Ποιοι είμαστε
Αρχική Ασθενής που εμφανίζεται σε βίντεο στα social media δεν κατέληξε στο χειρουργείο από διαγνωστικά τεστ για την COVID-19ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ HOAXES ΥΓΕΙΑ

Ασθενής που εμφανίζεται σε βίντεο στα social media δεν κατέληξε στο χειρουργείο από διαγνωστικά τεστ για την COVID-19

24 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει σκηνές από ασθενή με σοβαρή πάθηση η οποία οδηγεί τελικά σε χειρουργείο και η οποία προκλήθηκε από τα διαγνωστικά τεστ για την COVID-19.

Συμπέρασμα:

Η πάθηση που παρατηρούμε στο υπό εξέταση βίντεο δεν έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τον ιο SARS-CoV-2 ή με διαγνωστικά εργαλεία για την νόσο COVID-19. Πρόκειται για περίπτωση ρινοεγκεφαλικής μουκορμύκωσης, μιας σοβαρής μυκητίασης για την οποία γίνεται επέμβαση αφαίρεσης ιστού από τον ασθενή.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκουμε σκηνές από ασθενή με σοβαρή πάθηση η οποία οδηγεί τελικά σε χειρουργείο. Το βίντεο συνοδεύεται από μήνυμα το οποίο δηλώνει πως η κατάσταση του εν λόγω ασθενή είναι αποτέλεσμα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής καθώς η κατάσταση που απεικονίζεται στα βίντεο δεν έχει σχέση με την νόσο COVID-19.

Το υπό εξέταση δε θα παρουσιαστεί σε μορφή προεπισκόπησης αλλά μπορείτε να το βρείτε εδώ. Εφιστούμε τη προσοχή στον εκάστοτε αναγνώστη, ότι το βίντεο περιέχει σκληρές σκηνές.

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση βίντεο δεν δείχνει κάποια παρενέργεια από εμβόλιο ή διαγνωστικό τεστ για την COVID-19 αλλά ασθενή με ρινοεγκεφαλική μουκορμύκωση. Η εν λόγω νόσος προκαλείται από μύκητες της οικογένειας Mucoreceae οι οποίοι βρίσκονται στο έδαφος και σε πηγές οργανικής ύλης η οποία αποσυντίθεται, όπως πεσμένα φύλλα ή σαπισμένο ξύλο. Σε περιπτώσεις ατόμων με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, η προσβολή με αυτό το μύκητα μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση ιστών όπως στη περίπτωση που βλέπουμε στο υπό εξέταση βίντεο. Σε αυτές τις ιδιαίτερα επικίνδυνες περιπτώσεις ένας τρόπος αντιμετώπισης της κατάσταση είναι η αφαίρεση του ιστού που έχει προσβληθεί όπως και βλέπουμε να γίνεται στο βίντεο. [πηγή]

Ενώ η νόσος δεν προκαλείται άμεσα ή έμμεσα από τον ιό SARS-CoV-2, ή από κάποιο διαγνωστικό εργαλείο για την νόσο COVID-19, έχει βρεθεί ότι αρκετές περιπτώσεις ασθενών, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων έχει παρατηρηθεί στην Ινδία, εμφάνισαν ρινοεγκεφαλική μουκορμύκωση. Με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται πως η ύπαρξη ιστορικού διαβήτη καθώς και η χορήγηση στεροειδών στους ασθενείς με COVID-19 που εμφάνισαν ρινοεγκεφαλική μουκορμύκωση ενδέχεται να σχετίζεται με τη προσβολή τους από τον μύκητα, λόγω αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, η πάθηση που παρατηρούμε στο υπό εξέταση βίντεο δεν έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τον ιο SARS-CoV-2 ή με διαγνωστικά εργαλεία για την νόσο COVID-19. Πρόκειται για περίπτωση ρινοεγκεφαλικής μουκορμύκωσης, μιας σοβαρής μυκητίασης για την οποία γίνεται επέμβαση αφαίρεσης ιστού από τον ασθενή.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.