Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Το λιποθυμικό επεισόδιο στο νοσοκομείο του “Αγίου Δημητρίου”ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Fact check: Το λιποθυμικό επεισόδιο στο νοσοκομείο του “Αγίου Δημητρίου”

30 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Νεαρή γυναίκα λιποθύμησε εξαιτίας του εμβολίου για την COVID-19.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με τους ιατρούς που την εξέτασαν, το λιποθυμικό επεισόδιο δεν συσχετίζεται με το εμβόλιο. Όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες το άγχος προκαλεί βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις, όπως λιποθυμικά επεισόδια και ζάλη, μετά τον εμβολιασμό.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο βλέπουμε μια γυναίκα να βρίσκεται στο έδαφος με άτομα από το υγειονομικό προσωπικό να έχουν σπεύσει προς το μέρος της για τις πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των δημοσιευμάτων η λιποθυμία της εν λόγω γυναίκας ήταν αποτέλεσμα του εμβολιασμού της για την COVID-19. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο δεν ευσταθεί.

Παράδειγμα σχετικής δημοσίευσης στο Facebook:

Στιγμιότυπο από τη δημοσίευση στο Facebook.

Η παραπάνω δημοσίευση αναρτήθηκε στο Facebook στις 28 Ιουνίου 2021 και συγκέντρωσε περισσότερες από 2,800 κοινοποιήσεις σε 24 ώρες. Στο βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση ακούγονται τα εξής:

Μόλις έκανε το εμβόλιο… Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος. Μόλις έκανε το εμβόλιο και κατέρρευσε έξω από το νοσοκομείο. Άγιος Δημήτριος…. Πάει η γυναίκα….

Τι ισχύει

Επικοινωνήσαμε με την κ. Τραούδα Βασιλική, Αναπληρώτρια Διοικήτρια του νοσοκομείου “Άγιος Δημήτριος”, η οποία μας ενημέρωσε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στις 28 Ιουνίου 2021, το απόγευμα. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς που την εξέτασαν, το λιποθυμικό επεισόδιο δεν συσχετίζεται με το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία 26χρονη που προσήλθε στο νοσοκομείο για να κάνει την 1η δόση του εμβολίου της Pfizer. Η γυναίκα ήταν ιδιαίτερα αγχωμένη για τον εμβολιασμό της και για το λόγο αυτό οι ιατροί του εμβολιαστικού κέντρου της συνέστησαν να παραμείνει στο χώρο για 30′-40′ μετά τη διαδικασία. Όπως μας ανέφερε η κ. Τραούδα, πριν παρέλθει ο χρόνος και παρά τις ενστάσεις των ιατρών, θεώρησε καλό να βγει στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου για να πάρει αέρα. Εκείνη τη στιγμή ένιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Η 26χρονη υπεβλήθη στον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου έδειξαν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και την άφησαν να φύγει.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ πραγματοποίησε έρευνα σε 5 εμβολιαστικά κέντρα στα οποία καταγράφηκαν περιστατικά τα οποία ανέφεραν λιποθυμία, ζάλη και άλλες βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις μετά τη λήψη εμβολίου της Johnson & Johnson για την COVID-19. Τα συμπτώματα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλονται κατά πάσα πιθανότητα στο άγχος κι όχι σε παρενέργειες του εμβολίου. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών αφορούν νεαρές ηλικίες και εφιστούν την προσοχή των παρόχων, καθώς τα νεαρότερης ηλικίας άτομα ενδέχεται να εμφανίσουν συχνότερα αντιδράσεις που οφείλονται στο αγχος σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Όπως αναφέρουν ειδικοί, οι εν λόγω αντιδράσεις δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, αλλά καταγράφονται εδώ και δεκαετίες σε μία σειρά από διαφορετικά εμβόλια.

Τέλος, στα σχετικά έγγραφα ασφαλείας που συνοδεύουν την αδειοδότηση των τεσσάρων εμβολίων για την COVID-19 στην Ευρώπη, το έγγραφο με τις πληροφορίες προϊόντος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναφάρει το ίδιο και για τα 4 εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, J&J και Moderna):

Αρχικό κείμενο:

Anxiety-related reactions

Anxiety-related reactions, including vasovagal reactions (syncope), hyperventilation or stress‐related
reactions may occur in association with vaccination as a psychogenic response to the needle injection.
It is important that precautions are in place to avoid injury from fainting.

Μετάφραση:

Αντιδράσεις που σχετίζονται με το άγχος

Οι αντιδράσεις που σχετίζονται με άγχος περιλαμβάνουν νευροκαρδιογενείς αντιδράσεις (συγκοπή), έντονη αναπνοή και μπορεί να προκύψουν στο πλαίσιο εμβολιασμού ως αντίδραση στην επαφή με τη βελόνα. Είναι σημαντικό να παίρνονται μέτρα για να αποφεύγονται τραυματισμοί από την λιποθυμία.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως ενώ αυτά τα επεισόδια μπορεί να επηρεάζουν τη ψυχολογία του παθόντα, δεν συνιστούν κίνδυνο για τη ζωή του. Στα εμβολιαστικά κέντρα για την COVID-19 δίνεται σχεδόν πάντα η οδηγία ο εκάστοτε εμβολιασμένος να παραμένει στο χώρο για μερικά λεπτά μετά τον εμβολιασμό ώστε αν υπάρξει κάποιο αλλεργικό επεισόδιο ή επεισόδιο λιποθυμίας να του δοθεί η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Συμπέρασμα

Οι ιατροί που εξέτασαν την 26χρονη αναφέρουν ότι δεν σχετίζεται το λιποθυμικό επεισόδιο με τον εμβολιασμό της. Ειδικοί στο χώρο της υγείας, μετά από μελέτες που έχουν διεξάγει, αναφέρουν ότι το άγχος πριν τη διαδικασία του εμβολιασμού προκαλεί μία σειρά από βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις, όπως λιποθυμία και ζάλη, μετά την ολοκλήρωσή του.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).