Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Ειπώθηκαν αυτές οι φράσεις από τον Σεΐχη Ρασίντ;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Fact check: Ειπώθηκαν αυτές οι φράσεις από τον Σεΐχη Ρασίντ;

28 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

O Σεΐχης Ρασίντ του Ντουμπάι σε δηλώσεις του άφησε να υπονοηθεί ότι το μέλλον της χώρας του προβλέπεται ζοφερό.

Συμπέρασμα:

Οι εν λόγω δηλώσεις δεν εντοπίζονται σε συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει ο σημερινός Σεΐχης. Συγκεκριμένα, παρόμοια φράση με την 1η αποδίδεται στον πατέρα του Σεΐχη Μοχάμεντ και φράση παρόμοια με τη 2η εντοπίζεται σε νουβέλα Αμερικανού συγγραφέα.

Σε σελίδες ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγονται δημοσιεύματα με φράσεις που αποδίδονται στο Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ. Ωστόσο οι εν λόγω φράσεις αποδίδονται ψευδώς στον Σεΐχη.

Παραδείγματα: katohika.gr, ksipnistere.com.

Παράδειγμα σχετικής δημοσίευσης στο Facebook:

Στιγμιότυπο από δημοσίευση με χιλιάδες κοινοποιήσεις που εντοπίστηκε στο Facebook.

Οι φράσεις που αποδίδονται στον Σεΐχη είναι οι ακόλουθες:

1η φράση: Ο παππούς μου ίππευε καμήλα, ο πατέρας μου το ίδιο, εγώ οδηγώ Μερσεντές, ο γιος μου Land Rover, ο εγγονός μου πάλι Land Rover θα οδηγεί, αλλά ο δισέγγονος μου μάλλον πάλι καμήλα θα ιππεύει…

2η φράση: Υπάρχουν κάποιες αέναες αρχές που διέπουν τα πάντα στη ζωή. Και για να γίνω συγκεκριμένος, οι δύσκολες εποχές πλάθουν δυνατούς άνδρες, οι δυνατοί άνδρες δημιουργούν καλές εποχές, οι καλές εποχές παράγουν ανίσχυρους άνδρες και οι ανίσχυροι άνδρες δημιουργούν σκληρές εποχές. Πολλοί δεν θα καταλάβουν, αλλά η ευημερία και η ευμάρεια στη χώρα μας παράγει παράσιτα και όχι μαχητές της ζωής …

Τι ισχύει

Στη φωτογραφία που συνοδεύει τις υπό εξέταση φράσεις απεικονίζεται ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυβερνήτης του Ντουμπάι.

Στην αρχή του κειμένου δίπλα από το όνομα του Σεΐχη υπάρχει η φράση “ρώτησαν τον ιδρυτή του Ντουμπάι”, επομένως είναι πιθανό να γίνεται λόγος για τον Σεΐχη Ρασίντ Μπιν Σαΐντ αλ Μακτούμ, πατέρα του σημερινού Σεΐχη, ο οποίος υπήρξε κυβερνήτης του Ντουμπάι για 32 έτη (1958-1990). Όπως αναφέρεται και στο Εθνικό Αρχείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι πολιτικές που εφάρμοσε από τα πρώτα χρόνια που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Εμιράτου, συνέβαλαν καθοριστικά στη μετέπειτα πορεία του Εμιράτου και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που πλέον παίζει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με το Oxford Reference, μία παρόμοια φράση με την 1η που ελέγχουμε αποδίδεται στον Σεΐχη Ρασίντ Μπιν Σαΐντ αλ Μακτούμ.

Φωτογραφία του Σεΐχη Ρασίντ όπως ανακτήθηκε από το Εθνικό Αρχείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Όσον αφορά τη 2η φράση, που υποτίθεται ότι ειπώθηκε στον ίδιο διάλογο, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι λέχθηκε από τον Σεΐχη Ρασίντ. Παρόμοια φράση με αυτήν εντοπίζεται στο βιβλίο του Αμερικανού βετεράνου G. Michael Hopf με τίτλο Those Who Remain και ημερομηνία έκδοσης το 2016.

Συμπέρασμα

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ, που απεικονίζεται στη φωτογραφία των δημοσιεύσεων, δεν έκανε σε καμία του συνέντευξη τα συγκεκριμένα σχόλια για το μέλλον του Ντουμπάι. Αντιθέτως μέσα από το στρατηγικό πλάνο Dubai Industrial Strategy 2030, παρουσιάζονται οι προθέσεις του κυβερνήτη για την περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη τομέων της οικονομίας. Παρόμοια δήλωση με την 1η φράση αποδίδεται από το Oxford Reference στον Σεΐχη Ρασίντ Μπιν Σαΐντ αλ Μακτούμ. Στο μυθιστόρημα Αμερικανού συγγραφέα εντοπίζεται παρόμοιο κείμενο με αυτό της 2ης φράσης.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).