Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση για «ανάκριση» κατά του Δρ. Φάουτσι αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊούΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση για «ανάκριση» κατά του Δρ. Φάουτσι αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊού

7 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID), ανακρίνεται από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για απόκρυψη του ρόλου της Κίνας στην πρόκληση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και απόκρυψη της χρηματοδότησης κινέζικου εργαστηρίου που ευθύνεται για τη δημιουργία του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα:

Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμιά επίσημη ανάκριση ή δίωξη ως προς τον Δρ. Φάουτσι ενώ ο ίδιος έχει απαντήσει μόνο σε σχετικές ερωτήσεις, στο πλαίσιο της συνηθισμένης συμμετοχής του σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως αξιωματούχος υγείας. Η υποτιθέμενη ανάκριση, όπως παρουσιάζεται στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, αφορά πρόταση νόμου που κατατέθηκε από Ρεπουμπλικανή πολιτικό, η οποία πρόταση ωστόσο δεν έχει τεθεί ακόμη προς ψηφοφορία ενώ, σύμφωνα με ειδικούς, θεωρείται απίθανο να εγκριθεί. Τα emails του Δρ. Φάουτσι, τα οποία δημοσιεύτηκαν δεν προέκυψαν από διαρροή αλλά κατόπιν δημοσιογραφικού αιτήματος που δεν έχει καμία σχέση με την προαναφερθείσα πρόταση νόμου. Όσον αφορά το σενάριο εμπλοκής του εργαστηρίου της Ουχάν στην προέλευση του κορωνοϊού, πρόκειται για σενάριο το οποίο δεν έχει αποδειχτεί, ενώ ακόμη συλλέγονται στοιχεία για την αξιολόγησή του, και ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας το αμφισβητεί. Πριν χρόνια, ο Δρ. Φάουτσι είχε εγκρίνει χρηματοδότηση του εργαστήριου της Ουχάν για έρευνα αναφορικά με προφύλαξη από επιδημίες κορωνοϊών, αλλά δεν επρόκειτο για κρυφό πρόγραμμα, και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η περιγραφή του προγράμματος ήταν σύμφωνη με τους υπάρχοντες κανόνες βιοασφάλειας.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID), ανακρίνεται από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για απόκρυψη του ρόλου της Κίνας στην πρόκληση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και απόκρυψη της χρηματοδότησης κινέζικου εργαστηρίου που ευθύνεται για τη δημιουργία του κορωνοϊού. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Παραδείγματα: pronews.gr, agrinioreport.com, ptolemaidanews.gr, corfuvoice.gr, difernews.gr, freedompress.gr.

Tον υπό εξέταση ισχυρισμό προώθησε και η πρώην βουλευτής Ραχήλ Μακρή:

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα:

Υπό έρευνα από το αμερικανικό Κογκρέσο βρίσκονται όλες οι επικοινωνίες του «Αμερικανού Τσιόδρα», του επικεφαλής λοιμωξιολόγου και υπεύθυνου για την αντιμετώπιση της «πανδημίας» Covid-19 των ΗΠΑ, Άντονυ Φάουτσι με γερουσιαστές να ζητούν την παραδειγματική του τιμωρία για απόκρυψη του ρόλου της Κίνας στην πρόκληση της πανδημίας του κορωνοϊού και της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση Ομπάμα του εργαστηρίου της Ουχάν!

Αφορμή για την έρευνα η πρόταση νόμου της 1/4/2021 από γερουσιαστή για την επιβολή μηδενικού μισθού στον Φάουτσι δια βίου,  και ο έλεγχος όλων των επικοινωνιών του (επιστολών, emails, τηλεφωνημάτων κλπ), και όλων των οικονομικών του συναλλαγών, και των σημειώσεων για τις πολιτικές του τα τελευταία κρίσιμα δύο χρόνια.

Βάσει της πρότασης νόμου H.R.2316 – Fire Fauci Act στα τέλη Μαΐου  ολοκληρώθηκε ο έλεγχος τόσο των επικοινωνιών όσων και των οικονομικών δοσοληψιών του Άντονi Φάουτσι.

Δια της διαταχθείσης έρευνας απεδείχθη ότι ο Άντονi Φάουτσι χρηματοδοτούσε με χρήματα των Αμερικανών πολιτών το Εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας για πραγματοποίηση έρευνας κατασκευής φονικών  ιών και άλλων παθογόνων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικά όπλα από τις εμπλεκόμενες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες ή και από κυβερνήσεις, παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση αυτή είχε διακοπεί με εντολή του προηγούμενου Προέδρου των ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τράμπ.

Οι ανακρίσεις του Φάουτσι από τους γερουσιαστές μεταδόθηκαν και  τηλεοπτικά. Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα των ΗΠΑ και της Αυστραλίας και άλλων χωρών μετέδωσαν τα νέα του τεράστιου σκανδάλου και Αμερικανοί πολίτες απαιτούν πλέον την δίωξη του Φάουτσι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τι ισχύει

Ο Άντονι Φάουτσι είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους ειδικούς υγείας στις ΗΠΑ. Eκτός από διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID), έχει υπάρξει ιατρικός σύμβουλος όλων των προέδρων των ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’80. Μεταξύ άλλων, έπαιξε καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση της επιδημίας του AIDS.

Ωστόσο, από την αρχή της πανδημία της COVID-19 στις ΗΠΑ, ο Δρ. Φάουτσι είχε γίνει στόχος φραστικών επιθέσεων και θεωριών συνωμοσίας, καθώς δε δίσταζε να διαφωνεί με λανθασμένες υγειονομικές δηλώσεις του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ενδεικτικά, τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ο κ. Τραμπ δήλωνε επανειλημμένα ότι ο κορωνοϊός σύντομα θα εξαφανιζόταν ξαφνικά, παρά τη διαρκή αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, ενώ τασσόταν κατά των μέτρων δημόσιας υγείας που υποστήριζε ο Δρ. Φάουτσι.

Στις αρχές Απριλίου 2021, η βουλευτής του Κογκρέσου των ΗΠΑ με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Marjorie Taylor Greene, κατέθεσε προς ψήφιση μια πρόταση νόμου που αν εγκρινόταν, θα μηδένιζε το μισθό του Δρ. Φάουτσι ως διευθυντή του NIAID έως ότου αυτός αντικατασταθεί, και θα εκκινούσε έναν επίσημο έλεγχο των οικονομικών και επικοινωνιακών του στοιχείων στο πλαίσιο της πανδημίας. Ωστόσο, αναλυτές χαρακτήρισαν την πρόταση νόμου ανεδαφική με βάση το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο, και ανέφεραν πως η εν λόγω πρόταση ήταν απίθανο να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία των ΗΠΑ, όπου πλειοψηφούσε το Δημοκρατικό Κόμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Greene συνιστά μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικούς των ΗΠΑ, έχοντας υποστηρίξει πολυάριθμες διαψευσμένες θεωρίες συνωμοσίας, μεταξύ άλλων από τα κινήματα QAnon και Pizzagate. Μάλιστα, το 2018 και 2019 είχε ταχθεί υπέρ της εκτέλεσης ηγετών του Δημοκρατικού κόμματος. Οι θέσεις της κρίθηκαν τόσο προβληματικές, που στις 4 Φεβρουαρίου 2021, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε την αφαίρεση της από κάθε ενεργή επιτροπή, απόφαση που υπερψηφίστηκε ομόφωνα από τους δημοκρατικούς αλλά και από 11 ρεπουμπλικάνους βουλευτές.

Δύο μήνες μετά από την κατάθεση της προαναφερθείσας πρότασης νόμου, στις αρχές Ιουνίου, τα μέσα ενημέρωσης BuzzFeed News και Washington Post δημοσιοποίησαν ρεπορτάζ αναφορικά με χιλιάδες email που είχε δεχτεί και ανταλλάξει ο Δρ. Φάουτσι από την αρχή της πανδημίας. Η δημοσιοποίηση δεν προέκυψε από κάποια διαρροή ή έρευνα στα πλαίσια της εν λόγω πρότασης νόμου, αλλά από δημοσιογραφικό αίτημα πρόσβασης σε πληροφορίες δημοσίου ενδιαφέροντος (FOIA).

Ορισμένα email του Δρ. Φάουτσι παρουσιάστηκαν ως απόδειξη ότι είχε πει ψέματα εν γνώση του για την αξία των μασκών στην αρχή της επιδημίας, καθώς και για την εγκυρότητα του σεναρίου προέλευσης του κορωνοϊού από κινέζικο εργαστήριο. Έτσι, στις 15 Ιουνίου 2021, η κ. Greene μαζί με άλλους ρεπουμπλικανούς βουλευτές, οργάνωσαν μια συνέντευξη τύπου, όπου υποστήριξαν εκ νέου την αναγκαιότητα εφαρμογής της προαναφερόμενης πρότασης νόμου κατά του Δρ. Φάουτσι.

Σε αυτό το σημείο, είναι σκόπιμο να αναφερθούμε στο ζήτημα της προέλευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Από την αρχή της πανδημίας, η επιστημονική κοινότητα συνολικά είχε εκτιμήσει ως πλέον πιθανή τη φυσική προέλευση του εν λόγω ιού, δηλαδή ότι ο ιός είχε εξελιχθεί φυσικά σε νυχτερίδες όπως αρκετοί άλλοι ιοί, και έπειτα είχε μολύνει ανθρώπους, πιθανότατα μέσω ενός τρίτου ενδιάμεσου ζώου. Ωστόσο, στις αρχές του 2021, η πιθανότητα κάποιας εμπλοκής του εργαστηρίου της πόλης Ουχάν της Κίνας στην προέλευση του ιού, όπου και ανιχνεύτηκε η πρώτη έξαρσή του, επανήλθε στην επικαιρότητα. Ένα εκ των σεναρίων το οποίο θεωρήθηκε πιο αποδεκτό ήταν πως η εμπλοκή του εργαστηρίου ενδεχομένως να αφορούσε την ακούσια διαρροή του κορωνοϊού από φυσικό δείγμα που είχε συλλεχθεί στο περιβάλλον, ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να είχε υπάρξει και κάποια εργαστηριακή επέμβαση σε φυσικό ιό. Πολλοί ειδικοί όμως εξακολουθούν να θεωρούν την εμπλοκή του εργαστηρίου σχετικά απίθανη. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Έτσι, σε δήλωση του προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε επιστολή επιστημονικής ομάδας στο αναγνωρισμένο περιοδικό Science, και σε ανακοίνωση των προέδρων των Εθνικών Ακαδημιών των ΗΠΑ, υποστηρίχθηκε η ανάγκη συλλογής περισσότερων επιστημονικών στοιχείων υπό καθεστώς διαφάνειας, προτού μπορέσει να υπάρξει ασφαλές συμπέρασμα για την προέλευση του κορωνοϊού. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Όσον αφορά τη σύνδεση του Δρ. Φάουτσι με το ζήτημα της προέλευσης του κορωνοϊού, το 2014 τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), με την υποστήριξη του Δρ. Φάουτσι, ενέκριναν χρηματοδότηση 3.7 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη ΜΚΟ EcoHealth Alliance. Περίπου 600 χιλιάδες από το εν λόγω κεφάλαιο δόθηκαν στο εργαστήριο της Ουχάν, για έρευνα αναφορικά με τη δυνατότητα των κορωνοϊών να μολύνουν ανθρώπους. Σκοπός ήταν η πρόληψη νέων επιδημιών από κορωνοϊούς και η δυνατότητα δημιουργίας αντίστοιχων αποτελεσματικών εμβολίων, προληπτικά, μετά από τις σχετικές επιδημίες SARS και MERS. Ενώ το 2019 εγκρίθηκε και νέο κεφάλαιο από τις ΗΠΑ για τη συνέχιση της σχετικής έρευνας στην Ουχάν, το πρόγραμμα ακυρώθηκε τον Απρίλιο του 2020 μετά από παρατηρήσεις του τότε προέδρου Τραμπ, προτού προλάβουν να διατεθούν εκ νέου χρήματα στο εν λόγω εργαστήριο εργαστήριο. Ενώ μετέπειτα δόθηκε η δυνατότητα εκ νέου χρηματόδοτησης στη ΜΚΟ, τέθηκαν ιδιαίτερα αυστηροί όροι όπως η πρόσβαση ερευνητών των ΗΠΑ στο εργαστήριο της Ουχάν, και έκτοτε δεν υπήρξε άλλη σχετική εξέλιξη. [πηγή 1][πηγή 2]

Στις 4-6-2021, η αμφιλεγόμενη ομάδα Judicial Watch δημοσίευσε επίσης email του Δρ. Φάουτσι που έλαβε μέσω αιτήματος FOIA. Παραπέμποντας σε έναν πίνακα που περιλαμβανόταν σε ένα email από τις 21-4-2021, ισχυρίστηκε ότι το εργαστήριο της Ουχάν είχε στην πραγματικότητα λάβει 826 χιλιάδες δολάρια από το NIH. Ωστόσο, όπως εξήγησε εκπρόσωπος της EcoHealth Alliance στην ομάδα ελέγχου ισχυρισμών του USA Today, δεν είχε μεταφερθεί ολόκληρο το ποσό μέχρι και την παύση του προγράμματος, αλλά μόνο περί τις 600 χιλιάδες.

Αντίθετα με τους ισχυρισμούς των επίμαχων δημοσιευμάτων, η εν λόγω χρηματοδότηση του εργαστηρίου της Ουχάν δεν ήταν κρυφή. Η σύντομη περιγραφή και τα οικονομικά στοιχεία του εν λόγω προγράμματος ήταν δημοσίως διαθέσιμα από την έναρξή του το 2014, και παρέχονταν παραπομπές σε πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις όπου αναφέρεται η συμμετοχή ερευνητών του εργαστηρίου, μαζί με τον κωδικό του προγράμματος και την χρηματοδότηση από το NIH. Βρίσκουμε τέτοια αναφορά ήδη από τα τέλη του 2015, ενώ σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η EcoHealth Alliance για μεταγενέστερη μελέτη το 2018, σημειωνόταν η συνεργασία με το εργαστήριο της Ουχάν. Επίσης, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ΜΚΟ, το εργαστήριο της Ουχάν είχε εγκριθεί ως συνεργάτης του προγράμματος όχι μόνο από το NIH, αλλά και από το State Department της τότε κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό των επίμαχων δημοσιευμάτων ότι το εν λόγω πρόγραμμα αφορούσε «παρασκευή βιολογικών όπλων», πρόκειται επίσης για παραπληροφόρηση. Το ερώτημα που πραγματικά είναι υπό συζήτηση, είναι κατά πόσο το πρόγραμμα περιλάμβανε παραγωγή ιών με αυξημένη δυνατότητα πρόκλησης βαριάς νόσησης ή μετάδοσης σε ανθρώπους, αλλά όπως προαναφέραμε, μόνο στο πλαίσιο μελέτης και πληρέστερης κατανόησης των κορωνοϊών, όχι παραγωγής κάποιου βιολογικού όπλου. Από το 2014, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν μελέτες που αναμενόταν να δημιουργήσουν ιούς οι οποίοι θα ήταν πιο επικίνδυνοι από αυτούς που βρίσκονται στη φύση, και οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσο το παραπάνω πρόγραμμα εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία. Σε σχετική ανασκόπηση της ομάδας ελέγχου γεγονότων factcheck.org, οι θεσμοί υγείας NIH και NIAID δήλωσαν ότι η χρηματοδότησή τους δεν αφορούσε τέτοιας μορφής έρευνα. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί δήλωσαν ότι μπορεί να υπήρξε τέτοιος κίνδυνος αλλά μόνο ως συμπτωματικό υποπροϊόν των σχετικών πειραμάτων, ενώ ένας ειδικός ερευνητής και ένας πολιτικός αντίπαλος του Δρ. Φάουτσι, δήλωσαν με βεβαιότητα ότι η επίσημη περιγραφή του εν λόγω προγράμματος υποδείκνυε σχετικό κίνδυνο. Η κυριαρχούσα άποψη πάντως ήταν ότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν επεδίωκε εσκεμμένα την παραγωγή επικίνδυνων ιών. [πηγή]

Σε κάθε περίπτωση, ο Δρ. Φάουτσι δεν έχει δεχθεί μέχρι και την ώρα που γράφεται το παρόν άρθρο, καμιά επίσημη ανάκριση ή δίωξη. Η πρόταση νόμου της κ. Greene δεν έχει τεθεί ακόμη ούτε στην πρώτη ψηφοφορία απ’ όσες θα χρειαζόταν για να τεθεί σε εφαρμογή. Ο Δρ. Φάουτσι έχει δώσει καταθέσεις σε κοινοβούλια και επιτροπές, και έχει απαντήσει σε ερωτήματα αναφορικά με την πανδημία, αλλά αυτό αποτελεί καθιερωμένο ρόλο των υψηλόβαθμων αξιωματούχων υγείας. [πηγή 1][πηγή 2]

Όσον αφορά τη σχετική αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στα τέλη Μαΐου του 2021, ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να ενισχύσουν την έρευνά τους αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊού, και να αναφέρουν τα ευρήματά τους μέσα σε 90 ημέρες. Παράλληλα, διέκοψε τη λειτουργία μιας επιτροπής που είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και η οποία θεωρήθηκε ότι προσπαθούσε να αποδείξει τη σχετική εμπλοκή του εργαστηρίου της Ουχάν χωρίς αντικειμενική και ποιοτική έρευνα.

Μετά από τη δημοσιοποίηση των προαναφερόμενων email του Δρ. Φάουτσι, σε σχετική ερώτηση o πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε «υψηλή εμπιστοσύνη» για τον Δρ. Φάουτσι, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε:

Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο Δρ. Φάουτσι έχει διαδραματίσει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ως φωνή ως προς το κοινό καθ ‘όλη τη διάρκειά της.

Από τη μεριά του, ο Δρ. Φάουτσι έχει απαντήσει στην κριτική που έχει δεχτεί, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε αποκομμένες και επιλεκτικές δηλώσεις του, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι οι δηλώσεις στην εκάστοτε στιγμή βασίζονται στα τότε διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. Ως προς το ζήτημα της προέλευσης του κορωνοϊού, δήλωσε ότι εξαρχής είχε ανοιχτό μυαλό ως προς κάθε ενδεχόμενο, αλλά εξακολουθούσε να θεωρεί πολύ μικρή την πιθανότητα εργαστηριακής προέλευσης. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμιά επίσημη ανάκριση ή δίωξη ως προς τον Δρ. Φάουτσι ενώ ο ίδιος έχει απαντήσει μόνο σε σχετικές ερωτήσεις, στο πλαίσιο της συνηθισμένης συμμετοχής του σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως αξιωματούχος υγείας. Η υποτιθέμενη ανάκριση, όπως παρουσιάζεται στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, αφορά πρόταση νόμου που κατατέθηκε από Ρεπουμπλικανή πολιτικό, η οποία πρόταση ωστόσο δεν έχει τεθεί ακόμη προς ψηφοφορία ενώ, σύμφωνα με ειδικούς, θεωρείται απίθανο να εγκριθεί. Τα emails του Δρ. Φάουτσι, τα οποία δημοσιεύτηκαν δεν προέκυψαν από διαρροή αλλά κατόπιν δημοσιογραφικού αιτήματος που δεν έχει καμία σχέση με την προαναφερθείσα πρόταση νόμου.

Όσον αφορά το σενάριο εμπλοκής του εργαστηρίου της Ουχάν στην προέλευση του κορωνοϊού, πρόκειται για σενάριο το οποίο δεν έχει αποδειχτεί, ενώ ακόμη συλλέγονται στοιχεία για την αξιολόγησή του, και ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας το αμφισβητεί. Πριν χρόνια, ο Δρ. Φάουτσι είχε εγκρίνει χρηματοδότηση του εργαστήριου της Ουχάν για έρευνα αναφορικά με προφύλαξη από επιδημίες κορωνοϊών, αλλά δεν επρόκειτο για κρυφό πρόγραμμα, και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η περιγραφή του προγράμματος ήταν σύμφωνη με τους υπάρχοντες κανόνες βιοασφάλειας.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.