτογραφία αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Επί του κτηρίου βρίσκεται γραμμένη η λέξη «Βασανίζομαι» και όχι "Αυνανίζομαι".

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία, η οποία σύμφωνα με χρήστες, απεικονίζει τη λέξη «αυνανίζομαι» γραμμένη σε τοίχο του κτηρίου που στεγάζει το Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή. Ωστόσο, η εν λόγω φωτογραφία είναι παραποιημένη. Ας δούμε τι ισχύει:

Η επίμαχη δημοσίευση:


Τι ισχύει

Αρχικά, την υπό εξέταση εικόνα εντοπίσαμε δημοσιευμένη στο προφίλ της υποψήφιας βουλευτού Ά Θεσσαλονίκης, κ. Λατινοπούλου στις 25 Μαΐου του 2021. Ωστόσο, η εν λόγω λήψη αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας με αρχική πηγή φωτογραφία που διαμοιράζεται από ενημερωτικές ιστοσελίδες ήδη από τις 24 Μαΐου του 2021. [πηγή]

Επάνω, φωτογραφία από ρεπορτάζ ενημερωτικής σελίδας δημοσιευμένο στις 24/5/2021. Κάτω, η υπό εξέταση φωτογραφία που κυκλοφόρησε την επομένη.

Ειδικότερα, στη φωτογραφία απεικονίζεται η ανατολική πλευρά του Θεάτρου Εμπρός, το οποίο βρίσκεται στη συνοικία του Ψυρρή και πιο συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Κατσικογιάννη και Ρήγα Παλαμήδου.

Σε λήψεις από εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την 1η Ιουνίου του 2021 έξω από το θέατρο, εντοπίζονται τα πρώτα γράμματα της λέξης «Βασανίζομαι»:

Πηγή: Ελεύθερο Εμπρός Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο

Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με εργαζομένους της περιοχής, μας έγινε γνωστό ότι στον τοίχο του κτηρίου που στεγάζεται το Θέατρο Εμπρός, συνεχίζει να υπάρχει γραμμένη η λέξη «Βασανίζομαι» και όχι η λέξη «Αυνανίζομαι».

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η υπό εξέταση λήψη είναι παραποιημένη. Η λέξη που έχει γραφτεί πάνω στο τοίχο του Θεάτρου Εμπρός είναι “Βασανίζομαι” και όχι “Αυνανίζομαι”. Τούτου λεχθέντως, ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός και ως εκ τούτου καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).